Ένα φυτεμένο δώμα στο πλαίσιο της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής στο Μπρούκλιν

Η οικοστέγη «Eagle Street Rooftop Farm» με θέα το Μανχάταν.

οικοστέγη «Eagle Street Rooftop Farm» με θέα το ΜανχάτανΗ ιδέα

Η Eagle Street Rooftop Farm αποτελεί τη συνεργασία μεταξύ της Broadway Stages με έδρα Μπρούκλιν και της εταιρίας για  βιοκλιματική αρχιτεκτονική και  οικολογικού σχεδιασμού Goode Green. Το φυτεμένο δώμα- αγρόκτημα ονομάστηκε αρχικά «Farms Rooftop» το 2009, και μετονομάστηκε σε Eagle Street Rooftop Farm το 2010.

Είναι ένα βιολογικό αγρόκτημα λαχανικών, 540τμ, που βρίσκεται σε μια ταράτσα ενός κτιρίου στο Μπρούκλιν, με μαγευτική θέα στον ορίζοντα του Μανχάταν.

Το κόστος κατασκευής ανήλθε σε περίπου $ 10 ανά τετραγωνικό πόδι.

οικοστέγη «Eagle Street Rooftop Farm» με θέα το ΜανχάτανΗ λειτουργία – η παραγωγή

Η αξιοποίηση στις οικοστέγες γίνεται με ένα μοναδικό τρόπο.

Η Eagle Street Rooftop Farms λειτουργεί σε πιλοτική βάση μια εβδομαδιαία αγορά λαχανικών που μπορεί να εξυπηρετήσει και τα εστιατόρια της περιοχής. Το αγρόκτημα αντλεί τα οφέλη μιας πράσινης στέγης, προσφέροντας ταυτόχρονα υπερ-τοπικά προϊόντα στην κοινότητα του Βόρειου Μπρούκλιν.

Στην πρώτη καλλιεργητική περίοδο, η Eagle Street Rooftop Farm έβγαλε πάνω από τριάντα είδη προϊόντων, από καρπούζια έως λάχανα.

Το 2011, το βιολογικό αγρόκτημα καλλιέργησε αγγούρια, καυτερές πιπεριές, ντομάτες, μελιτζάνες, σπανάκι, ραπανάκια, λάχανα, σέσκουλα, καρότα, μπιζέλια, φασόλια,  σαλάτες (μαρούλια, μουστάρδες, ρόκα), βότανα (φασκόμηλο, εστραγκόν, ρίγανη, μαϊντανό, σχοινόπρασο, κόλιαντρο, άνηθο), και λουλούδια (καλέντουλες, καπνά, μαργαρίτες, λυκίσκους) . Επιπλέον, το Αγρόκτημα καλλιέργησε μικρές ποσότητες καλαμποκιού και κολοκυθιών (χειμώνα και καλοκαίρι).
Η φάρμα πωλεί τη συγκομιδή της σε μία δική της Κυριακάτικη αγορά.
Μέλι επίσης συλλέγεται από τις τρεις κυψέλες που υπάρχουν στην ταράτσα.

οικοστέγη «Eagle Street Rooftop Farm» με θέα το ΜανχάτανΚοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία (Community Supported Agriculture)

• Η Eagle Street Rooftop Farm προσφέρει ένα πρόγραμμα Κοινωνικά Υποστηριζόμενης Γεωργίας (CSA) από το 2010-2011, όντας πρωτοπόρα και σε αυτό.

• Τα CSAs παρέχουν πολλά οφέλη για τους αγρότες και τα μέλη τους. Τα μέλη πληρώνουν εκ των προτέρων τους καλλιεργητές με αντάλλαγμα ένα “μέρισμα” από την παραγωγή, με την μορφή καλαθιών με εποχιακά προϊόντα που παραλαμβάνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα. Τα μέλη δημιουργούν μια άμεση σχέση με τους παραγωγούς και απολαμβάνουν φρέσκα τοπικά προϊόντα από μια γνωστή πηγή, καθ’ όλη την καλλιεργητική περίοδο.

Κοινωνική Προσφορά / Εκπαίδευση

• Το εκπαιδευτικό προσωπικό της Eagle Street Farm Rooftop, σε συνεργασία με την ένωση Καλλιεργητών-Μαγείρων (www.GrowingChefs.org), λειτουργεί μια σειρά από εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες. Τα θέματα περιλαμβάνουν την καλλιέργεια τροφίμων στην πόλη της Νέας Υόρκης, την χρήση σπόρων, την τέχνη της μαγειρικής σε τοπικό επίπεδο, την κομποστοποίηση, τα οφέλη από τις πράσινες στέγες, την μελισσοκομία και διάφορες άλλες εισηγήσεις από επισκέπτες ομιλητές.

Το αγρόκτημα προσφέρει επίσης εποχιακές ευκαιρίες εθελοντικής εργασίας, σχεδιασμένες να φέρουν πιο κοντά τους κατοίκους των πόλεων με τις πηγές της τροφής τους. Και εκτός των άλλων η Eagle Farm έχει αναπτύξει ένα εποχιακό πρόγραμμα εκπαίδευσης και προσφέρει ευκαιρίες εθελοντικής εργασίας κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.

Περιμένω και τις δικές σας ιδέες ή προτάσεις.

 

 

 

Share Button

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

 

Βρείτε μας: