Ένα αφράτο κέικ ειναι μια εύκολη υπόθεση?

Πόσο επιδέξια/ος πρέπει να είσαι για ένα νόστιμο, καλοψημένο και αφράτο κέικ?

Έχω ακούσει από παλιά νοικοκυρά και μάλιστα πολύ παραδοσιακή και καλή μαγείρισσα να λέει, ότι ποτέ δεν κατάφερε να πετύχει ένα καλοψημένο και αφράτο κέικ.
Είναι αλήθεια εύκολη υπόθεση να φτιάξεις ένα αφράτο και ομοιόμορφα ψημένο κέικ;

Υπάρχει κάποιο «κρυφό μυστικό»;  Όχι δεν υπάρχει κανένα ιδιαίτερο «μυστικό».
Θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω μερικές εύκολες συμβουλές που βρήκα στο διαδίκτυο, μήπως και καταφέρουμε και λύσουμε το πρόβλημα.

προτάσεις για ενα αφράτο κεικ

Βήμα 1ο: Προετοιμασία

  1. Πάντα, πριν ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε ένα κέικ, βάζουμε στον πάγκο εργασίας όλα τα υλικά που χρειαζόμαστε, έτσι ώστε να μην ξεχάσουμε κάποιο κατά λάθος.
  2. Αν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυγά ή βούτυρο, φροντίζουμε να τα έχουμε εκτός ψυγείου για τουλάχιστον μισή ώρα πριν τα χρησιμοποιήσουμε.
  3. Αν η συνταγή ζητάει γάλα, χυμό φρούτων ή αλκοολούχο ποτό, προσθέστε πρώτα στο μείγμα βάσης 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι, για να μην κόψει το μείγμα.
  4. Κοσκινίστε πάντα το αλεύρι για πιο αφράτα αποτέλεσμα και αναμείξτε το με τα στερεά υλικά της συνταγής.
  5. Άν χρησιμοποιήσετε κακάο, κοσκινίστε το μαζί με το αλεύρι και το baking powder.
  6. Στη ζαχαροπλαστική, χρειάζεται ακρίβεια στη δοσολογία των υλικών. Μια ζυγαριά είναι απαραίτητη. Αν η συνταγή αναφέρει στις δόσεις  «ποτήρι» ή «φλιτζάνι», δεν χρησιμοποιούμε οποιοδήποτε ποτήρι ή οποιοδήποτε φλιτζάνι!  Καλύτερα να μετατρέψουμε τις ποσότητες των υλικών σε γραμμάρια γιατί αν κάνουμε λάθος στη δοσολογία, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να αποτύχει το κέικ μας!!!  Σας έχω τις αντιστοιχίες από φλιτζάνι και κουτάλι σε γραμμάρια: Αντιστοιχία κατά προσέγγιση μετρήσεων σε όγκο.
  7. Όταν μεταφέρετε το μείγμα στην φόρμα κουνήστε πολύ ελαφρά και με μια σπάτουλα ή μαχαιράκι κάντε 2-3 χαρακιές στην επιφάνεια, ετσι ώστε να μην φουσκώσει ανομοιόμορφα.
  8. Άν θέλετε να προσθέσετε κομματάκια σοκολάτας, τρούφα, σταφίδες ή αποξηραμένα φρούτα, πρώτα θα πρέπει να τα αλευρώσετε ελαφρά.
  9. Η ζύμη για κέικ (οποιοδήποτε κέικ) δεν χρειάζεται να χτυπηθεί πολύ στο μίξερ. Μόνο τόσο, όσο χρειάζεται για να αναμειχθούν τα υλικά αλλιώς το κέικ μας δεν θα γίνει αφράτο.
  10. Αν θέλουμε το κέικ μας να είναι πολύ αφράτο, διαχωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια, προσθέτουμε στη ζύμη πρώτα τους κρόκους αφήνοντας τελευταία τα ασπράδια τα οποία χτυπάμε σε μαρέγκα.
  11. Τη μαρέγκα την προσθέτουμε στο μείγμα λίγη λίγη, κάνοντας ελαφρές κυκλικές κινήσεις από τον πάτο του μπολ προς τα πάνω, διπλώνοντας έτσι τη μαρέγκα στο μείγμα. Αυτό το κάνουμε για να παραμείνει ο εγκλωβισμένος αέρας και να φουσκώσει το κέικ.

Extra tip: Θα σας δώσω μια προσωπική μου εμπειρία, μια και κατά γενική παραδοχή, κάνω αφράτο κέικ. Φροντίζω η ζύμη να έχει παχύρευστη υφή. Δηλαδή όταν την βάζεις στο ταψί να έχεις την αίσθηση του κυματισμού που κάνει το ζαχαρούχο γάλα όταν το αδειάζεις σε ένα ποτήρι.

προτάσεις για ψήσιμο για αφράτο κεικ

Βήμα 2ο: Ψήσιμο κέικ

  1. Πάντα πρέπει να χρησιμοποιούμε το σωστό μέγεθος ταψιού. Αν είναι πολύ μεγάλο, η ζύμη θα απλώσει και το κέικ δεν θα φουσκώσει αρκετά και αν είναι πολύ μικρό, υπάρχει κίνδυνος να ξεχειλίσει. Αντιστοιχία ταψιών με όγκο !!!
  2. Είναι απαραίτητο να βουτυρώνουμε και να αλευρώνουμε το ταψί μας πριν το χρησιμοποιήσουμε.
  3. Πριν από όλα, ανάβουμε το φούρνο μας στην θερμοκρασία που αναφέρεται στη συνταγή για να προθερμανθεί.
  4. Ψήστε το στους 170-180 βαθμούς Κελσίου στη μεσαία σχάρα.
  5. Η σχάρα του φούρνου (στην οποία θα τοποθετήσουμε το ταψί) πρέπει να είναι πάντα στο μεσαίο ράφι (εκτός και αν η συνταγή λέει κάτι άλλο).
  6. Αφού βάλουμε το κέικ μας στο φούρνο να ψηθεί, το αφήνουμε στην ησυχία του!! Πρέπει απαραιτήτως να περάσει 1/2 ώρα πριν δοκιμάσουμε να ανοίξουμε το φούρνο και μετά προς το τέλος για να ελέγξουμε αν ψήθηκε. Δεν ανοιγοκλείνουμε το φούρνο 15 φορές για να δούμε τι γίνεται, γιατί και το κέικ θα ξεφουσκώσει!!
  7. Ποτέ δεν ακολουθούμε «τυφλά» τους χρόνους ψησίματος που αναφέρουν οι συνταγές. Πρέπει να παρακολουθούμε το κέικ και να κρίνουμε εμείς πότε είναι έτοιμο. Να υπολογίσετε ότι ένα κέικ θέλει από ¾ ως και 1 ώρα ψήσιμο.
  8. Μη κακοποιείτε το κέικ για να δείτε αν ψήθηκε βυθίζοντας συνέχεια μαχαίρι!  Χρησιμοποιήστε οδοντογλυφίδα καλύτερα ή ένα καλαμάκι από σουβλάκι.
  9. Μόλις ψηθεί το κέικ, βγάλτε το από τον φούρνο.
  10. Πριν ξεφορμάρουμε το κέικ, αφήνουμε να περάσουν τουλάχιστον 15 λεπτά.

Καλή επιτυχία!!! Ελπίζω οι πληροφορίες να σας λύσουν το γρίφο.

Πληροφορίες απο τις σελίδες : Οι συνταγές της παρέας και Funkycook

Περιμένω εντυπώσεις και σχόλια και φυσικά  τα αποτελέσματα…..(βοήθησα με το άρθρο;)

 

 

Social Share Toolbar

Σχετικά άρθρα:

6 Responses to Ένα αφράτο κέικ ειναι μια εύκολη υπόθεση?

  1. Λίλιαν καλημέρα και ευχαριστούμε πολύ κατ αρχάς για τις πληροφορίες σου. Είμαι και εγώ στο club των «αποκλείεται να φτιάξω αφράτο κέικ και όχι μόνο,βασιλόπιτα κ.λ.π.)
    Πολύ χρήσιμες επίσης, οι πληροφορίες για τις αντιστοιχίες απο φλυτζάνια, κουτάλια, άλλος πόνος αυτός!!!!
    Δεν ξέρω άν το έχω τελικά, σίγουρα θα προσπαθήσω.
    Να είσαι πάντα καλά και να μας πληροφορείς με χρήσιμα θέματα.
    Ιωάννα

    ioannameriani 25 Ιανουαρίου 2013 at 13:05 Απάντηση
    • Ιωάννα καλημέρα και σ ευχαριστώ για το σχόλιο σου. Ξέρω οτι παρακολουθείς τη σελίδα και για αυτό άλλο ένα ευχαριστώ.Πιστεύω ότι όλα είναι και θέλω να μπορώ.Είμαι σίγουρη ότι θα τα καταφέρεις. Περιμένω αποτελέσματα.
      Λίλιαν
      liliankoutsi recently posted..Ένα αφράτο κέικ ειναι μια εύκολη υπόθεση?My Profile

      liliankoutsi 25 Ιανουαρίου 2013 at 13:13 Απάντηση
  2. Καλημέρα και ευχαριστούμε για τις εξαιρετικές συμβουλές.
    Εγώ έχω τεράστιο πρόβλημα με τα κέικ. ΠΟΤΕ δεν θα μπορεσω όμως!!! Κάνω (προσπαθώ) μια συνταγή με γιαούρτι αντί για γάλα (500 αλευρι αυτοφούσκωτο, 4 αυγά, 440 ζαχαρη, 2 γιαούρτια, 250 βουτυρο, 2 βανίλιες και καμια φορα ξύσμα πορτοκαλι ή λεμονι, ψηνω 60 λεπτα 185βαθ.). Τις περισσότερες φορές δεν φουσκώνει και γίνεται σαν τσιμέντο, αν και καποιες φορες που φούσκωσε κανονικά έγινε τ ε λ ε ι ο !!
    Εχθές λεω να κάνω τη συνταγη που εχει το πακετο με γαλα. Φούσκωσε μοσχομύρισε το σπίτι. Το βγαζω από το φούρνο και το αφήνω να ψιλοκρυώσει. Παω να το βγάλω από τη φόρμα σιλικόνης (με τη τρύπα στη μεση) και είχε κολλήσει!! Δηλαδή πως μπορεί να κολλήσει ένα κέικ σε φόρμα σιλικόνης;;; Ποτέ δεν μου έχει συμβεί αυτό. Τελος πάντων διαλύθηκε το πανω μερος και το φαγαμε με το κουταλάκι. Το υπολοιπο που εμεινε αδιάλυτο, παραείναι στεγνό συγκριτικά με αυτό του γιαουρτιού.
    Εν πάση περιπτώση, τι λαθος κάνω???
    Γιατί δεν φουσκώνει όλες τις φορές το κέικ γιαουρτιού? Τα κλασικά κάνω, χτυπάω πρώτα το βούτυρο με τη ζαχαρη να ασπρίσει, μετά τα αυγά ένα ένα, μετα το γιαούρτι και το αλευρι.
    Οι φίλες μου που το φτιάχνουν μου λένε ότι ουτε αυτα δεν χρειάζεται να κάνω και να τα βάλω ολα τα υλικα μαζί να τα χτυπησω… δεν το εχω τολμήσει.

    υγ. ναι! στη μέση του φούρνου το βάζω και δεν ανοίγω τον φούρνο (για να απαντήσω στην ερωτηση που δεν τέθηκε ακόμα…)

    υγ. Αν μου δώσετε μια λύση, θα προσπαθήσω μια ακόμα τελευταία φορά. Αν δε τα καταφέρω, εγκαταλείπω το κέικ δια παντός!! Θα παίρνω έτοιμο. 🙂

    Ζωή 5 Οκτωβρίου 2013 at 10:44 Απάντηση
    • Καλησπέρα και ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
      Αχ! πως θα ήθελα να φτιάξεις και καλό κεικ μετά απο τη βοήθειά μου!
      Κατ αρχάς μην αγχώνεσαι. Εχω φίλη που είναι τρομερή μαγείρισσα και δεν μπορεί να αυγοκόψει, άρα δεν χαλάει η μαγειρική σου αν δεν σου πετυχαίνει πάντα το κεικ.
      Πρώτα από όλα το κεικ με το γιαούρτι είναι δύσκολο. Μην περιμένεις να σου βγεί κανένα αφράτο φουσκωτό κεικ.
      Δεύτερο θα σου δώσω την κλασική συνταγή που χρόνια κάνω και πάνω σαυτή προσαρμόζω διαφορες παραλλαγές:
      1 φλυτζ.τσαγιού μαλακό φρέσκο βούτυρο ή Βιτάμ,2 φλυτζ.ζάχαρη,4 αυγά θερμοκρασία δωματίου,1 φλυτζάνι γάλα, 4 φλυτζ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.
      Θα ακολουθήσεις τη διαδικασία που ξέρεις με τη μόνη διαφορά ότι δεν θα χτυπήσεις πολύ και στο τέλος η ζύμη θα είναι παχύρευστη σαν το ζαχαρούχο γάλα (δες άρθρο. Δες πάλι τις πληροφορίες του άρθρου βήμα 1ο και βήμα 2ο.
      Καλή επιτυχία!!!
      Lilian Koutsi recently posted..Οδηγός αποθήκευσης φρούτων και λαχανικώνMy Profile

      Lilian Koutsi 7 Οκτωβρίου 2013 at 21:34 Απάντηση
  3. Λίλιαν,
    Ευχαριστώ πολύ για τις οδηγίες σου. Βρίσκομαι στην Αμερική και σε βρήκα ψάχνοντας στο internet.
    Έχω δύο ερωτήσεις σχετικές με τα κέικ και θα με βοηθούσε πολύ η γνώμη σου.
    1. Ο φούρνος που έχουμε εδώ δεν ψήνει με αντιστάσεις πάνω – κάτω. Μπορώ να βάλω αέρα ή κάτω αντίσταση και αέρα (που είναι το πιο συχνό που χρησιμοποιώ γενικά, γιατί αλλιώς μένει άψητος ο πάτος (πχ σε πίτες).
    Στην περίπτωση του κέικ να χρησιμοποιήσω αέρα ή αέρα και αντίσταση κάτω και σε τι θερμοκρασία προτείνεις; Τις πίτες και γενικά τα φαγητά τα ψήνω στους 180 με αέρα και κάτω αντίσταση όπως προανέφερα. Δεν είναι το τέλειο ψήσιμο, αλλά αυτό έχω εδώ. Έχεις κάποια ιδέα για να μην μου αποτύχει το κέικ;

    2. Έχω αλεύρι που φουσκώνει και αλεύρι για όλες τις χρήσεις και επειδή τα έβαλα σε γυάλινα βάζα (οι συσκευασίες εδώ είναι τεράστιες), ξέχασα ποιο είναι ποιο. Ξέρεις κανένα κόλπο για να το ξεχωρίσω; Δοκίμασα να βάλω ζεστό νερό σε δύο ποτήρια με μία κουταλιά ζάχαρη και 2 αλεύρι, στο κάθε ποτήρι, να δω μήπως κάποιο φουσκώσει, όπως κάνουμε για να έλέγξουμε αν είναι ζωντανή η μαγιά, αλλά δεν έβγαλα ιδιαίτερο συμπέρασμα. Στο ένα ποτήρι παρατηρώ ελάχιστο φούσκωμα, σε σχέση με το άλλο, αλλά δεν είναι κάτι ιδιαίτερο και δεν ξέρω αν μπορώ να πω ότι αυτό είναι το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.
    Εσύ τι λες; Έχεις καμία άλλη ιδέα;

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση. Θα με βοηθήσει πολύ.

    Κλαίρη 20 Δεκεμβρίου 2016 at 23:06 Απάντηση
    • Κλαίρη καλησπέρα,καλημέρα. Ευχαριστω και χαίρομαι για το σχόλιο σου.Βασικά το ψήσιμο του κεικ εξαρτάται απο την υφή της ζύμης, όπως λέω στο άρθρο. Θα ψήσεις με αέρα στους 180 Βαθμούς Κελσίου και για 45 λεπτά, περίπου.
      Οσο αφορά τη β) ερώτηση δεν έχω λύση να σου δώσω και να είμαι σίγουρη οτι θα είναι σωστή. Προσωπικά θα τα ανακάτευα και τα δυό και θα πρόσθετα αναλογικά κάποια μικρή δόση απο pb ή σόδα. Σου στέλνω αυτή τη πληροφορία: Για να μετατρέψουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις σε αλεύρι φαρίνα που φουσκώνει, αρκεί σε κάθε μισό κιλό αλεύρι, να προσθέσουμε 3½ κουταλάκια του γλυκού μπέϊκιν πάουντερ, ή αλλιώς 1½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα, μαζί με το ¼ από το χυμού ενός λεμονιού.

      Lilian Koutsi 14 Φεβρουαρίου 2017 at 14:59 Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

 

Βρείτε μας: