Ο ενδυματολογικός κώδικας στο αντρικό ντύσιμο και στο γυναικείο ντύσιμο

O ενδυματολογικός κώδικας : Ντύσιμο και στύλ

Ξεκινώντας από τη δεκαετία των 1920s, αμέσως μετά από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου ως και σήμερα (αρχές του 21ου), παρατηρούμε σημαντικές, απότομες και  έντονα εμφανείς αλλαγές στη μόδα.

Όλες λίγο-πολύ έχουμε ακούσει τις γυναίκες στην οικογένειας μας να λένε, ότι στα ’50s και στα ’60s μια έξοδος, ακόμη και μια απλή περίσταση, όπως το σινεμά και το φαγητό στο εστιατόριο, αντιμετωπιζόταν με μια κάποια επισημότητα. Φόρεμα ειδικά ραμμένο, ασορτί αξεσουάρ, κόσμημα, χτένισμα, ακόμα και γάντια.

Φυσικά οι εποχές αλλάζουν, θα αντιπροτείνει κάποιος.Οι μεγάλοι σχεδιαστές μόδας, υποστηρίζουν ότι η εντύπωση ενός ρούχου κρατάει 5-10 λεπτά, ενώ αυτό που υπερισχύει είναι η αίσθηση της προσωπικότητας του ανθρώπου. Το ρούχο αναδεικνύει την προσωπικότητα δεν τη δημιουργεί και το στυλ στο ντύσιμο επιβεβαιώνει τη μοναδικότητά μας.

Ο ενδυματολογικός κώδικας και το βεστιάριο ενός κοσμικού

Τάσεις μόδας: Overdressed ή underdressed

Εξυπακούεται βεβαίως ότι και το βεστιάριο του κοσμικού έπρεπε να περιλαμβάνει συγκεκριμένα αξεσουάρ: ζακέτα με φαντεζί παντελόνι, φράκο, τα ανάλογα πουκάμισα, παπιγιόν, κλακ, γάντια γκρι-πέρλ με μαύρες γραμμές, γάντια λευκά, τα απαραίτητα λουστρίνια παπούτσια…….απο το βιβλίο του Θωμά Σιταρά “Η παλιά Αθήνα ζει,γλεντά,γεύεται 1834-1938”

Σας έχει τύχει ποτέ πρόσκληση για fashion parties ή party με celebrity οικοδεσπότη και να ζητά ένα συγκεκριμένο ντύσιμο; Μάλλον όχι γιατι στην Ελλάδα όλα αυτά έχουν σχεδόν καταργηθεί. Το μόνο dresscode (ενδυματολογικό κώδικα) που ο Έλληνας καλεσμένος τηρεί και ο Έλληνας οικοδεσπότης μπορεί να επιβάλει είναι το πάρτι μεταμφιεσμένων.

Είναι αλήθεια ότι ο μέσος τρόπος ζωής στην Ελλάδα δεν περιλαμβάνει τόσες πολλές ευκαιρίες για να ντυθείς «καλά». Μπορεί σε μια πρεμιέρα στη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης να απαιτείται «white tie» ντύσιμο και για τα δύο φύλα, αλλά εδώ στο Μέγαρο Μουσικής ή στη Λυρική Σκηνή, μπορεί και να περάσει από το μυαλό σου να φορέσεις τζιν. Και φυσικά να μην αναφέρω το Θέατρο, εκεί νομίζω ότι ο καθένας ντύνεται κατά βούληση του.

Ετσι στη μέση ζωή και καθημερινότητα, η πιο επίσημη περίσταση που μπορείς να φανταστείς είναι ένας γάμος. Ισως οι τόσες υπερβολές στο ντύσιμο των γυναικών στους γάμους δικαιολογείται….. γιατί  βγάζουν όλα τα απωθημένα τους. Οι δε άντρες παθαίνουν σύγκρυο στην ιδέα και μόνο ότι πρέπει να φορέσουν πουκάμισο και γραβάτα για την περίσταση.

Και τι γίνεται  τελικά  με τον underdressed κώδικα, δηλαδή με ντύσιμο κατώτερο της περίστασης  και τον overdressed κώδικα, δηλαδή να έχετε επιδείξει υπερβάλλοντα ζήλο και να είστε αυτό που λέμε “η Άρτα και τα Γιάννενα” ;

Φυσικά, από το κοινωνικό σχόλιο του κύκλου της η underdressed μπορεί και να τη γλιτώσει, η overdressed όμως ποτέ.

Προφανώς, η μόνη λύση είναι η κοινή λογική, “ο μέσος όρος”. Κατά βάθος, μια γυναίκα ξέρει πάντα πώς πρέπει να ντυθεί, αλλά αφήνεται να παρασυρθεί από τη διάθεση να ξεχωρίσει, να μπει στο μάτι μιας άλλης γυναίκας ή ενός άντρα, ή ακόμη και από ένα ρούχο που αγοράσθηκε σε λάθος στιγμή και κρέμεται στην ντουλάπα της αφόρετο, με τις ετικέτες επάνω.

Αντίστοιχα, το underdressed ξαναχτυπά κάθε φορά που μας πιάνει βαρεμάρα ή που δεν νιώθουμε καλά και θέλουμε να περάσουμε όσο πιο απαρατήρητες γίνεται.

O ενδυματολογικός κώδικας στο γυναικείο και ανδρικό ντύσιμο.

Βασικά dress codes και πού θα σου φανούν χρήσιμα.

Ανδρική μόδα και ενδυματολογικός κώδικας (dress code)

επίσημο βραδυνο ντύσιμο whitetieΤο επίσημο των επισήμων -Βραδινό ντύσιμο White Tie.

Full dress, είναι ότι πιο επίσημο προτείνει ο ενδυματολογικός κώδικας για βράδυ στη δυτική μόδα. Τα κύρια συστατικά του είναι το μαύρο φράκο κοινώς γνωστό ως το επίσημο βραδινό ένδυμα, λευκό παπιγιόν, λευκό γιλέκο και πουκάμισο με κολλαριστό κολάρο.

επίσημο αντρικο ντύσιμο blacktieΤο Νο 2 βραδινό ντύσιμο – Black tie.

Το δεύτερο στη σειρά επίσημο ένδυμα για βραδινές και κοινωνικές εκδηλώσεις. Αγγλο-αμερικανική η καταγωγή του, ένα κοστούμι του 19ου αιώνα. Φοριέται μόνο για τα γεγονότα μετά τις 18:00 το απόγευμα και τα κύρια συστατικά του είναι  η μαύρη γραβάτα (λιγότερο τυπικό και επίσημο από ό, τι η λευκή ισοπαλία) αλλά πιο επίσημο από άτυπα η business ντυσίματα.

ανδρικό ντύσιμο, επαγγελματικό ντύσιμοΑνδρικό ντύσιμο και Business codes

Η ανδρική μόδα στο χώρο της εργασίας ήταν μέχρι πρότινος ξεκάθαρη. Ο ενδυματολογικός κώδικας ήταν σαφής και συγκεκριμένος. Κι όμως, ακόμη και αυτό το προπύργιο της καθαρότητας του dress code αλώθηκε στα τέλη των ’90s.

Παρολαυτά προτιμήστε για το επαγγελματικό ντύσιμο, τους πιο συντηρητικούς χρωματισμούς κοστουμιών, ιδίως μάλιστα αν πρέπει να έχετε επαφή (εντός και εκτός της επιχείρησης σας) με επαγγελματίες υψηλά ιστάμενους στην ιεραρχία.

Γυναικείο ντύσιμο και ενδυματολογικός κώδικας (dress code)

επίσημο βραδινό φόρεμα whitetieΤο Νο 1, επίσημο βραδινό ντύσιμο – White Tie

Εντυπωσιακά φορέματα, οπωσδήποτε μάξι, έντονα διακοσμημένα/κεντημένα, ψηλοτάκουνες γόβες ή πέδιλα, μκρό βραδινό τσαντάκι, πολυτελή κοσμήματα, εσάρπα (μπορεί να είναι και γούνινη).
Αυτές οι εμφανίσεις προτείνονται για πολύ formal γεγονότα, όπως επίσημες πρεμιέρες ή φιλανθρωπικούς χορούς. Μπορούν  επίσης να φορεθούν σε έναν άκρως επίσημο γάμο (αποφεύγοντας οπωσδήποτε το λευκό / κρεμ / ζαχαρί μάξι που θα σε κάνει να μοιάζεις με τη νύφη).

εντυπωσιακά φορέματα  blacktieΤο Νο 2, επίσημο βραδινό ντύσιμο – Βlack Tie

Μάξι  βραδινό φόρεμα ή κοκτέιλ μεταξωτό φόρεμα, full φούστα με τοπ. Τα αξεσουάρ δεν διαφέρουν από αυτά του White tie.

Μια εναλλακτική παραλλαγή είναι το Creative black tie ή αλλιώς το ίδιο στυλ στο πιο μοντέρνο του. Ένα στολισμένο party dress λίγο πάνω από το γόνατο.

Είστε καλεσμένη σε ένα επίσημο γάμο; ή σ ένα επίσημο πάρτυ σε σουίτα πεντάστερου ξενοδοχείου; Αυτό το βραδινό φόρεμα προτείνεται για οποιαδήποτε επίσημη βραδινή έξοδο σας.

βεστιάριο με ρούχα για κοκτέιλ/ semi formal/ afterfiveΠροτάσεις για βεστιάριο με ρούχα για κοκτέιλ/ semi formal/ afterfive

To look: Φόρεμα με μήκος που μπορεί να «παίζει» από ακριβώς πάνω από το γόνατο μέχρι και μίντι, στη μέση της γάμπας.

Προτείνεται για κοκτέιλ πάρτι, εγκαίνια, πάρτι γενεθλίων σε σπίτι, dinner party.

Πρωινά φορέματα ή smartcasual/ dressy casualΠρωινά φορέματα ή smartcasual/ dressy casual

Το look: Πρωινό φόρεμα ή τοπ και παντελόνι / φούστα με ψηλά τακούνια, σακάκι (παραδοσιακά όχι ντένιμ), κόσμημα κατά βούληση.

Προτείνεται για έξοδογια ποτό μετά τη δουλειά, σινεμά και φαγητό, εγκαίνια καταστήματος, ανεπίσημο dinner party.

Επαγγελματικό ντύσιμο ή Business codesΕπαγγελματικό ντύσιμο ή Business codes

Εν αντιθέσει με τους άντρες, έχουμε τη δυνατότητα επιλογής σε πιο ευχάριστα ρούχα με περισσότερους χρωματικούς συνδυασμούς. Προτιμήστε όμως τα παλ και όχι τα έντονα χρώματα, καθώς επίσης όχι προκλήσεις, συνήθως δεν λειτουργούν θετικά. ΣΟΣ!!! οι πολύ κοντές φούστες και τα έντονα ντεκολτέ.

Τέλος κάποιοι γενικοί κανόνες που μπορούν να διευκολύνουν αρκετά τα πράγματα (το βάρος πέφτει στις γυναίκες)

1) Προσπάθησε σε καμία περίπτωση να μην επισκιάζεις την οικοδέσποινα (ειδικά αν είναι νύφη).
2) Αν δεν είσαι σίγουρη για το κατά πόσο είναι επίσημο το event, ζήτησε να σου το διευκρινίσουν. Αν κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν, προτίμησε να είσαι overdressed παρά underdressed.
3) Να ξέρεις ότι ισχύει πάντα ο κανόνας  για το ρόλο που παίζει ή η θέση ενός ατόμου μέσα στο event. Όσο σημαντικότερος, τόσο μεγαλύτερη η δυνατότητα να «υπερβάλει» πάνω στο όποιο dress code, φορώντας την πιο επίσημη βερσιόν του.
4) Αφήστε τα jeans και τα αθλητικά παπούτσια για άλλες περιστάσεις και όχι για το χώρο εργασίας σας, ακόμα και αν πολλοί συνάδελφοι τα επιλέγουν. Ας κάνετε και εδώ τη διαφορά…
5) Στην καθημερινότητα και μάλιστα στο περιβάλλον της εργασίας σας,  μην επιλέξετε πολλά, φανταχτερά και ακριβά κοσμήματα, καθώς και ακριβά ρούχα που αφήνουν διάχυτη μία αίσθηση επίδειξης εκ μέρους σας.
6) Αποφύγετε τα δυνατά αρώματα, καθώς θα ενοχλήσουν αρκετούς.

 

Μέρες γιορτής, μέρες χαράς, μέρες υπερβολής και κεφιού. Δεν έχει σημασία άν δεν πήρατε προσκλήσεις στις οποίες να αναφέρεται ρητά το dress code με κάποιον από τους όρους του τύπου “white tie” ή “black tie” ή “smartcasual”.

Εσείς ζήστε το παραμύθι σας!!!

 

Share Button

Σχετικά άρθρα:

One Response to Ο ενδυματολογικός κώδικας στο αντρικό ντύσιμο και στο γυναικείο ντύσιμο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

 

Βρείτε μας: