O Βαρύς,γλυκός ελληνικός καφές και οι άλλοι trendy καφέδες.

Ραντεβού για καφέ στην πλατεία ή θα πιείτε ένα καφεδάκι; Πόσες φορές έχουν ακουστεί, αλήθεια, αυτές οι φράσεις!!!

Είμαστε μια χώρα που έχει συνδέσει το όνομά της και την κουλτούρα της με αυτό το μαγικό ρόφημα.

Αλλά ποιά είναι η ιστορία του;

Ο καφές έχει εμπνεύσει πληθώρα θρύλων, παραδόσεων και δοξασιών. Η επικρατέστερη είναι ότι τα πρώτα φυτά καφέ εμφανίστηκαν στην Μαύρη ήπειρο και συγκεκριμένα στην Αιθιοπία. Γηγενείς φυλές συνήθιζαν να αναμειγνύουν άνθη καφέ με ζωικό λίπος φτιάχνοντας έναν πολτό. Στη συνέχεια τον έπλαθαν σε μικρά μπαλάκια τα οποία κατανάλωναν στις μάχες οι πολεμιστές για να παίρνουν ενέργεια.

Η καλλιέργεια του καφέ

η καλλιέργεια καφέ

Ο καφές άρχισε συστηματικά να καλλιεργείται τον 15ο αιώνα. Για πάρα πολλούς αιώνες η περιοχή της Υεμένης στην Αραβία ήταν η μοναδική πηγή καφέ, παγκόσμια. Επειδή όμως η ζήτηση για το ρόφημα αυτό ήταν ιδιαίτερα υψηλή, οι κόκκοι καφέ έφευγαν από το λιμάνι της Μόκας κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.
Παρά τα αυστηρά μέτρα φύλαξης όμως προσκυνητές στην Μέκκα κατάφεραν να βγάλουν λαθραία από τη χώρα φυτά καφέ τα οποία και μεταφύτεψαν αρχικά στην Ινδία

Oι Βένετοι, συμφωνούν πολύ ιστορικοί, ότι ήταν οι πρώτοι που έφεραν τον καφέ στην Ευρώπη. Όταν οι κόκκοι καφέ έφτασαν στην Βενετία, χρησιμοποιήθηκαν για θεραπευτικούς σκοπούς, καθότι ήταν γνωστές ήδη, οι θεραπευτικές ιδιότητες του.

Μια ιδιαίτερη πληροφορία: Ο πιο ακριβός καφές στον κόσμο δεν προέρχεται από την Τζαμάικα ή την Χαβάη, αλλά από την Ινδονησία. Ο Kopi Luwak (κόπι λούακ) είναι ο πιο ακριβός καφές που υπάρχει στον κόσμο. Όσοι πίνουν αυτόν τον ακριβό καφέ, υποστηρίζουν πως φτιάχνεται από κόκκους καφές, οι οποίες έχουν φαγωθεί, μερικώς χωνευτεί και τελικώς αποβληθεί από ένα είδος άγριας ασιατικής μοσχογαλής. Kopi, είναι η Ινδονησιακή λέξη για τον καφέ, ενώ “luwak” είναι ο όνομα που χρησιμοποιούν οι ντόπιοι για το συγκεκριμένο είδος μοσχογαλής, που αρέσκεται να καταναλώνει του κόκκινους καρπούς του καφεόδεντρου. Όποτε Kopi Luwak, σημαίνει απλώς καφές μοσχογαλής. Η μοσχογαλή μπορεί να χωνέψει τον μαλακό φλοιό του καρπού του καφεόδεντρου, όμως δεν μπορεί να χωνέψει τον σκληρό εσωτερικό καρπό, τον οποίο και αποβάλει. Καθώς ο άπεπτος σκληρός καρπός “ταξιδεύει” στον πεπτικό σωλήνα της μοσχογαλής,  υποβάλετε σε ένα είδος ζύμωση. Η όλη διαδικασία αφαιρεί την πικρή γεύση του καφέ, και εν συνεχεία οι καρποί συλλέγονται και πωλούνται από τους ντόπιους. Ο πιο ακριβός καρπός μπορεί να στοιχίζει μέχρι και 600 δολάρια η λίβρα. Ενώ ένα φλυντζάνι καφέ μπορεί να στοιχίζει έως και 50 δολάρια. Απλώς απαιτεί να ξεπεράσετε το γεγονός της περίεργης “επεξεργασίας” του.

Το καφεδάκι σας παρακαλώ!!!

ελληνικός καφέςΚαφέ ελληνικός :  Μια γνωστή τούρκικη παροιμία λέει ότι «ένας τούρκικος καφές θυμάται 40 χρόνια». Και ο λόγος γιατί είναι συνδεδεμένος με την παρέα και την φιλία.
Τον καφέ αυτόν θα τον συναντήσεις στις χώρες των Βαλκανίων ως ο «τουρκικός», στην Κύπρο «κυπριακός», ακόμα ως «αρμένικος καφές», «αραβικός καφές», ή «μεσανατολικός καφές.
Στις χώρες της Μέσης Ανατολής είναι διαδεδομένη η ανάμιξη του καφέ με κάρδαμο και άλλα αρωματικά φυτά.

Είναι εύκολο να φτιάξεις καλό παραδοσιακό καφέ, με το καϊμάκι του και τις φουσκαλίτσες του;
Αν ναι, σας δίνω και μερικές από τις πιο γνωστές “ελληνικές παραλλαγές” του:
Βαρύς : 2-3 κουταλιές καφέ
Ελαφρύς : 2-4 κουταλιές ζάχαρη
Μέτριος : 1 κουταλιά ζάχαρη
Ναι και Όχι : ½ κουταλιά ζάχαρη
Σκέτος : Καθόλου ζάχαρη
Βραστός : Αφήνουμε το καϊμάκι να σπάσει λίγο
Μερακλίδικος : Τον απομακρύνουμε από τη φωτιά μόλις φουσκώσει ενώ το καϊμάκι είναι ακόμα πυκνό
Βαρύγλυκος : 3 κουταλιές καφέ και ζάχαρη
Γλυκηβραστός : 2 κουταλιές καφέ 3 ζάχαρη και ελαφρύ καϊμάκι

frappe ελληνικός καφέ

 

Frappe, Greek frappe coffee : Φραπεδάκι το ελληνικόν. Πρωτοφτιάχτηκε το 1957 στην Έκθεση Θεσσαλονίκης απο τον Δημήτρη Βακόνδιο, υπάλληλο της Nestle. Σερβίρεται σε ψηλό ποτήρι με καλαμάκι προσθέτοντας λίγο νερό.

 

Εκτός από τον κλασικό ελληνικό μας (ή τούρκικο) καφέ και τη φραππεδιά μας…. συναντάμε πολλά είδη που τα περισσότερα στην Ελλάδα έχουν γίνει πια…trendy.

Ας δούμε τα πιο δημοφιλή από αυτά.
Οι γνωστότεροι λοιπόν trendy καφέδες είναι:

καφες εσπρεσσοΕσπρέσσο (κανονικός) :  Φτιάχνεται με 6 γρ. (1 κουταλιά της σούπας) πολύ λεπτά αλεσμένο καφέ και καυτό νερό, το οποίο περνά μέσα από τους σκούρους αλεσμένους αρωματικούς κόκκους καφέ, με μεγάλη πίεση. Το κλασικό φλιτζάνι του εσπρέσο είναι περίπου 40-50 ml.
Cappuccino : Αυτός ο πασίγνωστος καφές -ή κάτι που του μοιάζει τέλος πάντων- έχει γίνει το… εθνικό μας ποτό. Ο αυθεντικός, αληθινός cappuccino όμως, είναι μια μίξη από ίσα μέρη από espresso και αφρόγαλα.
Εσπρέσσο macchiato : Είναι ένας κανονικός εσπρέσσο με περίπου 15 ml (1 κουταλιά της σούπας) κτυπημένο γάλα από πάνω.
Caramel Macchiato: Άλλο ένα είδος ροφήματος που φτιάχνεται με διαφορετικό τρόπο από μέρος σε μέρος. Η πιο συνηθισμένη μέθοδος παρασκευής του είναι ο συνδυασμός espresso, με σιρόπι καραμέλας και αφρόγαλα
Coretto: Ένας κανονικός εσπρέσσο «διορθωμένος» με προσθήκη αλκοόλ. Το αγαπημένο πρωινό ρόφημα των κατοίκων της βορείου Ιταλίας, είναι ο εσπρέσσο «διορθωμένος» με grappa.
Romano: Ένας κανονικός εσπρέσσο με προσθήκη φέτας λεμονιού. Ο Βραζιλιάνικος cafezino, ο αντίστοιχος εσπρέσσο, σερβίρεται επίσης με μία φέτα λεμονιού.
Διπλός εσπρέσσο : Δυο δόσεις εσπρέσσο σε φλιτζάνι 150ml.
Lungo: Κανονικός εσπρέσσο με προσθήκη ζεστού νερού.
Con Pana η Tazza d oro : Ένας εσπρέσσο macchiato με πλούσια κρέμα γάλακτος αντί αφρόγαλα.
Ristretto : Ένας δυνατός εσπρέσσο 25ml
Marocchino (μαροκίνο): Προέλευση απ΄το Τορίνο. Φτιάχνουν τον εσπρέσσο, βάζουν σκόνη πικρή σοκολάτα και λίγο αφρόγαλα. Το σερβίρουν σε γυάλινο φλιτζανάκι.
Caffè shakerato (σακεράτο): είναι ο εσπρέσσο φρέντο που συνήθως ζητάμε  στην Ελλάδα. Μην το παραγγείλετε καμία σχέση!!!
Caffe Latte : Ο caffe latte είναι ένας μονός espresso με τρία μέρη ζεστό γάλα.
Café au Lait : κι όχι café «ole». Αυτός ο παραδοσιακός γαλλικός καφές μοιάζει αρκετά με τον latte, με τη διαφορά ότι έχει σαν βάση του τον καφέ φίλτρου κι όχι τον espresso, σε αναλογία 1:1 με το ζεστό γάλα
Café Mocha (Mochachino): Αυτός είναι ένας cappuccino ή caffe latte με σιρόπι σοκολάτας ή κακάο σε γυάλινο ποτήρι για να φαίνονται τα διαφορετικά στρώματα, μπαίνει πρώτα ο εσπρεσσο, μετά σοκολάτα πικρή ζεστή και απο πάνω το αφρόγαλο.
Americano: Espresso και ζεστό νερό,  ίσες δόσεις καφέ και νερού όπου το νερό προστίθεται στον καφέ.
Ο Americano  δημιουργήθηκε στην διάρκεια του Β” παγκόσμιου πολέμου για να “σπάσει” λίγο την δυνατή γεύση του παραδοσιακού espresso.

καφε εσπρεσσο

Αν σας άρεσε το άρθρο περιμένω τα σχόλια σας.

 

 

Social Share Toolbar

Σχετικά άρθρα:

8 Responses to O Βαρύς,γλυκός ελληνικός καφές και οι άλλοι trendy καφέδες.

  1. μου αρεσε παρα πολυ αυτο το αρθρο ειναι πολυ κατατοπιστικο σε οτι αφορα τον καφε επισεις ενθουσιαστηκα διοτι επιτελους εμαθα τις δοσολογιες για καφε πχ τυπου βαρυ γλυκος..γλυκη βραστος….που ομολογω ηταν κινεζικα για μενα!!!!περιμενω και αλλα τετοια ενδιαφεροντα αρθρα

    aggeliki linardou 4 Φεβρουαρίου 2013 at 12:46 Απάντηση
    • Αγγελική ευχαριστώ για τα σχόλια σου. Περιμένω προτάσεις σου για επόμενα άρθρα.
      Λίλιαν

      admin 4 Φεβρουαρίου 2013 at 13:51 Απάντηση
  2. Καλημέρα και καλή βδομάδα. Πολύ καλό άρθρο, Λίλιαν μας εκπλήσεις,τρελό η συλλογή του ακριβότερου καφέ. Ολα θα μπορούσα να τα σκεφτώ, αλλά όχι αυτό. Εχουν και οι πλούσιοι τις ιδιοτροπίες τους!!

    ioannameriani 4 Φεβρουαρίου 2013 at 13:57 Απάντηση
  3. Γεια σου Λίλιαν!
    Πολύ καλό το άρθρο για τους καφέδες μια και τυχαίνει ο καφές να είναι αδυναμία μου…
    Δεν ήξερα όλη την ιστορία του καφέ…το μόνο που ήξερα είναι ότι στη Βραζιλία παράγουν πάρα πολύ. Όταν πήγα όμως δεν μπόρεσα να βρω καλό καφέ να πιώ….παρά μόνο του φίλτρου.
    Lenia recently posted..Affiliate Marketing : Τα καλύτερα ξένα affiliate Marketing δίκτυαMy Profile

    Lenia 5 Φεβρουαρίου 2013 at 15:27 Απάντηση
  4. Εμπεριστατωμένο καί χρήσιμο. Πάρα πού καλό!!

    Παναγιωτης Λωλος 13 Φεβρουαρίου 2013 at 15:40 Απάντηση
  5. ευχαριστώ πολύ, η γνώμη σας και το σχόλιο σας μου είναι απαραίτητο.
    Λίλιαν
    liliankoutsi recently posted..ΕθελοντισμόςMy Profile

    liliankoutsi 13 Φεβρουαρίου 2013 at 16:10 Απάντηση
  6. Πολύ ωραίο άρθρο! Με ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον καφέ που δεν γνώριζα.

    epaggelmatikosexoplismos 31 Ιουλίου 2014 at 13:15 Απάντηση
    • Σ ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου!! Μείνε μαζί μας συνταξιδιώτης, και εύχομαι ξανά σε ενημερώσω για άλλα θέματα.

      Lilian Koutsi 22 Αυγούστου 2014 at 00:53 Απάντηση

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 

Βρείτε μας: