Κουρκουμάς και κουρκουμίνη

O κουρκουμάς, μία ρίζα που καλλιεργείται σε όλη σχεδόν την Ινδία και θεωρείται – μαζί με το τζίντζερ – ως ο «βασιλιάς» των βοτάνων.

βοτανοθεραπείαΟ κουρκουμάς είναι το κύριο μαγειρικό βότανο στην Ινδική κουζίνα.  Αυτό το έντονο κίτρινο χρώμα που έχει την δύναμη να αφήνει το χρώμα του όπου κι αν ακουμπήσει, οφείλεται στην κουρκουμίνη, αυτήν την ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία που δρα καταλυτικά και επιθετικά σε πολλές ασθένειες, οι οποίες ταλαιπωρούν τον δυτικό κόσμο.
Η κουρκουμίνη ως πρόσθετο τροφίμων, έχει τον κωδικό Ε100.

Προέλευση της ονομασίας

βοτανοθεραπείαΑπαντάται  ως Κιτρινόριζα, Κουρκουμάς, Τούρμερικ στα Αγγλικά, Haridra στα σανσκριτικά, Curcuma longa ή Curcuma domestica. Είναι ένα πολυετές φυτό της οικογένειας των Zingiberaceae.

Η λατινική ονομασία του φυτού κουρκούμη, curcuma longa, προέρχεται από την αραβική λέξη kurkum που σημαίνει σαφράν- κρόκος. Η κουρκούμη είναι επίσης γνωστή ως ινδικό σαφράν ή κίτρινη πιπερόριζα στα κινέζικα. Η λέξη turmeric που χρησιμοποιείται στα αγγλικά για την κουρκούμη, προέρχεται από τον παλιό απαρχαιωμένο γαλλικό όρο terre – merite, ο οποίος προέρχεται με τη σειρά του από τον λατινικό όρο terra merita, δηλαδή “αξιέπαινη γη” πιθανόν επειδή η αλεσμένη κουρκούμη μοιάζει με αυτές τις πολύτιμες ορυκτές χρωστικές ουσίες όμοιες με την ώχρα.
Εκεί οφείλουν τις κίτρινες άκρες των δακτύλων τους όλες οι Ινδές.

Ο κουρκουμάς στην βοτανοθεραπεία και στις εναλλακτικές θεραπείες.

βοτανοθεραπείαΟ κουρκουμάς ή κουρκούμη θεωρείται ενα απο τα πιο σημαντικά φαρμακευτικά βότανα. Είναι το ιερό φυτό στις  ανατολικές χώρες, ιδιαίτερα στην Ινδία, όπου για μεγάλο διάστημα κατείχε σημαντική θέση στην κοινωνική, πολιτιστική και θεραπευτική παράδοση. Επίσης κατέχει διακεκριμένη θέση στην ινδική ιατρική παράδοση, την Αγιουβέρδα μια και θεωρείται τροφή με ιδιότητες που καθαρίζουν τον οργανισμό και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πεπτικών ανωμαλιών, πυρετού, φλεγμονών, αρθρίτιδας, ηπατικών νόσων. Αιώνες τώρα, οι αγιουρβεδικοί γιατροί, χρησιμοποιούν τον κουρκουμά κατά των πόνων και των φλεγμονών.

Η κουρκούμη χρησιμοποιείται και στην κινέζικη και τη θιβετιανή παραδοσιακή ιατρική.

Σε πνευματικό επίπεδο, ο κουρκουμάς θεωρείται ότι προάγει τη θεϊκή ενέργεια και την ευημερία, καθαρίζει τα τσάκρας και το αιθερικό σώμα και χρησιμοποιείται κατά κόρον απ΄όσους ασχολούνται με τη γιόγκα.

Ο κουρκουμάς, είναι η φυσική κορτιζόνη χωρίς τις παρενέργειες της. Περιέχει τους φυσικούς αναστολείς COX-2 οι οποίοι, περιέχονται και στα φαρμακευτικά παυσίπονα, που συστήνονται κατά του πόνου.

Στην σύγχρονη βοτανοθεραπεία ο κουρκουμάς θεωρείται ένα ήπιο φυσικό αντισηπτικό με αντιβακτηριδιακούς παράγοντες, χρήσιμους για την απολύμανση στα κοψίματα και τα εγκαύματα. Οι θεραπευτές το χρησιμοποιούν ως ένα ισχυρό φυσικό αντιφλεγμονώδες που λειτουργεί όπως τα άλλα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, αλλά χωρίς τις παρενέργειες.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ήδη Αμερικανοί φυσίατροι, συστήνουν συχνά το βότανο ή την κουρκουμίνη για τους πόνους των αρθρώσεων. Επίσης οι φαρμακοβιομηχανίες, το συστήνουν ολοένα και περισσότερο στα σκευάσματα τους.

“Μαγικές συνταγές”  από την Ινδία

Βοτανοθεραπεία

Δυσχρωμίες του δέρματος ή στα σημάδια της ακμής: Αναμείξτε κουρκουμά με λίγο χυμό λάιμ μέχρι να γίνει μία πάστα, και τρίψτε το πάνω στις δυσχρωμίες του δέρματος ή στα σημάδια της ακμής. Αφήστε το για περίπου 20 λεπτά και ξεπλύνετε με ζεστό νερό.Η περιοχή που θα το απλώσετε ίσως να πάρει μία κίτρινη απόχρωση, η οποία όμως φεύγει με το πλύσιμο. Γι αυτό είναι καλύτερα να κάνετε τη θεραπεία αυτή το Σαββατοκύριακο.
Αναιμία: Βάμμα κουρκουμά με ένα κουταλάκι μέλι καθημερινά
Άσθμα: Ένα κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά σε ένα φλιτζάνι καυτό γάλα. Πιείτε το ζεστό
Καψίματα: Ένα κουταλάκι γλυκού κουρκουμάς με ζελέ αλόης.
Επιπεφυκίτιδα: Βράστε μισό φλυτζάνι νερό με ένα κουταλάκι ρίζα κουρκουμά. Σουρώστε και με ένα βαμβάκι περάστε τα μάτια μέχρι και τρεις φορές την ημέρα.
Έντονη καταρροή ή βήχας: Σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό διαλύστε ½ κουταλάκι κουρκουμά μαζί με ένα κουταλάκι μέλι. Πιείτε το ζεστό μέχρι και τρεις φορές την ημέρα.
Προβλήματα στα δόντια και τα ούλα: Κάντε μία πάστα με κουρκουμά, αλάτι και λίγο λάδι μουστάρδας. Περάστε τα ούλα με αυτή την πάστα δύο φορές την ημέρα (δε συνίσταται στα βρέφη, για τα οποία εξαιρετική λύση αποτελεί το αγνό σησαμέλαιο, στο οποίο βουτάτε τα δάχτυλά σας και περνάτε τα ούλα του μωρού).
Μώλωπες ή διαστρέμματα: Σκόνη κουρκουμά μαζί με μέλι ή ζελέ αλόης είναι το καλύτερο φάρμακο.
Διαβήτης: ½ κουταλάκι κουρκουμά στο φαγητό καθημερινά.
Διάρροια: Βάμμα κουρκουμά τρεις φορές την ημέρα.
Πόνοι περιόδου: Βάμμα κουρκουμά με τζίντζερ τρεις φορές την ημέρα.
Πόνοι στο σώμα: Κάντε μία πάστα από σκόνη κουρκουμά και τζίντζερ μαζί με λίγο νερό. Αλείψτε την πάστα σε ένα ύφασμα και δέστε το πονεμένο σημείο.
Κουνούπια: Η καύση κουρκουμά απομακρύνει τα κουνούπια και
Εισπνοή κουρκουμά (υπό τη μορφή τσιγάρου) βοηθά εξαιρετικά στο βήχα, στο άσθμα και στα βουλωμένα ρουθούνια.
Ξηροδερμία και δερματίτιδα: Ως αντιφλεγμονώδες προϊόν η κουρκουμίνη συστήνεται σε κάθε πάθηση με την κατάληξη –ίτιδα. Όπως βρογχίτιδα, γαστρεντερίτιδα, ηπατίτιδα, αρθρίτιδα κ.α

Που Θα τον βρείτε: Σε καταστήματα με μπαχαρικά και βότανα. Σε μορφή συμπληρώματος διατροφής, διατίθεται σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και σε ορισμένα φαρμακεία. Πρέπει να αποφεύγεται από όσους έχουν ευαίσθητο στομάχι ή υποφέρουν από έλκος στομάχου.

Εxtra tip: Μάσκα προσώπου

2 κουτάλια της σούπας αλεύρι ολικής
2 κουτάλι τσαγιού κουρκουμάς
2 κουτάλια της σούπας γάλα και
1/2 κουτάλι τσαγιού μέλι.

Αναμιγνύουμε το αλεύρι και τον κουρκουμά, προσθέτοντας σιγά- σιγά το γάλα και το μέλι. Θα έχουμε μιά αλοιφή σαν πάστα οδοντόκρεμας, την οποία απλώνουμε στο πρόσωπο μας, εκτός απο την περιοχή των ματιών.
Περιμένουμε περίπου 15 λεπτά έως ότου ξεραθεί και ξεπλένουμε με άφθονο νερό.

Θα εκπλαγείτε απο την φρεσκάδα στο πρόσωπο. Το είπα και προηγούμενως στο άρθρο,η περιοχή που θα το απλώσετε ίσως να πάρει μία κίτρινη απόχρωση, η οποία όμως φεύγει με το πλύσιμο. Γι αυτό είναι καλύτερα να κάνετε τη θεραπεία αυτή, όταν δεν θα έχετε άμεση ανάγκη να βγείτε έξω.

Θα χαρώ πολύ να δώ τα σχόλια σας.

Share Button

Σχετικά άρθρα:

2 Responses to Κουρκουμάς και κουρκουμίνη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

 

Βρείτε μας: