3 συνταγές απο κουζίνες της Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής

«Μια πρέζα μπαχάρι»  ή «a touch of spice»  ή «Πολίτικη κουζίνα»

μείγμα μπαχαρικών
Χρησιμοποίησα αυτό το τίτλο γιατί πιστεύω ότι « μια πρέζα από μπαχάρι» σε ταξιδεύει σε άλλους χρόνους και τόπους.
Τόνισα δε στο προηγούμενο άρθρο μου, ότι θέλω να σας μυήσω σ αυτόν το μαγικό  κόσμο των μπαχαρικών.
Οι συνταγές για τα συγκεκριμένα μείγματα μπαχαρικών στο άρθρο «Μείγμα μπαχαρικών ή αρώματα Ανατολής»

Ταξίδι στις γεύσεις των μπαχαρικών με 3 συνταγές απο μείγμα μπαχαρικών.

Οι σεφ γνωρίζουν τις ευεργετικές ιδιότητες των μπαχαρικών και των μυρωδικών και τις χρησιμοποιούν για να αναδείξουν τα πιάτα τους.
Εγραψα επίσης ότι κάθε μείγμα  μπαχαρικών έχει μια κοινή βάση και σε κάθε χώρα προσθέτουν και άλλα μπαχαρικά σύμφωνα με τα γούστα τους.

Συνταγή με ρας ελ χανούτ  (Ras el-Hanout)

μείγμα μπαχαρικών

Κουσκούς με γαρίδες, λαχανικά

Υλικά για 4 μερίδες
500 γραμμάρια γαρίδες καθαρισμένες
1 ξερό κρεμμύδι
3 καρότα
3 κολοκυθάκια
2 σκελίδες σκόρδο
2 ντομάτες
250 γραμμάρια κουσκούς
2 κουταλιές του γλυκού μείγμα ρας ελ χανούτ
ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Καθαρίστε και ψιλοκόψτε το κρεμμύδι, τα καρότα, τα κολοκυθάκια και το σκόρδο. Τρίψτε τις ντομάτες στον τρίφτη. Ζεστάνετε στην κατσαρόλα 4 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρετε τα λαχανικά. Αλατίστε τα, ρίξτε τις ντομάτες και 2 φλιτζάνια νερό και βράστε τα για 5 λεπτά.
Ρίξτε το κουσκούς και 1 κουταλάκι από το μείγμα ρας ελ χανούτ και βράστε το φαγητό για 5-7 λεπτά (αν το κουσκούς είναι προμαγειρεμένο διαφορετικά βράστε ανάλογα με το χρόνο που προτείνεται στη συσκευασία του).
Σε ένα τηγάνι, σοτάρετε τις γαρίδες σε 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο με 1 κουταλάκι μείγμα ρας ελ χανούτ.
Αλατίστε και σερβίρετε το κουσκούς με τις γαρίδες.
Η συνταγή είναι του Βαγγέλη Δρίσκα.

Συνταγή με Mπαχαράτ (Baharat)

μείγμα μπαχαρικών

Μπουρεκάκια με… άρωμα Ανατολής!

Μια συνταγή για πεντανόστιμα ψητά (και όχι τηγανιτά) μπουρεκάκια πλημμυρισμένα με άρωμα Ανατολής που μπορείτε να προσφέρετε για finger-food και όχι μόνο…

Υλικά:
1 πακ. φύλλα κρούστας
250 gr. κιμάς μοσχαρίσιος
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
2 πιπεριές Φλωρίνης σε μπαστουνάκια
1 χούφτα μαϊντανός ψιλοκομμένος
2 κ.σ. βασιλικός (φρέσκος ή ξερός)
1 φλ. πεκορίνο τριμμένο
Κρασί λευκό
Μπαχαράτ
Ελαιόλαδο
1 αβγό χτυπημένο
Μαυροκούκι & σουσάμι

Εκτέλεση:
Σωτάρω το κρεμμύδι, τις πιπεριές και το σκόρδο σε κατσαρόλα με λίγο λάδι. Προσθέτω τον κιμά και σωτάρω μέχρι να ψηθεί. Σβήνω με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, κατεβάζω απ’ τη φωτιά και προσθέτω το μαϊντανό, το βασιλικό και το τυρί. Κόβω κάθε φύλλο κρούστας στη μέση, το αλείφω με λίγο λάδι και βάζω επάνω 2 κουταλιές απ’ τον κιμά. Το τυλίγω σε ρολό. Αλείφω εξωτερικά με αβγό και πασπαλίζω με σουσάμι και μαυροκούκι. Ψήνω στο φούρνο στους 180°C για 15′-20′ περίπου.
Η συνταγή είναι από: http://shogunkitchen.blogspot.gr

Συνταγή με Ζατάρ (Zaatar)

μείγμα μπαχαρικών

Αρνάκι με Zaatar

Υλικά
Για τα παϊδάκια:
500 γραμμ. αρνίσια παιδάκια
25 γραμμ. Ζατάρ
300 γραμμ. τριμμένη φρυγανιά
1 αυγό
1 σκελ. σκόρδο
25 γραμμ. βούτυρο
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι & πιπέρι

Για τη σάλτσα:
1 γουλιά Πόρτο
1 γουλιά κόκκινο ξηρό κρασί
½ ξερό κρεμμυδάκι
1 κουτ. βούτυρο

Εκτέλεση
Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτήν τη συνταγή είναι να έχουμε ένα τηγάνι που να μπαίνει στον φούρνο!
Παίρνουμε το κομμάτι του αρνιού που έχει τα παιδάκια και αφαιρούμε τα κόκκαλα. Ουσιαστικά μας μένει λοιπόν μόνο το καλό κρέας. Χτυπάμε σε ένα μπολάκι το ασπράδι ενός αυγού και αλείφουμε το κρέας.
Κάνουμε μια λωρίδα με ελαιόλαδο στην επιφάνεια εργασίας μας και ρίχνουμε φρυγανιά και από πάνω το Ζατάρ. Πάνω στην λωρίδα των μπαχαρικών τοποθετούμε το κρέας και το πιέζουμε να κολλήσει το Ζατάρ. Φροντίζουμε να καλυφθούν καλά και οι δύο επιφάνειες με το Ζατάρ.
Ρίχνουμε σε ένα τηγάνι βούτυρο και λίγο ελαιόλαδο(αναμιγνύουμε το βούτυρο με το ελαιόλαδο γιατι προστατεύεται το βούτυρο να μη μαυρίσει).
Βάζουμε προσεχτικά το κρέας στο τηγάνι και το θωρακίζουμε, δηλαδή το αφήνουμε να τσιγαριστεί μόνο ένα λεπτό από κάθε πλευρά.
Έτσι θα κρατήσει μέσα όλους τους χυμούς του και θα σκληρύνει απ’ έξω.
Στη συνέχεια βάζουμε το τηγάνι στον φούρνο και το αφήνουμε να ψηθεί για 5 λεπτά στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Αφού βγάλουμε το κρέας από το τηγάνι συνεχίζουμε για να κάνουμε τη σάλτσα.
Βάζουμε στο ίδιο το τηγάνι ένα κουταλάκι βούτυρο και ενώ αυτό λιώνει, γυρνάμε το τηγάνι για να πάει παντού. Προσθέτουμε λίγο κρασί και από τα δύο ποτήρια και ξύνουμε το τηγάνι με μια ξύλινη κουτάλα να ξεκολλήσουν τα λίπη που άφησε προηγουμένως το κρέας. Προσθέτουμε λίγο ακόμα κρασί αν χρειάζεται. Έτσι όλη η νοστιμιά του κρέατος αναμιγνύεται με το κρασί, το μείγμα βράζει λίγο και όταν δέσει έχουμε μια νόστιμη σάλτσα.
Η συνταγή είναι από: www.mamakouzina.tv

Ελπίζω το άρθρο μου να σας άρεσε και στο γευστικό ταξίδι σας!  πιείτε και κάτι για μας!

 

 

Social Share Toolbar

Σχετικά άρθρα:

2 Responses to 3 συνταγές απο κουζίνες της Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής

  1. Αυτό το αρνάκι με zaatar κάτι μου λεέι πως θέλει και καλή παρέα για να το δοκιμάσουμε.
    Τέτοιες συνταγές μέρες που’ναι… (νηστίσιμες εννοώ)

    Νικος 14 Μαρτίου 2013 at 09:53 Απάντηση
    • Σ ευχαριστώ για το σχόλιο σου! Σε τι να πρωτοαπαντήσω; Κατ αρχάς το άρθρο μπήκε για μέρες μη νηστείας, κατά δεύτερο συμφωνώ και επαυξάνω ότιτο καλό φαγητό και το κρασί θέλουν πάντα καλή παρέα.

      admin 26 Μαρτίου 2013 at 23:46 Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

 

Βρείτε μας: