Βαζάκια, βαζάκια, βαζάκια.
Ποιος όμως θα αντισταθεί μπροστά σε μια παγωμένη βυσσινάδα;
Οπότε….. βούρ για γλυκό του κουταλιού βύσσινο με μπόλικο σιρόπι για βυσσινάδα. Ιούνιο με Ιούλιο είναι η εποχή για να προμηθευτείτε βύσσινα.
Σας προτείνω μια συνταγή την οποία έφτιαξα και πήγαν όλα καλά. Το δύσκολο της διαδικασίας είναι η κάποια υπομονή στο καθάρισμα. Αγόρασα το ειδικό εργαλείο, δεν σας το προτείνω γιατί το βύσσινο έλιωνε στα χέρια μου.
Φορέστε γάντια (τα μιας χρήσεως, λεπτά χειρουργικά), εφοδιαστείτε με έναν μεσαίο συνδετήρα (των χαρτιών) και ακολουθήστε τη συνταγή, που είναι πραγματικά εύκολη.
Προετοιμασία: 1-1 1/2 ώρα το καθάρισμα, που γίνεται άνετα και την προηγουμένη. 1 ώρα περίπου για το συνολικό βράσιμο. Αν κάνετε το γλυκό σε 2 στάδια, μπορείτε να βάλετε τα καθαρισμένα βύσσινα σε μπολ με τη ζάχαρη και να παραμείνουν έτσι 12 ώρες ή όλο το βράδυ.
2 κιλά βύσσινα (ζυγισμένα με τα κουκούτσια χωρίς τα κοτσάνια)
2 κιλά ζάχαρη
1/2 κ.γ. χυμό λεμόνι (προαιρετικά)
1 κούπα νερό
Ετοιμάζετε τα βύσσινα: Τα πλένετε και αφαιρείτε τα κοτσάνια. Τα ζυγίζετε και υπολογίζετε τη ζάχαρη με αναλογία 1:1. Παίρνετε ένα-ένα βύσσινο και με έναν μεσαίου μεγέθους συνδετήρα (χωρίς πλαστικό κατά προτίμηση) αφαιρείτε το κουκούτσι, μπήγοντάς το ακριβώς δίπλα του και τραβώντας το έξω, χωρίς να διαλύσετε το μικρό βύσσινο.
Σημείωση: Ο μεσαίος συνδετήρας είναι προτιμότερος από τη φουρκέτα που χρησιμοποιούνταν παλιά γιατί είναι κλειστός και πιο σταθερός στο κράτημα, ταιριάζει δε καλύτερα στο μέγεθος των κουκουτσιών.
Βράζετε το βύσσινο: Μεταφέρετε τα καθαρισμένα βύσσινα σε άνετη κατσαρόλα (διπλάσια του όγκου τους), προσθέστε τη ζάχαρη και το νερό και βάλτε την σε μέτρια φωτιά. Στα 10 λεπτά περίπου η ζάχαρη λιώνει και το υγρό αρχίζει να βράζει και να δημιουργεί αφρούς. Ανακατέψτε με ξύλινη κουτάλα, ξαφρίστε και χαμηλώστε τη φωτιά, ώστε ο βρασμός να είναι ήπιος (αν είναι έντονος, το υγρό θα αρχίσει να φουσκώνει και οι αφροί θα γεμίσουν το σύμπαν -έχετε το νου σας).
Βράστε το γλυκό μ αυτό τον τρόπο για 55 λεπτά ανακατεύοντας μερικές φορές κατά τη διάρκεια. Ελέγξτε το σιρόπι, που θα πρέπει να έχει δέσει σ αυτόν το χρόνο και μια σταγόνα του σε κρύο πιάτο θα πρέπει να στέκεται κανονικά. Αν όχι συνεχίστε για λίγο ακόμη (5 λεπτά). Ρίξτε το λεμόνι, αν το χρησιμοποιήσετε, συνεχίστε το βράσιμο για άλλα 5 λεπτά και αποσύρετε. Ανακατέψτε πάλι και αφήστε να κρυώσει εντελώς.
Αποθήκευση-διατήρηση: Σε καθαρά αποστειρωμένα βάζα απαραιτήτως στεγνά. Πλύντε τα βάζα και βάλτε τα στους 100-120 βαθμούς C στο φούρνο της κουζίνας για 10-15 λεπτά. Γεμίστε τα έτσι που τα βύσσινα να σκεπάζονται απ” το σιρόπι και κλείστε τα. Κρατήστε το επιπλέον σιρόπι χωριστά και εγκαινιάστε την καλύτερη καλοκαιρινή βυσσινάδα. Αν κάνετε μεγάλη ποσότητα, τα προς αποθήκευση βάζα καλό είναι να μείνουν σε σκιερό μέρος. Το βύσσινο γλυκό του κουταλιού διατηρείται έτσι για πολύ καιρό.
Extra tip της Βίκυς Κουμάντου
Αφού έχω ξαφρίσει προσεκτικά το γλυκό και είμαι στο στάδιο δεσίματος του σιροπιού, έχω δίπλα μου ένα λευκό πιάτο όπου ακουμπάω την τελευταία σταγόνα σιροπιού από την ξύλινη κουτάλα και ελέγχω το χρώμα της και το πόσο απλώνει. Σε τακτά διαστήματα κάνω το ίδιο τεστ και παρατηρώ τον κόμπο του σιροπιού – αρχίζει και αποκτά ύψος.
Όταν το δέσιμο φτάσει στην πυκνότητα της τέταρτης σταγόνας στη φωτογραφία, βγάζω το γλυκό από τη φωτιά και το βάζω στα βαζάκια. Χρησιμοποιώ πάντα ξύλινη κουτάλα στα γλυκά κουταλιού γιατί είναι ένας ακόμα οδηγός του σωστού δεσίματος του σιροπιού. Το ξύλο απορροφά το ζεστό υγρό και όταν το σιρόπι είναι ακόμα υδαρές – βγάζοντας την κουτάλα, το ξύλο δείχνει σχεδόν στεγνό. Όταν το σιρόπι έχει δέσει, το ξύλο της κουτάλας έχει αποκτήσει ένα λούστρο, το οποίο δεν απορροφάται ακόμα κι αν είναι καυτό το σιρόπι
Βασικός κανόνας είναι να χρησιμοποιείτε ξύλινη κουτάλα και να μένει μόνο για αυτή τη χρήση. Δηλαδή μόνο για μαρμελάδες και γλυκά κουταλιού – γιατί το ξύλο απορροφά μυρωδιές. Στο σπίτι μας αυτή ονομάζεται η “μαρμελαδοκουτάλα” και κανείς δεν την χρησιμοποιεί κατά τύχη πουθενά αλλού.
Το γλυκό βύσσινο είναι η εξαίρεση στην προσθήκη λιγότερης ζάχαρης. Χρησιμοποιώ αναλογία φρούτου – ζάχαρης 1:1, γιατί χρειάζομαι αυτό το υπέροχο σιρόπι βύσσινου για την βυσσινάδα.
http://www.tastefull.gr
http://biologikaorganikaproionta.com/periballon/110363/
Πρόσφατα σχόλια