Συνταγές για σαλιγκάρια

Σαλιγκάρι το γαστρονομικό

Η διατροφική αξία του σαλιγκαριού

Η διατροφική αξία του σαλιγκαριού

Η διατροφική αξία του σαλιγκαριού

Η θερμιδική αξία του κρέατος των σαλιγκαριών είναι 60-90 Kcal ανά 100 gr κρέατος έτοιμου προς κατανάλωση, μικρότερη δηλαδή από το κρέας διάφορων ψαριών, πτηνών και θηλαστικών. Το περιεχόμενο σε πρωτεΐνη είναι υψηλό και κυμαίνεται από 10 έως 16% του νωπού βάρους, ενώ το ποσοστό των λιπών αποτελεί το 0,5 έως 2% του ολικού νωπού βάρους του σαλιγκαριού.
Θα πρέπει επίσης να τονιστεί ότι το λίπος των σαλιγκαριών είναι ωφέλιμο, γιατί παρέχει στον οργανισμό τα Ω3 λιπαρά οξέα.

Στο προηγούμενο άρθρο για το σαλιγκάρι, σας υποσχέθηκα ότι θα σας δώσω συνταγές, που ήδη έχω μαγειρέψει, καθώς επίσης και τη διαδικασία ξυπνήματος του σαλιγκαριού.

Οταν λέω ξύπνημα εννοώ, απο το δίχτυ, έτσι τα αγοράζουμε, στο τηγάνι.  Την πρώτη φορά, ομολογουμένως, ψιλομπερδεύτηκα, ελπίζω να ήταν όλα ζωντανά!!!

Τα σαλιγκάρια αντέχουν στο ψυγείο περίπου 10 ημέρες απο την ημέρα αγοράς τους , αρκεί να μην έρθουν σε επαφή με υγρασία, εκεί ζωντανεύουν και θέλουν αμέσως μαγείρεμα (τάδε έφη ο κος Παναγιώτης στη Λαική).

Διαδικασία ξυπνήματος και προετοιμασίας για μαγείρεμα.

Τους βάζουμε λοιπόν μέσα στο νερό και τους  αφήνουμε για λίγο (σχετικό!).Υπολογίστε τη διαδικασία κανένα μισάωρο. Αμέσως θα αρχίσουν να ζωντανεύουν απο τη νάρκη. Ένας ένας θα αρχίσουν να βγαίνουν απο τα κελύφη τους, εμείς μπορούμε να ξεχωρίσουμε τους ζωντανούς απ΄ τους ψόφιους, αν υπάρχουν. Προσέξτε μην σας φύγουν! και διακοσμήσετε την κουζίνα σας! θέλουν σκέπασμα.
Στη συνεχεία βράζουμε νερό και ρίχνουμε τα σαλιγκάρια με λίγο αλάτι μέχρι να αρχίσουν να αφρίζουν, αφαιρούμε τους αφρούς(τα σάλια τους δηλαδή), τους ξεπλένουμε και τους καθαρίζουμε προσεκτικά αφαιρώντας με ένα μαχαιράκι  όλα τα υπολείμματα που υπάρχουν στο κέλυφος.

Σαλιγκάρια bourguignonne (μπουργκινιόν)

Σαλιγκάρια bourguignonne (μπουργκινιόν)

Σαλιγκάρια “bourguignonne” (μπουργκινιόν)

Προετοιμασία για το γέμισμα των σαλιγκαριών

250 γραμμάρια βούτυρο
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια, μόνο το πράσινο μέρος
1-2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
αλάτι, πιπέρι
Αφήνουμε το βούτυρο εκτός ψυγείο να μαλακώσει και το τοποθετούμε στο μίξερ όπου το χτυπάμε σε μέτριες στροφές μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Το βάζουμε στο ψυγείο αρκετή ώρα μέχρι να σκληρύνει πάλι.
Μπορούμε το βούτυρο για το “μπουργκινιόν”  να το ετοιμάσουμε από την προηγούμενη ημέρα.

Προετοιμασία των σαλιγκαριών

Υλικά
48 φρέσκα σαλιγκάρια με το κέλυφός τους
λευκό κρασί
1 κρεμμύδι κομμένο σε χοντρά ζάρια
2 καρότα χοντροκομμένα
½ σέλινο χοντροκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 μπουκέ γκαρνί (πράσο, λίγο μαϊντανό, θυμάρι, 1 φύλλο δάφνης)
αλάτι, πιπέρι μαύρο κατά προτίμηση φρεσκοτριμμένο
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
Ακολουθούμε τη βασική προετοιμασία για να καθαρίσουμε τα σαλιγκάρια και τα βράζουμε για 5 λεπτά.
Στραγγίζουμε, βγάζουμε τα σαλιγκάρια από τα κελύφη τους και αφαιρούμε το μαύρο τμήμα τους στην ουρά.
Τοποθετούμε τα κελύφη σε βραστό νερό στο οποίο έχουμε προσθέσει την μαγειρική σόδα και τα βράζουμε για μισή ώρα. Αφού τα  στραγγίσουμε, τα  ξεπλένουμε καλά και τα στεγνώνουμε στον φούρνο στου 110 βαθμούς.
Ετοιμάζουμε “το μπουκέ γκαρνί”  χαράζοντας το πράσο κατά μήκος για να πάρουμε τα πρώτα φύλλα μέσα στα οποία βάζουμε το θυμάρι, το μαϊντανό, το φύλλο δάφνης και τα δένουμε με σπάγγο μαγειρικής..
Βάζουμε  σε μια κατσαρόλα τόσο νερό όσο να σκεπάζει τα σαλιγκάρια.  Μόλις βράσει προσθέτουμε τα σαλιγκάρια, το κρασί, το κρεμμύδι, τα καρότα, το σέλινο, το σκόρδο, το μπουγκέ γκαρνί και αλατοπίπερο.
Σιγοβράζουμε για μια ώρα περίπου και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά όπως είναι μέσα στο ζωμό τους. Έπειτα τα στραγγίζουμε και κρατάμε μόνο τα σαλιγκάρια.

Το γέμισμα

Παίρνουμε ένα- ένα τα κελύφη και τα γεμίζουμε ως εξής:
Βάζουμε λίγη ποσότητα βούτυρο μέσα στο κέλυφος το πατάμε όσο γίνεται να κάτσει κάτω, προσθέτουμε ένα σαλιγκάρι και τέλος βάζουμε ακόμη λίγη ποσότητα βούτυρο τόση ώστε να έρθει ακριβώς ως το χείλος του κέλυφους.
Προθερμαίνουμε εν τω μεταξύ το φούρνο στους 190 βαθμούς κελσίου, τοποθετούμε τα σαλιγκάρια με το άνοιγμα προς τα επάνω στο πιάτο ψησίματος, στο οποίο σε κάθε εσοχή του βάζουμε ελάχιστο νερό και φουρνίζουμε τόσο ώστε να λιώσει το βούτυρο και να αρχίζει να αφρίζει και να πιάνει ένα ανοικτό καφέ χρώμα.
Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με μαϊντανό.

Μια extra πληροφορία: Το ζουμί, μετά απο το βρασμό των σαλιγκαριών, λένε, ότι άν ανακατευτεί με χαμομήλι, είναι ότι καλύτερο για τις εκζεματικές δερματιτίδες.

Διαβάσατε στο προηγούμενο άρθρο μου, για τις φαρμακευτικές ιδιότητες και όχι μόνο, του σάλιου του σαλιγκαριού;

Θα χαρώ πολύ για τα σχόλια σας.
ΚΑΙ οπωσδήποτε για συνταγές σας!

 

 

Share Button

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

 

Βρείτε μας: