Παλέρμο, Ταορμίνα, Κατάνια, Συρακούσες, Ακράγαντας… και «la cosa nostra». Ένα στολίδι της Μεσογείου, ένα κομμάτι της Magna Grecia ( Μεγάλη Ελλάδα ). Μια αυθεντική, ανόθευτη Σικελία στην οποία η διαβόητη Μαφία ακόμη κάνει παιχνίδι.
Είναι το μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου και της Ευρώπης, όπου η θάλασσα, ο ήλιος, η γαστρονομία και η Ιστορία γίνονται ένα.
Αρχαίοι Έλληνες, Ρωμαίοι, Βυζαντινοί αλλά και Άραβες, Νορμανδοί, Φράγκοι και Ισπανοί έχουν αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στο νησί.
Ύστερα από 25 αιώνες ξένης κυριαρχίας κάθε τμήμα της έχει τη δική του προσωπικότητα: οι αρχαιοελληνικές επιρροές στα νότια και τα ανατολικά είναι εμφανείς λόγω των πολλών μνημείων, τα φοινικικά και αραβικά μνημεία είναι μάρτυρες της δικής τους Ιστορίας στα δυτικά, ενώ βόρεια, στην πρωτεύουσα Παλέρμο, θα θαυμάσετε μοναδικά κτίρια αναγεννησιακής και μπαρόκ αρχιτεκτονικής.
Δεν είναι όμως μόνον η Ιστορία της, είναι κατ αρχάς η ατελείωτη μεσογειακή της ομορφιά, με τις μαγευτικές παραλίες και τα τουριστικά θέρετρα, όπως επίσης και η ασυμβίβαστα υψηλής ποιότητας κουζίνα της.
Ας ξεναγηθούμε σε ένα ταξίδι αισθήσεων, στα ιδιαίτερα σημεία της Σικελίας και στις γεύσεις της κουζίνας της.
Παλέρμο, Taormina ( μέρος των γυρισμάτων της ταινίας «Απέραντο γαλάζιο»), Αίτνα (www.parcoetna.ct.it), Catania (Museo Civico Belliniano, το οποίο είναι αφιερωμένο στον συνθέτη της «Νόρμα» Βιντσέντσο Μπελίνι που γεννήθηκε εδώ), Siracusa με το νησί Ortigia ( σύμφωνα με τον Όμηρο, εδώ παρέμεινε φυλακισμένος, στα χέρια της Καλυψώς, ο Οδυσσέας ).
Messina, με το αστρονομικό ρολόι και το Museo Regionale di Messina, όπου εκτίθενται κι έργα του Καραβάτζιο.
Marsala … εδώ θα σταθούμε . Μια πόλη γεμάτη ιστορία με το αρωματικό κρασί Regaleali και το γλυκό κρασί Μarsala, που αποτελεί τη βάση του sabayon ( γλυκιά κρέμα που συνοδεύει και φρούτα ).
Κοιλάδα Belice με τις κωμοπόλεις της όπως Σαλέμη, Castelvetrano, Gibellina κρυμμένη στο λόφο. Εδώ είναι ο παράδεισος της γαστρονομίας στην ενδοχώρα. Στην Castelvetrano σε κάποια μικρά εστιατόρια θα δοκιμάσετε το υπέροχο ψωμί Vastedda ( traditional Σισιλιάνικο ψωμί) με λάδι ή τυρί. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα λουκάνικα στην Σάντα Ninfa.
Η Μεσαιωνική Erice με τα αμυγδαλωτά της … Μια μεσαιωνική πόλη, 12 χλμ από το Trapani, όπου μπορείτε να περάσετε μισή μέρα και συνδυάζει πολιτισμό (αρχαίες εκκλησίες, κάστρα, πύργους) με φύση.
Η Mozia ένας αξέχαστος αρχαιολογικός χώρος στη δυτική Σικελία, μεταξύ των πόλεων Trapani και Marsala . Η περιοχή καλύπτει ένα νησί, το Isola di San Pantaleo, που βρίσκεται σε μια εντυπωσιακή τοποθεσία σε ένα είδος ρηχής λιμνοθάλασσας με τις αλυκές και τους ανεμόμυλους, χαρακτηριστικό αυτής της ακτογραμμής.
Via del sale... Οι Δρόμοι αλατιού με τον αρχαίο ανεμόμυλο, είναι η ιδανική τοποθεσία για να συνδυάσετε φύση (με ερωδιούς, φοινικόπτερα που έχουν βρει στο αλάτι τον ιδανικό βιότοπο τους), την ιστορία (arab ανεμόμυλους και phoenician ερείπια στην Mozia) και τα τρόφιμα (θαλασσινό αλάτι και κόκκινο σκόρδο!!)
Scala Dei Turchi . Αν και η αυθαίρετη δόμηση έχει αφήσει το σημάδι της στην ύπαιθρο του Agrigento, αυτό το μέρος της Σικελίας , με ελληνικούς ναούς και αμπελώνες, είναι εξαιρετικά ιδιαίτερο. Οι παραλίες είναι οπτικά πολύ εντυπωσιακές, χάρη στα λευκά βράχια από “μάργα”, τα λεγόμενα “Scala Dei Turchi” (τουρκικά βήματα).
Στο 2002 είχε συμπεριληφθεί, μαζί με την Vallo του Noto, στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Η τοπική κουζίνα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο ψάρι, στα μακαρόνια και στα λαχανικά. Σαλάτες ψαρικών, με χταπόδι, γαρίδες, χτένια και μύδια, ξιφία με πατάτες, ντομάτα κι ελιές, η διάσημη caponata ( τηγανητή μελιτζάνα με γλυκόξινη σάλτσα ντομάτας, ελιές και κάππαρη ), το κοφτό μακαρονάκι με σαρδέλες και μάραθο αλλά και τα μακαρόνια με σάλτσα από μελάνι σουπιάς είναι δείγματα της τοπικής της κουζίνας.
Λένε ότι η καλύτερη εποχή να επισκεφτείς τη Σικελία είναι από Μάιο ως και Οκτώβριο, εκτός από τον καυτό Ιούλιο και τον Αύγουστο!
Πιστεύω ότι για να ταξιδέψεις στην ομορφιά δεν διαλέγεις εποχές!!!!
Πληροφορίες από τη σελίδα: http://en.destinationtrapani.com/culture-and-gastronomy-tour/#.U2tcdFcXLeq
Πρόσφατα σχόλια