Πάει καιρός! που ο ενδυματολογικός κώδικας έχει επιβάλει στο αντρικό ντύσιμο, το δέσιμο γραβάτας.
Η εγκυκλοπαίδεια Britannica αναφέρει ότι η λέξη cravate προέρχεται από τις λέξεις Crabata, Cravate και τοποθετεί την εμφάνισή της το 1656.
Μια καλοδεμένη γραβάτα είναι το πρώτο σημαντικό βήμα στη ζωή ενός άνδρα. (Οscar Wilde)
Ο δρ. Μάριαν Μπούσιτς, ιδρυτής και πρόεδρος της “Academia Cravatica” θεωρεί τη γραβάτα σημαντική ανακάλυψη, σύμβολο του κομψού και πνευματώδους άνδρα. Eδώ και πολλά χρόνια ο ίδιος έχει αφοσιωθεί σε ό,τι σχετίζεται με το συγκεκριμένο αξεσουάρ ως ισχυρό μέσο, με το οποίο μπορούν να μεταβιβαστούν μηνύματα και αξίες και να υπάρξει επικοινωνία με όλο τον κόσμο.
Η ετυμολογία της λέξης γραβάτα – “cravat” στα αγγλικά, προέρχεται από τη γαλλική λέξη “cravate”, δηλαδή Κροάτης, “Croat”, καθώς από τους Κροάτες διαδόθηκε η μόδα του μαντηλιού δεμένου γύρω από το λαιμό. Η γραβάτα είναι συνδεδεμένη με τους Κροάτες. Δεν την ανακάλυψαν, αλλά τη διέδωσαν ως αξεσουάρ στην Ευρώπη τον 17ο αιώνα.
Και να πώς ξεκινάει η ιστορία της…
Οι Κροάτες στρατιώτες που συμμετείχαν στον Τριακονταετή Πόλεμο (1618-1648) ήταν αναγνωρίσιμοι από τα μαντήλια που είχαν δεμένα στο λαιμό τους, πρόγονο της γραβάτας. Το 1635, όταν περίπου 6.000 Κροάτες στρατιώτες υπηρέτησαν στη Γαλλία, ένα σύνταγμά τους επισκέφτηκε το Παρίσι.
Οι Κροάτες παρουσιάστηκαν μπροστά στον Λουδοβίκο τον 14ο για να αποσπάσουν τους επαίνους του και εντυπωσίασαν τον γνωστό για την καλαισθησία του Γάλλο μονάρχη, με τα μαντήλια γύρω από το λαιμό τους.
Ο Γάλλος μονάρχης εισήγαγε το “κροατικό στιλ”, καθιέρωσε τη γραβάτα και ίδρυσε το σύνταγμα των Royal Cravattes, των “βασιλικών γραβατών”. Οι αξιωματικοί φορούσαν γραβάτες από μετάξι και άλλα υψηλής ποιότητας υφάσματα και οι απλοί στρατιώτες φορούσαν γραβάτες από κατώτερης ποιότητας υλικά.
Μπορούμε να πούμε ότι είναι ο πιο απλός κόμπος, για δέσιμο γραβάτας. Ιδανικός αν έχετε κοντό λαιμό ή αν η γραβάτα είναι πιο φαρδιά και το ύφασμα της είναι κάπως χοντρό. Ταιριάζει με όλα τα πουκάμισα με εμφανή κουμπιά, αλλά περισσότερο με τα απλά, καθημερινά. Το τελικό δέσιμο θα είναι κάπως ασύμμετρο, γι αυτό μην θεωρήσετε πως δεν την δέσατε καλά, εκτός και αν κάτι δεν σας πάει καλά…τότε επαναλάβετε το δέσιμο.
Είναι η πιο “σεμνή” εκδοχή του κόμπου Windsor, πολύ διαδεδομένος κόμπος, κυρίως γιατί είναι διακριτικός και για τον δυναμισμό του. Ταιριάζει με όλες τις γραβάτες και όλες τις περιστάσεις. Ο Half Windsor είναι ένα συμμετρικό δέσιμο γραβάτας με τριγωνικό κόμπο, ο οποίος ταιριάζει με όλα τα είδη πουκαμίσων. Ταιριάζει καλύτερα με φαρδιές γραβάτες φτιαγμένες όμως από ελαφριά έως μέτρια υφάσματα.
Είναι η καλύτερη σας επιλογή για επαγγελματικά interviews και γενικότερα για επίσημες εμφανίσεις. Γίνεται σχετικά εύκολα και συνδυάζεται καλύτερα με πουκάμισα με φαρδύ γιακά. Αν και είναι πολύ διαδεδομένος κόμπος, ταιριάζει περισσότερο σε άντρες με ψηλό λαιμό. Είναι ένας πλούσιος, πλατύς και τριγωνικός κόμπος που επιδεικνύει αυτοπεποίθηση και τραβάει την προσοχή, ιδανικός για επίσημες και επαγγελματικές περιστάσεις.
Ο κόμπος ‘Pratt’ -επίσης γνωστός ως ‘Shelby’- γίνεται καλύτερα σε πιο φαρδιές γραβάτες, από λεπτό ύφασμα και ταιριάζει με όλα τα στιλ πουκαμίσου. Είναι πιο μοντέρνος κόμπος, στρογγυλεμένος και πλατύς, ιδανικός για φαρδιές γραβάτες, καθώς και γι αυτές με μικρότερο μήκος, καθώς δεν απαιτεί πολλά βήματα για το σχηματισμό του. Αν και το δέσιμό του ξεκινάει αντίστροφα απ’ ότι στους υπόλοιπους κόμπους, επιτυγχάνεται εύκολα ακολουθώντας τις οδηγίες.
Μαντήλι στο πέτο! και 3 τρόποι διπλώματος για την εμφάνιση του.
Το μαντήλι δεν είναι για μετριότητες… για να το φορέσεις αξιοπρεπώς, θα πρέπει να το στηρίζεις! Εκφράζει τα άκρα… την ελαφρότητα και τον έντονο δυναμισμό μαζί!
Φόρεσέ το επιμελώς ατημέλητα: πιάσ’ το από το κέντρο του, δίπλωσέ το στη μέση και χώστ’ το στη τσέπη!
Τώρα να πω ότι περιμένω σχόλια!
Τα κορίτσια πάντως ενθουσιάστηκαν με τις προτάσεις για τα δεσίματα στα μαντήλια του, σε προηγούμενο άρθρο.
Εγώ προσπάθησα αγόρια να μην σας αδικήσω!
Πρόσφατα σχόλια