Κερκυραϊκή φράουλα

Ένα ταξίδι γεύσης στην Κέρκυρα

Η αρωματική άγρια φράουλα της Κέρκυρας ή “fragaria vesca”

“Δε θέλω ‘γω να παντρευτώ, να πάω τσου Κυνοπιάστες για να μαζώνω φράουλες, να τσι πουλώ τσι στράτες”

Ήταν τόσο χαρακτηριστική η σχέση των Κυνοπιαστινών  με την παραγωγή και πώληση της φράουλας, που επισφραγίστηκε με το λαϊκό δίστιχο, το οποίο κατέγραψε στα λαογραφικά του, ο Νίκος Πακτίτης, το 1980.

kerkiraikes-fraoulesΟι αρωματικές φράουλες Κερκύρας, που παράγονται αυτήν την εποχή, κυρίως στην περιοχή της Χρυσίδας Κυνοπιαστών, δεν είναι παρά αγριοφράουλες, που από τον 19ο αιώνα καλλιεργούνται με εντατικοποίηση της παραγωγικής τους απόδοσης.
Η επιστημονική τους ονομασία είναι “fragaria vesca”.
Η καλλιέργειά τους συνίσταται στη φύτευσή τους σε κατάλληλο έδαφος, σε συνθήκες αυξημένης υγρασίας και με ελάχιστη χρήση λιπάσματος πριν την ανθοφορία.
Η πιο δύσκολη καλλιεργητική φροντίδα είναι αυτή που αφορά την εκρίζωση των ζιζανίων που φυτρώνουν ανάμεσα στις αγριοφράουλες, ενώ ιδιαίτερα κουραστικό είναι και τo μάζεμα των μικροσκοπικών και άκρως ευαίσθητων καρπών τους.
Κατά τις 10ετίες του 1960 και του 1970, η ημερήσια παραγωγή (αγριο)φράουλας Κερκύρας, ξεπερνούσε το 200 κιλά, ήταν και είναι ένα από τα πλέον ακριβά φρούτα καθώς η τιμή του φτάνει τώρα έως και 30 ευρώ το κιλό, ενώ εθεωρείτο πολυτελές δώρο για υψηλά πρόσωπα.

Είναι ενδεικτικό ότι από την Κέρκυρα στέλνονταν αεροπορικώς, κατάλληλα συσκευασμένες φράουλες, ως δώρο προς την τότε βασιλική οικογένεια, σε μέλη των κυβερνήσεων της εποχής εκείνης, σε εφοπλιστές, μεγάλους καλλιτέχνες κ.α.

http://koinonkynopiaston.blogspot.gr/2012/04/blog-post_25.html

Share Button

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

 

Βρείτε μας: