Το Κάρδαμο και το νεροκάρδαμο ως φαρμακευτικά βότανα

Βοτανοθεραπεία: Το Κάρδαμο και το νεροκάρδαμο ως  φαρμακευτικά βότανα.

Σε συνέχεια προηγούμενου άρθρου μου για το κάρδαμο ή  καρδάμωμο ή κακουλές: ένα πολύτιμο μπαχαρικό, σήμερα  θα σας παρουσιάσω τις πολύτιμες ιδιότητες τους.

βοτανοθεραπείαΙδιότητες του κάρδαμου

Μαρτυρίες της χρησιμότητας του κάρδαμου έχουμε από το 721π.Χ

Οι ευγενείς στο Δελχί και στην ‘Αγρα, μασούσαν σπόρους κάρδαμου  τυλιγμένους σε χρυσά και ασημένια φύλλα, τα οποία είχαν εμβαπτισθεί σε ροδόνερο, με μικροποσότητα καπνού. Με αυτό τον τρόπο λάμβαναν την καθημερινή τους δόση νικοτίνης! Επίσης, ήταν έθιμο -και κανόνας- να τρίβουν οι ευγενείς τις παλάμες των καλεσμένων τους με λίγους σπόρους κάρδαμου, ως ένδειξη εκτίμησης και φιλίας. Οι κινέζοι μανδαρίνοι, μάσαγαν τους σπόρους πριν πλησιάσουν τον αυτοκράτορα, ώστε να μην ενοχλεί η ανάσα τους τον «Εκλεκτό των Ουρανών».

Το κάρδαμο το  χρησιμοποιούσαν επίσης σε κάποιες τελετές της Τάντρα(Η Τάντρα είναι η τέχνη η οποία χρησιμοποιεί την σεξουαλική ενέργεια για πνευματική ανάπτυξη και ενδυνάμωση), για να συμβολίσουν το «γιόνι» (τα γυναικεία γεννητικά όργανα)

Ιδιότητες του νεροκάρδαμου

Το νεροκάρδαμο ή ναστούριο διαθέτει τις χημικές ουσίες ισοθειοκυανάτες και μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού αλλά και να εμποδίσει την επανεμφάνισή του σε ασθενείς που έχουν ξεπεράσει το πρόβλημα. Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεια το νεροκάρδαμο ή ναστούριο χρησιμοποιείται κυρίως για την αποτοξίνωση του οργανισμού καθώς και για την αντιμετώπιση προβλημάτων του αναπνευστικού. Η περιεκτικότητα του Νεροκάρδαμου σε βιταμίνες (Α, B1, B2, C και Ε) και σε μεταλλικά στοιχεία (Ιώδιο, Ασβέστιο, Σίδηρο, Φώσφορο και Θείο) ενισχύει ακόμη περισσότερο την άμυνα του οργανισμού.

ΚΑΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ

Έχετε ξεμείνει από ενέργεια;

Αν διανύετε μια περίοδο έντονης κούρασης και στρες, δοκιμάστε το παρακάτω φυσικό αφέψημα με τονωτική δράση.

Το βράδυ, βάλτε να μουλιάσουν σε ένα φλιτζάνι νερό 20 αμύγδαλα. Το επόμενο πρωί, στραγγίξτε τα και ξεφλουδίστε τα. Βράστε 4 φλιτζάνια γάλα και έπειτα ρίξτε τα στο μπλέντερ. Προσθέστε τα αμύγδαλα και ένα κουταλάκι σπόρους κάρδαμου, και χτυπήστε το μίγμα. Απολαύστε τον χυμό τη στιγμή που νιώθετε ότι έχετε ξεμείνει από ενέργεια.

Το κάρδαμο είναι ένα μπαχαρικό που ενδείκνυται για όσους υποφέρουν από γαστρικές ή εντερικές διαταραχές: μπορείτε να μασήσετε τους σπόρους του για να δροσίσετε την αναπνοή σας μετά από ένα βαρύ γεύμα ή για να περιορίσετε το κοιλιακό πρήξιμο.

Αν υποφέρετε από πεπτικές διαταραχές, δοκιμάστε το εξής αφέψημα:

Αναμίξτε 30 γραμμάρια πιπερόριζας, 4-5 σπόρους κάρδαμου και 5-6 ξυλάκια γαρίφαλου, και στη συνέχεια βράστε το μίγμα για τουλάχιστον 10 λεπτά σε δύο φλιτζάνια νερό κρατώντας κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας για να μην εξέρχονται οι ατμοί. Θα ανακουφιστείτε αν πίνετε ένα φλιτζάνι μετά από κάθε γεύμα.

Αν αντιθέτως υποφέρετε από κοιλιακά πρηξίματα και πόνους, τότε ζητήστε από ένα κατάστημα βοτάνων να σας φτιάξουν ένα μίγμα από χαμομήλι (30 γραμ.), δυόσμο (30 γραμ.), κάρδαμο (15 γραμ.), μελισσόχορτο (15 γραμ.) και αρωματικό καλάμι (10 γραμ.): προετοιμάστε το αφέψημα και πίνετε ένα φλιτζάνι μετά από κάθε κύριο γεύμα.

 

 

 

Share Button

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

 

Βρείτε μας: