Νέο Επενδυτικό Συμβούλιο για το πρόγραμμα JESSICA

Πρόγραμμα JESSICA

Στις αρχές του 2013 θα αρχίσουν οι χρηματοδοτήσεις από το πρόγραμμα JESSICA για κατασκευή έργων σε τομείς όπως αναβάθμιση υποβαθμισμένων αστικών περιοχών, έργα διαχείρισης απορριμμάτων, ανάπτυξη συνεργατικών σχηματισμών (clusters) υψηλής τεχνολογίας και υποδομών, έργα βασικής υποδομής, δίκτυα ενέργειας και έργα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης κα.
Η επιλογή των έργων που θα χρηματοδοτηθούν ξεκινά άμεσα, από το νέο Επενδυτικό Συμβούλιο που ορίστηκε με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Κωστή Χατζηδάκη.

Επενδυτικό Συμβούλιο

Πρόεδρος του Επενδυτικού Συμβουλίου JESSICA ορίστηκε ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ Νικόλαος Μαντζούφας και μέλη ο Γενικός Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Σωκράτης Αλεξιάδης, ο Αντιδήμαρχος Αθηναίων Φώτης Προβατάς ως εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ, ο Διευθυντής της ΓΑΙΑΟΣΕ Παύλος Χειμωνιάδης και ο Προϊστάμενος Μονάδας Α’ ΕΥΣΕΕΠ Ιωάννης Λυπιρίδης.
Το Επενδυτικό Συμβούλιο σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) καθορίζει την επενδυτική στρατηγική και συντονίζει την εφαρμογή του JESSICA στην Ελλάδα, με κοινοτικούς πόρους ύψους €258 εκατομμυρίων για υλοποίηση επενδύσεων σε έργα Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και άλλα έργα αστικής ανάπτυξης.

Ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ κ. Ν. Μαντζούφας δήλωσε: «Στην τρέχουσα δύσκολη οικονομική συγκυρία, η αξιοποίηση κοινοτικών πόρων και μέσω του JESSICA μπορεί να αποτελέσει τον κατάλληλο μηχανισμό ώστε να διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία πόροι για την υλοποίηση βιώσιμων έργων αστικής ανάπτυξης και ΣΔΙΤ, προς όφελος της ποιότητας ζωής των πολιτών, ενισχύοντας την ανάπτυξη και δημιουργώντας θέσεις εργασίας».

Κύριο χαρακτηριστικό του JESSICA είναι ο πολλαπλασιαστικός χαρακτήρας των ανακυκλώσιμων κεφαλαίων, τα οποία διατίθενται μέσω της χορήγησης δανείων με ευνοϊκούς όρους. Η αποπληρωμή των δανείων οδηγεί σε επανεπένδυση των κεφαλαίων σε νέες δράσεις, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την αειφορία της επενδυτικής δραστηριότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η πρωτοβουλία JESSICA στοχεύει στη στήριξη επενδυτικών προγραμμάτων και έργων αστικής ανάπτυξης, χρηματοδοτώντας συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) και άλλα έργα. Πηγή: εδώ

Share Button

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

 

Βρείτε μας: