Στη συνέχεια του άρθρου μας “διακοπές στην Ελλάδα και εναλλακτικός τουρισμός” σας παρουσιάζω τα ιδιαίτερα πολιτιστικά (θρησκευτικά και αρχαιολογικά σημεία) της διαδρομής Αθήνα προς Γαλατά.
Νότιο-ανατολικά της Τροιζήνας, ψηλά στο βουνό, στη θέση “Άγιος Παντελεήμων” βρίσκεται η Μονή της Κεχαριτωμένης Θεοτόκου, στην οποία διαβιώνουν 14 μοναχοί Ιδρύθηκε από τον Αρχιμανδρίτη Επιφάνιο Θεοδωρόπουλο και θεμελιώθηκε το 1976 από τον τότε Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Ιερόθεο.
Οι πρώτοι μοναχοί εγκαταστάθηκαν στις 15 Απριλίου 1977, εορτή της Ζωοδόχου Πηγής.
Το κάστρο χτίστηκε το 1826 υπό τις διαταγές του Νικόλαου Κάρολου Φαβιέρου, γάλλου στρατηγού ο οποίος οργάνωσε και διοίκησε τον πρώτο τακτικό στρατό της Ελλάδας. Χτίστηκε πάνω στα ερείπια κάστρου που είχαν χτίσει οι Αθηναίοι τον 5ο αιώνα π.Χ. κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου για να επιτηρούν τους Τροιζήνιους και έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο ιστορικό μνημείο.
O αρχαιολογικός χώρος της Τροιζήνας, πατρίδας του μυθολογικού ήρωα Θησέα, εκτείνεται βόρεια και βορειοδυτικά του σύγχρονου οικισμού της Τροιζήνας στην ανατολική ακτή της Αργολίδας, σε κοντινή απόσταση από τη θάλασσα. Τα αρχαιολογικά ευρήματα βρίσκονται στο Μουσείο του Πόρου.
Πρόκειται για τμήμα του διατειχίσματος της αρχαίας πόλης της Τροιζήνας. Ο οχυρωματικός πύργος της οχύρωσης, λόγω του σωζόμενου ύψους του, αποτελεί τοπόσημο για την περιοχή και είναι γνωστός ως «το παλάτι του Θησέα». Κτίστηκε τον 5ο αιώνα πΧ με εμφανή τη μεσαιωνική προσθήκη, από τη μέση και πάνω. Στο σημείο που βρίσκεται η θέα που αντικρίζει κανείς είναι η παραλία του Πάγωνα (σημερινό Βίδι), όπου είχαν ελλιμενιστεί τα πλοία των Ελλήνων πριν από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας.
Πολύ κοντά στον πύργο και βόρεια αυτού υπάρχει ρωμαϊκό κτίσμα, που έχει ταυτιστεί με το Ιερό των Μουσών.
Στα δυτικά του οικισμού της Τροιζήνας, ο επισκέπτης θα συναντήσει το «Βράχο του Θησέα». Σύμφωνα με το μύθο, κάτω από αυτό το βράχο βρισκόταν κρυμμένα, από τον πατέρα του τον Αιγέα, τα σανδάλια και το μαχαίρι. Παίρνοντας την εντολή από τη μητέρα, σήκωσε το βράχο, πήρε τα σανδάλια και το μαχαίρι του πατέρα και από εκεί ξεκίνησε την πορεία του προς την Αθήνα και την αιωνιότητα. Πλησίον αυτού του βράχου και δεξιά, βρίσκονται τα θεμέλια του ναού της Ακραίας Αφροδίτης.
Πηγή:(http://www.mythicalpeloponnese.gr/blog/archaia-troizina)
Πρόσφατα σχόλια