Φτιάχνοντας Chutney (τσάτνευ)

Συνταγές για αυτή τη γλυκόξινη μαρμελάδα ινδικής προέλευσης.

Η καταγωγή του  Chutney (τσάτνευ) είναι ινδική, ωστόσο αποτελεί αγαπημένη σάλτσα για τους Άγγλους, που έσπευσαν να την εντάξουν στη γαστρονομική τους κουλτούρα. Η υφή του είναι παχύρρευστη και παραπέμπει σε αυτή της μαρμελάδας.

Με τι ταιριάζει; Με όλα τα ψητά κρέατα, με τηγανητά αυγά, ακόμη και με ζεστό ψωμί και τυρί.

Φτιάχνοντας Chutney (τσάτνευ)

Φτιάχνοντας Chutney (τσάτνευ)

Τα συστατικά ενός Chutney

Είναι τα φρούτα ή τα λαχανικά, τα καρυκεύματα (για τη νοστιμιά) και η ζάχαρη και το ξίδι (για τη συντήρηση – και τη γεύση, ασφαλώς).
Η λίστα των βασικών υλικών -φρούτων ή λαχανικών- που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ενός Chutney είναι ατελείωτη: μπορεί εκείνο με το mango να θεωρείται κλασικό, αλλά υπέροχα Chutneys μπορούν να παρασκευαστούν από νεκταρίνια, ροδάκινα, αχλάδια, μήλα, μπανάνες, λεμόνια, δαμάσκηνα, πορτοκάλια, κόκκινες και πράσινες ντομάτες, παντζάρια, καρότα, κρεμμύδια, πιπεριές.
Κάποτε η παρασκευή του τσάτνεϊ εξυπηρετούσε ένα και μόνο σκοπό: να συντηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα φρούτα και λαχανικά λόγω έλλειψης ψυγείου.
Το ξίδι, η ζάχαρη και τα διάφορα μπαχαρικά, συστατικά απαραίτητα για την εκτέλεσή του μέχρι και σήμερα, είναι το μυστικό ενός επιτυχημένου τσάτνεϊ.
Γι΄ αυτό και η κυρίαρχη γεύση του είναι γλυκόξινη, με κάποιες διαφοροποιήσεις βέβαια ανάλογα με τα υπόλοιπα υλικά που χρησιμοποιούνται.
Μπορεί να μην είναι τόσο γνωστή στη χώρα μας, ωστόσο συνοδεύει με τον καλύτερο τρόπο πολλά αλμυρά πιάτα, με πρώτο και καλύτερο το ψητό κρέας.

Πάρτε μερικές ιδέες με τις συνταγές που ακολουθούν:

Chutney (τσάτνευ) με ντομάτες

Chutney (τσάτνευ) με ντομάτες

Με ντομάτες

Υλικά

1 κιλό ντομάτες ξεφλουδισμένες
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο
1 καυτερή πιπεριά
200 γραμμ. καστανή ζάχαρη
200 ml ξίδι μπαλσάμικο
2 κλωνάρια θυμάρι
1 κλωνάρι δεντρολίβανο
από 1 κ.γ. κανέλα, γαρίφαλο, μπαχάρι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
μερικές σταγόνες μπούκοβο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και ρίχνετε μέσα το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά, αφού πρώτα τα έχετε ψιλοκόψει. Όταν ροδίσουν λίγο, προσθέτετε την ντομάτα (κομμένη σε κύβους), το αλάτι και τα μπαχαρικά και μαγειρεύετε σε σιγανή φωτιά μέχρι να φύγουν όλα τα υγρά.
Μετά από 15′ προσθέτετε τη ζάχαρη, το ξίδι, το θυμάρι και το δεντρολίβανο και συνεχίζετε το μαγείρεμα για άλλα 30′. Θα καταλάβετε ότι το τσάτνεϊ είναι έτοιμο όταν θα έχει την υφή μαρμελάδας.

Αν δεν πρόκειται να το καταναλώσετε άμεσα, μπορείτε να το αφήσετε να κρυώσει και στη συνέχεια να το κλείσετε αεροστεγώς σε γυάλινα βάζα. Αυτά πρέπει να τα διατηρήσετε σε σκιερό μέρος για 2 μήνες τουλάχιστον. Μετά το άνοιγμα τα βάζετε στο ψυγείο και τα καταναλώνετε το πολύ σε 5 μέρες.
Ταιριάζει άψογα με την ψητή γαλοπούλα, αλλαντικά, αλλά και τυριά.

Chutney (τσάτνευ) με κρεμμύδια

Chutney (τσάτνευ) με κρεμμύδια

Με κρεμμύδια

Υλικά
1 κιλό ξερά κρεμμύδια
1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια
3 πράσα
300 γραμμ. καστανή ζάχαρη
300 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
30 γραμμ. τζίντζερ τριμμένο
10 κόκκοι πιπεριού
2 φύλλα δάφνης
2 κ.σ. ελαιόλαδο
θαλασσινό αλάτι
5 κ.σ. σταφίδες (προαιρετικά)

Εκτέλεση
Κόβετε τα κρεμμύδια και τα πράσα σε φέτες και τα τοποθετείτε σε ένα μπολ. Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τις σταφίδες, και τα αφήνετε στο ψυγείο να μαριναριστούν για 1 ώρα. Έπειτα τα ρίχνετε σε βαθύ τηγάνι και μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά για 45′ τουλάχιστον ή μέχρι να αποκτήσει η σάλτσα σας μελωμένη όψη.
Το συγκεκριμένο τσάτνεϊ ταιριάζει ιδανικά με κυνήγι. Επίσης μπορείτε να το αλείψετε σε ψωμί και να το συνοδεύσετε με κάποιο τυρί κρέμα.

Chutney (τσάτνευ) με μήλα

Chutney (τσάτνευ) με μήλα

Με μήλο

Υλικά
½ κιλό κόκκινα μήλα
½ κιλό πράσινα μήλα
2 ξερά κρεμμύδια
200 γραμμ. καστανή ζάχαρη
200 ml ξίδι φρούτων
30 γραμμ. φρέσκο τζίντζερ τριμμένο
5 κ.σ. σταφίδες
1 κ.γ. γαρύφαλο
1 κ.γ. κανέλα
χυμός από μισό λεμόνι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
½ κ.γ. αλάτι

Εκτέλεση
Καθαρίζετε τα μήλα και τα κόβετε σε κύβους. Τα ραντίζετε με λίγο λεμόνι και τα αφήνετε στο ψυγείο μέχρι να τα χρειαστείτε. Σε βαθύ τηγάνι βάζετε το ελαιόλαδο και μόλις κάψει σοτάρετε το κρεμμύδι, αφού πρώτα το έχετε κόψει σε λεπτές φέτες.

Μόλις ροδίσει, προσθέτετε όλα τα υλικά και μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά για 40′ τουλάχιστον. Το τσάτνεϊ είναι έτοιμο όταν έχει την υφή μαρμελάδας.
Το συγκεκριμένο ταιριάζει άψογα με ψητά κρεατικά, καθώς επίσης και με μια ποικιλία τυριών.

Πληροφορίες απο της σελίδα: www.elle.gr/

Αντε και καλή σας όρεξη!!

Social Share Toolbar

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

 

Βρείτε μας: