Βήματα για γκουρμέ προϊόντα σε εποχή κρίσης…

Γκουρμέ αγροτικά προιόντα: η Φάρμα Φωτιάδη και το πρόγραμμα Qubic

Φάρμα Φωτιάδη

«Δεν μπορούμε να παράγουμε φθηνά αγροτικά προϊόντα όπως η Κίνα ή η Τουρκία, μπορούμε όμως να κάνουμε ποιοτικά προϊόντα για τους καταναλωτές…»

είπε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Αγροβιοτεχνολογίας (ΙΝΑ) του ΕΚΕΤΑ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, σε παρουσίαση του διακρατικού ευρωπαϊκού προγράμματος «Qubic».

Το πρόγραμμα «Qubic» αφορά τη διάσωση της αυτόχθονης ελληνικής φυλής μαύρου χοίρου και την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας από το κρέας του. Το «Qubic», υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Στόχου 3 – Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας MED 2007-2013 και συγχρηματοδοτείται κατά 75% από πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Στο πλαίσιο του προγράμματος ο κος Υπουργός, επισκέφθηκε την Παρασκευή (7 Σεπτεμβρίου 2012) την Φάρμα Φωτιάδη στην Εξοχή –Πιερίας. Βασικός λόγος της επίσκεψής του ήτανε ο Ελληνικός Μαύρος χοίρος που εκτρέφεται στη Φάρμα από τον κ. Nίκο Φωτιάδη. Από τον ελληνικό μαύρο χοίρο παράγεται το Μέλαν Ακροκώλιον ή όπως το ονομάζουν οι Ισπανοί χαμόν ή οι Ιταλοί προσούτο.

Φάρμα Φωτιάδη – Παρουσίαση, παράδοση και δράση

Η Φάρμα Φωτιάδη συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση από το 1925, εκτρέφει αγριόχοιρους για τέταρτη συνεχόμενη γενιά στην Εξοχή Ν. Πιερίας. Το 1999 συνεργάζεται στενά µε τον καθηγητή της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Κώστα Αλεξόπουλο, που έκανε τη φάρµα Φωτιάδη πανεπιστηµιακό εργαστήριο και δίδασκε εκεί στους φοιτητές του. Το Πιστοποιητικό Ασφαλείας HACCP 22000 που έχει στην κατοχή της η Φάρμα Φωτιάδη, αποτελεί εγγύηση και διασφαλίζει την ποιότητα και τους κανόνες υγιεινής των τροφίμων, θέτοντας ψηλά τον πήχη στην διαδικασία παραγωγής κρέατος.

Η Φάρμα Φωτιάδη έχει κατοχυρώσει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας την διαδικασία για τη “μέθοδο παραγωγής προϊόντων κρέατος από εκτρεφόμενα θηράματα και στρουθοκάμηλο με ‘μεσογειακή’ μαρινάτα ειδικής σύνθεσης”. Διαδικασία η οποία με ελαιόλαδο, κρασί και μπαχαρικά, τρυφεροποιεί και αναδεικνύει την μοναδική γεύση του αγριόχοιρου, ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΩΝ.

Η Εταιρεία δρομολογεί το επόμενο διάστημα την κυκλοφορία μιας νέας σειράς προϊόντων που περιέχουν υποκατάστατο αλατιού και θα απευθύνονται σε όσους ακολουθούν διατροφή χωρίς αλάτι και θέλουν να απολαύσουν τα αλλαντικά και το μαριναρισμένο κρέας από αγριόχοιρο της Φάρμας.

Η Φάρμα Φωτιάδη ενσωματώνει μία ορεινή περιοχή 300 στρεμμάτων όπου τα αγριογούρουνα ζούνε και εκτρέφονται στο φυσικό τους περιβάλλον. Σήμερα, η Φάρμα Φωτιάδη είναι η μοναδική ελληνική εταιρεία στο είδος της με καθετοποιημένη μορφή και με έλεγχο σε όλα τα στάδια, εκτροφής, αξιοποίησης, επεξεργασίας και τυποποίησης.

Εισαγωγή προιόντων από τη Φάρμα Φωτιάδη στα γκουρμέ μενού

Με αλλαντικά και καβουρμά από ελληνικό αγριόχοιρο ελευθέρας βοσκής ετοιμάζεται να μπει στα γκουρμέ μενού της Αγγλίας και της Γερμανίας:

Σχετικά με το ειδικό αλάτι, το κάνουμε χρήση από αρχές του 2011 σε όλα μας τα προϊόντα. Το ειδικό αλάτι ενώ έχει την ίδια γεύση με το κοινό αλάτι έχει μειωμένο νάτριο 30%. το νάτριο είναι υπεύθυνο για την υπέρταση“.
Σχετικά με τις εξαγωγές, δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε λόγω του ότι η πρώτη ύλη το κρέας του αγριόχοιρου και το κρέας του Ελληνικού Μαύρου χοίρου παράγεται σε περιορισμένη ποσότητα και καλύπτουμε οριακά τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς. Ευελπιστούμε να ασχοληθούν και άλλοι παραγωγοί με την εκτροφή των συγκεκριμένων ζώων για να μπορέσουμε με αξίωση να απευθυνθούμε στις απαιτητικές αγορές του εξωτερικού“.

Επικοινωνία με τη Φάρμα Φωτιάδη:
www.farma-fotiadi.gr
Φάρμα: Τηλ.: 23510 95777, Fax: 23510 95703
Υποκ/μα: Τηλ.: 210 2467380, Fax: 210 2467375

Share Button

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

 

Βρείτε μας: