Ιατρικός τουρισμός: Ο εναλλακτικός τουρισμός με κοινωνική διάσταση

Τι είναι ο ιατρικός τουρισμός;

εναλλακτικός τουρισμός με κοινωνική διάστασηΜε δεδομένο ότι ο εναλλακτικός τουρισμός περιλαμβάνει το σύνολο των τουριστικών υπηρεσιών, οι οποίες διακρίνονται ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες, τις προτιμήσεις και τα κίνητρα των τουριστών, εύκολα θα μπορούσαμε να ορίσουμε τον ιατρικό τουρισμό.

Ο ιατρικός τουρισμός δεν είναι, εκ πρώτης όψεως, αυτό που μπορεί να φανταστεί κανείς ακούγοντας τον τίτλο του. Δεν αφορά τους επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου, αλλά τους ασθενείς.

Ο ιατρικός τουρισμός, ή αλλιώς τουρισμός υγείας, αφορά την παροχή ιατρικής φροντίδας προς ασθενείς που έχουν ανάγκη χειρουργικών επεμβάσεων ή εξειδικευμένων θεραπευτικών αγωγών, την παροχή, εξειδικευμένων προς τούτα, τουριστικών υπηρεσιών για τους ίδιους και τους συνοδούς τους και όλα αυτά σε ανταγωνιστικές τιμές.

Τι υπηρεσίες παρέχοναι και με ποιές προϋποθέσεις λειτουργεί ο ιατρικός τουρισμός.

Στο πλαίσιο του τουρισμού υγείας παρέχονται όλες οι κλασικές τουριστικές υπηρεσίες μεταφοράς, διαμονής, διατροφής, ξενάγησης, ενημέρωσης (τουριστικής και ιατρικής) και βέβαια πρώτα και κύρια η παροχή υπηρεσιών υγείας.

Προκειμένου κάποιος να επιλέξει μια χώρα, διαφορετική από την δική του, στην οποία θα αναζητήσει υπηρεσίες υγείας θα πρέπει σε αυτή να ισχύουν κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Αυτές είναι:

  • Η ύπαρξη εξειδικευμένων και πλήρως εξοπλισμένων ιατρικών υποδομών (νοσοκομεία, κέντρα αποθεραπείας, εργαστήρια, κλπ.)
  • Η ύπαρξη εξειδικευμένου προσωπικού, τόσο ιατρικού, όσο και νοσηλευτικού
  • Η αναγνώριση των παρεχομένων υπηρεσιών ως υπηρεσιών υψηλής ποιότητας
  • Η φήμη και η ικανότητα συγκεκριμένων ιατρών
  • Η καινοτομία ορισμένων επεμβάσεων ή θεραπευτικών αγωγών
  • Το προσδόκιμο ζωής στην χώρα προορισμού
  • Η ίδια η χώρα προορισμού (ασφάλεια, τουριστικές και άλλες υποδομές, κλιματολογικές συνθήκες, περιβάλλον και καθαριότητα, κανονιστικό πλαίσιο, επίπεδο τεχνολογίας, μορφωτικό επίπεδο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού κλπ.)
  • Το επίπεδο τιμών των υπηρεσιών υγείας σε σχέση με το ιατρικό αποτέλεσμα (value-for-money)
  • Η προβολή της χώρας και των ιατρικών τουριστικών της πακέτων.

Γιατί υπάρχει διαφορά στα επίπεδα τιμών παροχής ιατρικών υπηρεσιών μεταξύ χωρών;

Η διαφορά έχει σχέση με πολλούς παράγοντες, όπως το σύστημα υγείας και ασφάλισης που ισχύει σε κάθε χώρα, το γενικότερο επίπεδο τιμών, αλλά κυρίως το εξειδικευμένο προσωπικό και οι υποδομές που διαθέτει. Σε πολλές περιπτώσεις, λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, όπως η Κούβα, έχουν πολλή καλή φήμη στην παροχή εξειδικευμένης και φθηνής ιατρικής φροντίδας, σε σχέση για παράδειγμα με τις Η.Π.Α.

εναλλακτικός τουρισμός με κοινωνική διάστασηΟ ιατρικός τουρισμός στην Ελλάδα, μια απο τις μορφές εναλλακτικού τουρισμού με μέλλον.

Στην χώρα μας υφίστανται οι προϋποθέσεις να αναπτυχθεί η συγκεκριμένη μορφή ειδικού τουρισμού. Θα πρέπει κανείς να σκεφθεί το εξής απλό: πριν από λίγες μόλις δεκαετίες, για σοβαρές σχετικά επεμβάσεις, οι Έλληνες κατέφευγαν στο εξωτερικό, κυρίως Μεγάλη Βρεταννία και Η.Π.Α. Σήμερα οι ίδιες επεμβάσεις αποτελούν ρουτίνα στην Ελλάδα.

Στην ανάπτυξη του τουρισμού υγείας στην χώρα μας μπορούν να παίξουν ρόλο τα εξής:

  • Η ύπαρξη εξειδικευμένων υποδομών υγείας
  • Η ύπαρξη εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού
  • Οι αμοιβές του προσωπικού αυτού, αλλά και η μείωση του κόστους υπηρεσιών και προϊόντων υγείας
  • Η φήμη της Ελλάδος ως ένας ιδίαιτερος τουριστικός προορισμός, λόγω της φυσικής ομορφιάς της και του πολιτισμού της
  • Το κλίμα και το περιβάλλον της
  • Η συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με ότι αυτό συνεπάγεται από πλευράς συμμόρφωσης σε κανονισμούς της Κοινότητας, περιλαμβανομένων και των σχετικών με την υγεία
  • Η φήμη της σχετικά με την “μεσογειακή” δίαιτα και τις επιπτώσεις αυτής στην υγεία
  • Η βελτίωση του προσδόκιμου, αλλά και του τρόπου ζωής των Ελλήνων
  • Η γεωγραφική θέση της χώρας, ως σταυροδρόμι Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής

Πρόσφατα διοργανώθηκε συνέδριο « Η Ανάπτυξη Ιατρικού Τουρισμού στην Ελλάδα» από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριοτης Ελλάδος σε κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο. Το γεγονός πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ανάλυσης  και της άσκησης πολιτικών (Χρηματοδοτήσεις – ΕΣΠΑ) στα κύρια ζητήματα που απασχολούν τον ελληνικό τουρισμό και αναφέρθηκε ότι τo ποσό των 400 εκατ. ευρω μπορεί να εισφέρει στην οικονομία της χώρας τα επόμενα 2-3 έτη ο κλάδος του ιατρικού τουρισμού.

ιατρικός τουρισμόςΟ ιατρικός τουρισμός παγκοσμίως.

O Συλλόγος Ιατρικού Τουρισμού(medicaltourismassociation-ΜΤΑ) είναι μια παγκόσμια μη κερδοσκοπική οργάνωση που για τον διεθνή ιατρικό τουρισμό μέλος του οποίου είναι και η Ελλάδα. Το MTA έχει δεσμευτεί να ενημερώνει τους καταναλωτές σχετικά με τις επιλογές τους σε διεθνές επίπεδο για την ιατρική περίθαλψη.

Υπάρχει επίσης και το medicaltourismcity, ένα online δίκτυο που ξεκίνησε από τον Συλλόγο Ιατρικού Τουρισμού(ΜΤΑ), για να διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ των επαγγελματιών που εμπλέκονται στον ιατρικό τουρισμό.

Βασίλης Λάζαρης, Οικονομολόγος

 

Share Button

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

 

Βρείτε μας: