Λιαστές ντομάτες

Λιαστές ή Αποξηραμένες ντομάτες στο φούρνο.

Τη χρήση τους την ξέρουμε. Εμένα προσωπικά μου θυμίζουν πάντα κάτι απο καλοκαίρι. Χωρίς μεγάλες ταλαιπωρίες μια εύκολη συνταγή αποξήρανσης στο φούρνο της κουζίνας.

Δοκιμάστε τις!

tomatinia

Υλικά (1 βάζο ∼400gr)

* 10-12 ντοματίνια pomodori
* 2 σκ. σκόρδου
* 2 κ.σ. ελαιόλαδο
* 1 κ.σ. φρέσκο κόλιαντρο, ψιλοκομμένο ή θυμάρι ξερό.
* αλάτι χοντρό
* πιπέρι

Κόβουμε τις ντοματούλες λεπτές προς μεσαίες φέτες.Παίρνουμε το ταψί του φούρνου και στρώνουμε μια λαδόκολλα. Τοποθετούμε πάνω τις ντομάτες και ρίχνουμε προηγούμενα υλικά.   Ψήνουμε στο φούρνο στους 100°C για περίπου 1-1½ ώρα, μέχρι να αφυδατωθούν αλλά να μην ξεραθούν τελείως. Τις βγάζουμε από το φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

Συντήρηση

* τα αποξηραμένα ντοματίνια
* 70 gr ελαιόλαδο
* 70 gr αραβοσιτέλαιο
* 4 σκ. σκόρδου
* 2 φύλλα δάφνης, φρέσκα
* 3-4 σπόρους κάρδαμου, ολόκληρους
* 1 γυάλινο βάζο (ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΜΕΝΟ)

Στον πυθμένα του βάζου στρώνουμε απλωτά τα μισά τοματίνια και από πάνω ρίχνουμε το 1 φύλλο δάφνης, τις 2 σκελίδες σκόρδου ολόκληρες και τους 2 σπόρους του κάρδαμου.
Επαναλαμβάνουμε τα ίδια για τη δεύτερη στρώση.

dried-tomatoes

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και να συνδυάσουμε ότι γεύσεις απο μυρωδικά θέλουμε!
Τέλος από πάνω ρίχνουμε τα λάδια, μέχρι να καλυφθεί όλο το περιεχόμενο του βάζου.

Extra tips : Αν και στην αγορά υπάρχουν σε δύο μορφές, στεγνές ή σε λάδι, το πιο σίγουρο είναι να έχετε ένα βαζάκι με λιαστές ντομάτες σε λάδι, ίσως και με μυρωδικά ή πιο σπάνια μείγμα από ψιλοκομμένες ντομάτες, κάπαρη και ελιές. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι, αφού ανοίξετε το βαζάκι και χρησιμοποιήσετε όσες ντομάτες θέλετε, να το βάλετε στο ψυγείο και να καταναλώσετε το υπόλοιπο μέσα σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Το λάδι μέσα στο οποίο συντηρούνται με τον καιρό ταγγίζει, και όπως είναι φυσικό οι ντομάτες δεν θα είναι πια νόστιμες.

Αν πάλι έχετε στεγνές λιαστές ντομάτες, το καλύτερο που έχετε να κάνετε, είναι να τις κλείσετε πολύ καλά σε ένα δοχείο ή σε ένα σακουλάκι και να τις φυλάξετε στο ψυγείο. Πριν τις χρησιμοποιήσετε, ψιλοκόψτε τις ανάλογα με την συνταγή και αφήστε τις για μισή ώρα σε ζεστό νερό ή μία ημέρα σε λίγο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν.Διατηρούνται στο ψυγείο.

Οι πληροφορίες είναι από τις σελίδες :

http://www.kitchenstori.es/2013/08/oven-dried-tomatoes-homemade.html
http://www.driskas.com/articles.php?product_id=256

Share Button

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

 

Βρείτε μας: