Τάρτες ένα γλυκό της εποχής

Όμορφες τάρτες, με φρούτα εποχής, για τις μελαγχολικές μέρες του Νοέμβρη!

Όταν το καλοκαίρι χτυπάει κόκκινο μέχρι τώρα, κάτι μου κάνει όταν ακούω ότι ο χειμώνας είναι κάπου εδώ κοντά!  Έτσι σήμερα λέω να σας γράψω για τις τάρτες (τρελαίνομαι!!) αυτά τα εύκολα παρείστικα συνοδευτικά του καφέ, του τσαγιού ή για το «γλυκοδόντι» ( μετά το φαγητό το κάτι τι από γλυκάκι).

Εύκολες τάρτες για τα απογευματινά τραταρίσματα μας!

ταρτάκια μπανάνας

ταρτάκια μπανάνας

Ταρτάκια μπανάνας

(για να εκτυπώστε τη συνταγή πιέστε εδώ)

Υλικά

500g ζύμη κουρού(θα επανέλθω με τη συνταγή)
αλεύρι,
200ml πλήρες γάλα
200γρ κρέμα γάλακτος
3 αυγά, συν 1 κρόκο
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο, συν έξτρα για το σερβίρισμα
2 μπανάνες, κομμένες σε χοντρά κομμάτια
χυμό από 1 λεμόνι
6 θήκες για ταρτάκια με 9 cm διάμετρο

Διαδικασία για τις βάσεις

Ανοίγουμε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. Με ένα πιατάκι φάρδους 14εκ , κόψτε 6 κύκλους της ζύμης, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε τις έξι θήκες για ταρτάκια και αφήστε να ηρεμήσει η ζύμη για 30 λεπτά.
Ζεσταίνετε το φούρνο στους  180C (με αέρα). Ψήστε τη ζύμη για 15 λεπτά, έως ότου η ζύμη να ψηθεί και να ροδίσει. Αφαιρέστε τη από το φούρνο και αφήστε τη να κρυώσει.

Για την κρέμα

Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος. Χτυπάμε τα αυγά, τον κρόκο του αυγού, τη ζάχαρη και το μοσχοκάρυδο μαζί, ρίχνουμε το ζεστό γάλα και την κρέμα και ανακατεύουμε απαλά.

Για το τέλος

Αλείφουμε τις μπανάνες με το χυμό λεμονιού, τοποθετούμε στο ταψάκι και στη συνέχεια το γεμίζουμε με κρέμα. Ψήνουμε για 30 λεπτά μέχρι να πήξει. Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε τα ταψάκια για 5 λεπτά, για να κρυώσουν πάνω σε μια σχάρα. Αναποδογυρίζουμε και τελειώνουμε με τριμμένο μοσχοκάρυδο!!!

lemonpie

lemonpie

Τάρτα με γεύση λεμονιού και καμένη μαρέγκα

(για να εκτυπώστε τη συνταγή πιέστε εδώ)

Υλικά

για τη βάση:
180 γρ. αλεύρι
60 γρ. ζάχαρη
1 λεμόνι, ξύσμα
80 γρ. βούτυρο
1 κρόκος αβγού
κρύο νερό
για την κρέμα:
1 1/2 κούπα(ες) νερό
1/2 κούπα(ες) χυμός λεμονιού
200 γρ. ζάχαρη
80 γρ. κορν φλάουρ
2 λεμόνια, ξύσμα
60 γρ. βούτυρο
3 κρόκοι αβγών
για την μαρέγκα:
4 ασπράδια αβγών
120 γρ. ζάχαρη

Διαδικασία

για τη βάση:
Σε ένα μπολ ρίχνω το αλεύρι καλά κοσκινισμένο, τη ζάχαρη και το ξύσμα του λεμονιού. Ανακατεύω και προσθέτω το βούτυρο. Ζυμώνω το μείγμα με τα χέρια και το τρίβω σε ψίχουλα. Προσθέτω τον κρόκο, τον οποίο έχω χτυπήσει πρόχειρα με ένα πιρούνι πριν. Τέλος, χύνω και λίγο κρύο νερό στη ζύμη και τη δουλεύω και πάλι, μέχρι να ξεκολλάει από τα χέρια μου. Εάν χρειαστεί, προσθέτω λίγο ακόμη αλεύρι.Τυλίγω τη ζύμη σε μια μεμβράνη και την αφήνω στο ψυγείο για 30′ να ξεκουραστεί. Πασπαλίζω τον πάγκο της κουζίνας μου με λίγο αλεύρι, στρώνω επάνω τη ζύμη και την ανοίγω με τον πλάστη. Βουτυρώνω κι αλευρώνω ελαφρώς μια ταρτιέρα και περνάω εκεί τη ζύμη. Καλύπτω τον πάτο και τα τοιχώματα και με ένα πιρούνι ανοίγω τρυπούλες στη βάση της τάρτας μου, για να ψηθεί ομοιόμορφα.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 15′-18′.

για την κρέμα:
Σε μια κατσαρόλα χύνω το νερό με τη ζάχαρη και το ξύσμα των λεμονιών. Ανακατεύω με μια ξύλινη κουτάλα συνεχώς, μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη. Ζεσταίνω το σιρόπι μου. Στο χυμό του λεμονιού διαλύω το κορν φλάουρ. Μόλις αφρίσει, προσθέτω αρχικά τον αφρό στην κατσαρόλα και μετά ρίχνω και όλο το χυμό. Ανακατεύω, χαμηλώνω την ένταση της φωτιάς κι αφήνω να ζεσταθεί, μέχρι να πήξει η κρέμα μου.

Προς το τέλος προσθέτω τους κρόκους που έχω ελαφρώς χτυπήσει με ένα πιρούνι και το βούτυρο. Ανακατεύω ζωηρά κι αποσύρω.
Όταν ψηθεί η τάρτα μου και κρυώσει καλά, τη γεμίζω με την κρέμα λεμονιού!

για την μαρέγκα:
Στον κάδο του μίξερ χτυπάω τα ασπράδια τμηματικά μέχρι να δημιουργηθεί μια μαρέγκα, όχι σφιχτή όμως! Προσθέτω και τη ζάχαρη κι αφήνω και πάλι να χτυπηθούν τα υλικά μου, μέχρι αυτή τη φορά να σχηματιστεί μια σφιχτή και λεία μαρέγκα.
Πάνω από τη γέμιση του λεμονιού στρώνω την μαρέγκα, στην τάρτα μου. Έχω προθερμάνει το φούρνο μου στους 180°C κι αφήνω την τάρτα στο γκριλ για μερικά λεπτά, μέχρι να πάρει ένα ψιλοκαμένο, χρυσαφί χρώμα η μαρέγκα. Την ελέγχω τακτικά, ώστε να μη μου καεί, γιατί το γκριλ είναι δυνατό.

http://www.pastrychef.gr

Καλή επιτυχία και καλές παρείστικες ώρες!Περιμένω σχόλια!

Social Share Toolbar

Σχετικά άρθρα:

2 Responses to Τάρτες ένα γλυκό της εποχής

  1. Αν η ταρτιέρα σας έχει διάμετρο περίπου 25 εκ., για τη λεμονόπιτα πρέπει να υπολογίσετε 1 δόση μπισκότου κι άλλη μισή ακόμα, για να βγει πλούσια η στρώση του μπισκότου.

    Άλια 7 Νοεμβρίου 2013 at 03:12 Απάντηση

Γράψτε απάντηση στο liliankoutsi Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

 

Βρείτε μας: