Συνταγές για μηλόπιτες

Μηλόπιτες οι αγαπημένες!!

 

Apple pie  με Frangipane

Apple pie με Frangipane

Συνταγή μηλόπιτας με Frangipane και pâte brisée. (η διαφορετική!!)

Μια τραγανή βουτυρώδη ζύμη, με μια γλυκιά κρέμα αμυγδάλου και με φρέσκα μήλα.
Είναι μια ελεύθερη μορφή τάρτας που σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιούμε ταρτιέρα. Διπλώνουμε τη ζύμη πάνω από τα μήλα, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια φωλιά που θα συγκρατήσει τα πάντα. Σερβίρετε ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου, με ή χωρίς πειρασμούς …κρέμα σαντιγί ή παγωτό βανίλια .

Έλεγα σε προηγούμενο άρθρο ότι αυτή η εποχή προσφέρεται για παρείστικα απογεύματα. Ο καιρός σήμερα επιβεβαίωσε αυτή τη σκέψη μου. Βρέχει πολύ!! εύχομαι όλη η Ελλάδα να απολαμβάνει αυτό το βροχερό απόγευμα, χωρίς συνέπειες…

Ξεκινάμε λοιπόν

Το Pate Brisee, είναι μια γαλλική ζύμη που γίνεται από αλεύρι,ζάχαρη,αλάτι,ανάλατο βούτυρο και παγωμένο νερό.

Frangipane

Frangipane

Το Frangipane είναι ένα γλυκό μείγμα αμυγδάλων που γίνεται, φυσικά, με αλεσμένα αμύγδαλα μαζί με τη ζάχαρη, το βούτυρο και τα αυγά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε ασπρισμένα αμύγδαλα ή μπορείτε να αγοράσετε αλεύρι αμυγδάλων που θα βρείτε σε καταστήματα υγιεινής διατροφής.
Μόλις γίνει, το frangipane απλώνεται πάνω από την άψητη Pate Brisee προσθέτοντας μια υπέροχη γεύση.
Ενεργεί επίσης ως ασπίδα για να αποτρέψει τους χυμούς των μήλων από τη ζύμη.

Τα τεμαχισμένα μήλα στη συνέχεια τοποθετούνται πάνω από την κρέμα αμυγδάλου και οι άκρες της ζύμης διπλώνονται  έτσι ώστε να είναι πάνω και πέρα από όλα αυτά.
Μπορείτε να αλείψετε με λίγη κρέμα γάλακτος και να πασπαλίσετε με ζάχαρη και κανέλα.Ψήστε μέχρι να ροδίσει και  να μαλακώσουν τα μήλα.

Δείτε το βίντεο , βοηθάει πολύ!

Υλικά για το pâte brisée

175gr αλεύρι
πρέζα αλάτι
125gr  βούτυρο
1 κρόκο αυγού
3 κουταλιές κρύο νερό

Υλικά για την Frangipane (Almond Cream) :

1/2 φλυτζάνι (50 γραμμάρια), ψιλοκομμένα ασπρισμένα αμύγδαλα ή αλεύρι αμυγδάλου
1 κουτάλι σούπας (12 γραμμάρια) για κάθε χρήση αλευριού
1/4 φλυτζάνι (50 γραμμάρια) ζάχαρη
3 κουταλιές της σούπας (40 γραμμάρια) ανάλατο βούτυρο
1 κουταλάκι του γλυκού Calvados ή Kirsch
1 μεγάλο αυγό
βανίλια
μια πρέζα αλάτι

Θέλουμε επίσης:

3-4 ώριμα μήλα κομένα σε λεπτές φέτες
5 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα βερίκοκο

Εκτέλεση

Για να κάνετε το pâte brisée  ανακατέψτε μαζί το αλεύρι και το αλάτι.
Προσθέστε το βούτυρο, τον κρόκο αυγού, αλάτι και το νερό και ανακατέψτε μέχρι το μείγμα να σχηματίζει μεγάλα ψίχουλα. Αν τα ψίχουλα είναι πολύ στεγνά, προσθέστε λίγο περισσότερο νερό.
Έτσι φτιάχνουμε μια μαλακή ζύμη η οποία δεν πρέπει να κολλάει. Τυλίξτε τη ζύμη σε μια μεμβράνη και βάλτε την στο ψυγείο τουλάχιστον 30 λεπτά. (Η ζύμη μπορεί να αποθηκευτεί στο ψυγείο για μέχρι 3 ημέρες, ή και να καταψυχθεί)
Για να κάνουμε το frangipane,  χτυπάμε στο μίξερ για λίγα λεπτά τα αμύγδαλα, τη ζάχαρη και το αλεύρι. Στη συνέχεια, προσθέστε το υπόλοιπο των υλικών μέχρι να έχουμε μια λεία πάστα. Στη συνέχεια, προσθέστε το Calvados ή το Kirsch.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε κύκλο  περίπου 30cm, σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. Απλώνουμε τη frangipane στη ζύμη σε ένα ομοιόμορφο στρώμα.
Στη συνέχεια τοποθετούμε τις φέτες μήλου σε  σχήμα σπιράλ. Διπλώνουμε την pâte brisée (βλέπε video) και την αλείφουμε με κρέμα γάλακτος.
Προθερμαίνουμε στους 200 C, τοποθετούμε τη μηλόπιτα στο φούρνο και ψήνουμε για 15-20 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία 180 C  και ψήνουμε για άλλα 15-20 λεπτά.
Δέκα λεπτά πριν το τέλος, πασπαλίστε την τάρτα με τη ζάχαρη και συνεχίζουμε για το υπόλοιπο του χρόνου.

ΕΧΤΡΑ TIP : Πριν από το σερβίρισμα, ζεσταίνεται μαρμελάδα βερίκοκο και αλείφεται, δίνει ωραία εικόνα. Επίσης πασπαλίζουμε με κανέλα.

Σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου.

Οταν την απολαμβάνεται ελπίζω να με θυμηθείτε. Τα σχόλια δικά μου!
http://www.joyofbaking.com

Share Button

Σχετικά άρθρα:

4 Responses to Συνταγές για μηλόπιτες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

 

Βρείτε μας: