Ποιός θα πει όχι σε μια δροσερή και γευστική γρανίτα ή ένα σορμπέ, τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού;
Τώρα σας ερωτώ, γρανίτα ή sorbet;
Ναι!! υπάρχει σαφής και σημαντική διαφορά ανάμεσα σ΄ αυτά τα δύο παγωμένα είδη.
Η γρανίτα πρώτα απ’ όλα, είναι χυμός φρούτων (δίχως την πούλπα), με αραιωμένο σιρόπι, τσάι, καφέ ή αφεψήματα και φυσικά με θρυμματισμένο πάγο. Εκείνο που μας συγκινεί σ΄ αυτήν είναι η λεπτή υφή της, η κάπως άγλυκη γεύση της, οι μικροσκοπικοί της κρύσταλλοι που λιώνουν παιχνιδιάρικα πάνω στη γλώσσα και… σαφώς οι λιγότερες θερμίδες της. Μπορούν πάλι να ενσωματωθούν φρουτάκια που έχουν προηγουμένως υποστεί λουτρό σε λικέρ. Απαραίτητος πάντα ο χυμός λεμονιού, γευστικός καταλύτης.
Το sorbet περιέχει την πούλπα, τη σάρκα δηλαδή των φρούτων και περισσότερη ζάχαρη από τη γρανίτα. Συνεπώς έχει πλουσιότερη υφή και γλυκύτερη γεύση. Συχνά στη σύνθεσή του συμμετέχουν σαμπάνια, λικέρ ή πορτό, μηλίτης ή κάποιο γλυκό κρασί, βότκα ή αρωματικό απόσταγμα οίνου.
Extra πληροφορία: 1 ποτήρι γρανίτα παρέχει κατά μέσο όρο 150 θερμίδες. 1 ποτήρι σορμπέ παρέχει κατά μέσο όρο 280 θερμίδες.
Παρ όλες τις θερμίδες τους (δεν είναι και πολλές!!) δείτε πώς μπορείτε να φτιάξετε γρανίτες ή σορμπέ απο λεμόνι, φράουλα, καρπούζι, πορτοκάλι και βασιλικού-lime εύκολα και γρήγορα, χωρίς παγωτομηχανή.
Εδώ μιλάμε για γεύσεις και είναι απίστευτα απολαυστικές και δροσερές!
2/3 του φλιτζανιού νερό
2/3 του φλιτζανιού ζάχαρη
5 φλιτζάνια φράουλες
2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
Αναμείξτε τη ζάχαρη και το νερό σε μια μικρή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Μόλις βράσουν βγάλτε το μίγμα από τη φωτιά, βάλτε το σε ένα μπολ και αφήστε το να κρυώσει για περίπου μισή ώρα. Τοποθετήστε το μπολ στο ψυγείο.
Τοποθετήστε τις φράουλες σε μπλέντερ και ρίξτε το υγρό σε ένα μπολ, προσθέτοντας το χυμό λεμονιού. Βάλτε το στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα. Έπειτα, αναμείξτε το σιρόπι και το χυμό φράουλας σε ένα μεταλλικό μπολ, καλύψτε με μια μεμβράνη και τοποθετήστε το στο ψυγείο για 3-4 ώρες. Τοποθετήστε το μίγμα για ακόμη μια φορά στο μπλέντερ και έπειτα ξανά στο μεταλλικό σκεύος. Σκεπάστε με τη μεμβράνη και αφήστε το να παγώσει για ακόμη 3-4 ώρες.
½ κούπα ζάχαρη
¾ της κούπας νερό
6 κούπες καρπούζι σε κομμάτια
2 κουταλιές της σούπας χυμό λάιμ
Αναμείξτε ζάχαρη και νερό σε μία μέτρια κατσαρόλα. Βάλτε τα να πάρουν βράση σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας για να διαλυθεί η ζάχαρη. Χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 5 λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου, για περίπου 45 λεπτά. Καλύψτε και καταψύξτε για περίπου 1 ώρα.
Σε ένα μίξερ τοποθετήστε το καρπούζι και το λάιμ και προσθέστε το σιρόπι. Τοποθετήστε το μίγμα σε ένα ρηχό μεταλλικό μπολ και ψύξτε για περίπου μισή ώρα μέχρις ότου το γύρω γίνει κρύσταλλο. Ανακατέψτε έτσι ώστε το κρύσταλλο να έρθει στη μέση του μπολ και τοποθετήστε το πάλι στο ψυγείο. Επαναλάβετε κάθε 20 λεπτά μέχρι να παγώσει όλο το μίγμα.
3 ποτήρια νερό
2 ποτήρια χυμό λεμόνι
1 ποτήρι ζάχαρη
1 φακελάκι ζελέ λεμόνι
Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για 1-2 λεπτά. Τοποθετούμε το μείγμα σε μεγάλο μπολ και βάζουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 2 ώρες, μέχρι να “σταθεί”.
Βγάζουμε, ανακατεύουμε καλά είτε με το μίξερ χειρός είτε με ένα κουτάλι και ξαναβάζουμε στην κατάψυξη για άλλες 2 ώρες.
Κάνουμε την ίδια διαδικασία 2-3 φορές, μέχρι να να δημιουργηθεί υφή γρανίτας και σερβίρουμε.
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα λιωμένη μπανάνα
1 κούπα νερό
Σε μια μικρή κατσαρόλα τοποθετήστε το νερό και τη ζάχαρη έως ότου πάρουν βράση και αφήστε το σιρόπι να κρυώσει. Έπειτα προσθέστε τον πουρέ μπανάνας και τοποθετήστε το μίγμα για 3-4 ώρες στο ψυγείο. Χρησιμοποιήστε ένα μίξερ για να ανακατέψτε το παγωμένο μίγμα και τοποθετήστε το για ακόμη 2 ώρες στο ψυγείο.
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα νερό
¾ της κούπας φρέσκο χυμό λάιμ
20 φύλλα βασιλικού
Κάντε ένα απλό σιρόπι, φέρνοντας τη ζάχαρη και το νερό σε σημείο βρασμού σε μια μικρή κατσαρόλα. Αφήστε τα να βράσουν για ένα λεπτό και βγάλτε τα από τη φωτιά.
Αναμείξτε το σιρόπι, το χυμό λάιμ και βασιλικό σε ένα μπλέντερ, έτσι ώστε να γίνουν σαν πουρές. Ρίξτε το μίγμα σε ένα δοχείο και καλύψτε το. Βάλτε το στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει εντελώς, για περίπου 2 ώρες. Βγάλτε το ανακατέψτε καλά και ξαναβάλτε το για άλλες 2 ώρες.
Πληροφορίες από http://www.mama365.gr/10212/syntages-gia-apolafstikes-granites-froyton.html
Καλή επιτυχία!!
Πρόσφατα σχόλια