Ρυζόγαλο το αγαπημένο!

Ρυζόγαλο και μνήμες από παλιά!

Ζάκυνθος και μέρες της Αποκριάς. Το σπίτι γεμάτο μπολάκια από ρυζόγαλο και άρωμα κανέλας. Είναι το παραδοσιακό γλύκισμα των ημερών αυτών.

Στο Αιγαίο σερβίρουν το μαστιχάτο ρυζόγαλο τις ημέρες του Πάσχα κατά κόρον, σαν επιδόρπιο. Πασπαλίζουν φυσικά με κανέλα και όταν καλοκαιριάσει, το σερβίρουν και στον πρωινό μπουφέ.

Εγώ αυτή την εύκολη συνταγή για ρυζόγαλο χρησιμοποιώ. Προσοχή στην αναλογία ρύζι – γάλα για να μην σας βγει ριζότο.

rizogalo1

Υλικά συνταγής

2 λίτρα φρέσκο γάλα
2 φλιτζανάκια καφέ ρύζι γλασέ
1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
2 βανίλιες ή φλούδα από λεμόνι. Εγώ προτιμώ το λεμόνι γιατί του δίνει μια ξεχωριστή γεύση.
κανέλα για το πασπάλισμα

Βάζουμε το γάλα στην κατσαρόλα και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το ρύζι χωρίς να το έχουμε προβράσει.
Ανακατεύουμε συνεχώς για να μη μας πιάσει το γάλα κρούστα.
Μετά από 10 λεπτά ρίχνουμε τη ζάχαρη και τις βανίλιες.
Το ρυζόγαλό μας είναι έτοιμο όταν αρχίζει να πήζει.
Σερβίρουμε σε μπολάκια και πασπαλίζουμε με κανέλα.
Δε χρησιμοποιώ κορν φλάουρ γιατί βράζοντας το ρύζι με το γάλα απελευθερώνεται η γλουτένη του και πήζει από μόνο του.

Βρήκα ένα άρθρο “Tα τελευταία καλύτερα ρυζόγαλα. Από την Ελένη Ψυχούλη” και σας το προτείνω. Είναι για αυτούς που ψάχνουν να βρουν παραδοσιακές γεύσεις.

Στα ράφια του σούπερ-μάρκετ

ΛΙΑΠΗ. Από βιολογικό γάλα.
Θα το αγαπήσουν όσοι, όπως εγώ, το ρυζόγαλο το ψηφίζουν νερουλό και κρεμώδες με το ρύζι να μην κρατά τον πρώτο λόγο. Η υφή του προδίδει ρυζάλευρο, περισσότερο το αγαπάς για την υφή παρά για τα αρώματά του.
ΜΕΒΓΑΛ
Στην πρώτη μπουκιά ξεχύνεται στο στόμα το γαλατένιο άρωμα του παραδοσιακού ρυζόγαλου. Μετά η παράδοση εξαφανίζεται και δίνει τη θέση της σε μια βελούδινη κρέμα με σπυρωτό, άψογα βρασμένο ρύζι σε λίαν διακριτική ποσότητα. Το λες μαστόρικο και το ξαναπροτιμάς.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Κάπως πιο γλυκούλι από τα υπόλοιπα, σαν να ξεχάστηκε ο μάγειρας και του βγήκε λίγο παραβρασμένο το ρύζι, θα το αγαπήσουν όσοι στο ρυζόγαλο προτιμούν το ρυζο-. Γαλατένιο, χωρίς έξτρα αρώματα.
Στην υφή και το χρώμα θυμίζει παλιό ρυζόγαλο με μπόλικο το ρυζάκι του αν και κομματάκι παραβρασμένο. Με ένα ελαφρώς έντονο άρωμα από κρέμα βανίλια σε φακελάκι.
Πρωτοξαδελφάκι με κείνο της ΜΕΒΓΑΛ, κινείται στην ίδια κατηγορία κρέμας με ρύζι αλλά το ρύζι σε λίγο πιο ρουστίκ υφή παραδοσιακού ρυζόγαλου. Κι εδώ πρωταγωνιστεί το άρωμα του ρυζάλευρου ή κρέμας στιγμής.

Στα γαλακτοπωλεία που απέμειναν

*Η Στάνη (Μ. Κοτοπούλη 10, Ομόνοια, 21052336372105233637) φτιάχνει την ίδια συνταγή της οικογενειακής παράδοση από το 1931, με γάλα ντόπιο, από μικρούς παραγωγούς. Το ιδανικό ρυζόγαλο, με σπυρωτό ρυζάκι, ολόφρεσκο και κανελάτο.
*Ο Βασίλης Μπακογιάννης (Χ. Σμύρνης 15, Ηλιούπολη, 21097369712109736971), από το 1955 που απέκτησε το δικό του κοπάδι, γυρνούσε στις γειτονιές της Ηλιούπολης με το αγροτικό του μοιράζοντας το γάλα στα σπίτια. Ο γιος, παρότι σοβαρά σπουδασμένος, αφοσοιώθηκε στην οικογενειακή επιχείρηση και μεις χαιρόμαστε ακόμη ένα μαγικό ρυζόγαλο, με έντονο, μοσχοβολιστό το καλό γάλα.
*Η οικογένεια Λακαφώση ήταν κτηνοτρόφοι, που το 1949 κατέβηκαν με τα πόδια και τα κοπάδια τους από το Λιδωρίκι στα βοσκοτόπια της Β. Αττικής. Η νεότερη γενιά έχει φτιάξει ένα εργαστήρι κουκλίστικο, σε στυλ νιου-γαλακτοπωλείο με διαβατήριο για franchise στο εξωτερικό-και φτιάχνει ένα από τα πολύ καλά ρυζόγαλα της απολύτου παράδοσης. (Λ. Σταμάτας 47, 21062178102106217810)
*Όταν κατεβαίνω Σύνταγμα, θα περάσω από το Χατζή, σταθερή αξία στο ρυζόγαλο φούρνου, με παράδοση από το 1908 στις πολίτικες κρέμες. (Μητροπόλεως 5, 21032226472103222647)
*Στον πεζόδρομο των Εξαρχείων (Τσαμαδού 5, 21038159092103815909), όλοι οι παππούδες της γειτονιάς ορκίζονται στον Τσέπα για το όπως-παλιά γιαούρτι τους. Ο γιος Γιάννης, διακριτικός και ολιγόλογος, μπορεί να μην αγαπά τη δημοσιότητα, αλλά φτιάχνει το ίδιο υπέροχο ρυζόγαλο από το 1932, με άρωμα από καλό γάλα από τα Μεσόγεια και τον ευχαριστούμε που δεν έχει αλλάξει τίποτα από το ‘60’ς ντεκόρ του μπαμπά.
*Ο μπαμπάς και η κόρη συνεχίζουν με την ίδια αφοσίωση στο ίδιο μια σταλιά μαγαζάκι που δε άλλαξαν τα χρόνια, τις ίδιες δυο τρεις σπεσιαλιτέ της οικογένειας: σπιτικό παγωτό, γιαούρτι, κρέμα, ρυζόγαλο. Μαγγίνας (Ελ. Βενιζέλου 94, Ν. Ερυθραία, 21062004992106200499)

Αν έχετε να συμπληρώσετε κάτι θα χαρώ πολύ!

Share Button

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

 

Βρείτε μας: