Πού κοιμούνται τα παιδιά?

20η  Νοεμβρίου η “Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού”

James MollisonΓια την “Παγκόσμια ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού” ζητήθηκε απο τον James  Mollison να δώσει την ιδέα του. Αυτό ήταν η αφορμή για τη δημιουργία ενός βιβλίου με τίτλο :  “Where Children Sleep”, ο ίδιος γράφει στο βιβλίο του:

Όταν μου ζητήθηκε να καταλήξουμε σε μια ιδέα για τα δικαιώματα των παιδιών, βρήκα τον εαυτό μου να σκέπτομαι το υπνοδωμάτιο μου: πόσο σημαντικό ήταν κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας μου, και πώς αντανακλάται αυτό που είχα και ποιος ήμουν. Σκέφτηκα ότι ένας τρόπος για την αντιμετώπιση ορισμένων από τις περίπλοκες καταστάσεις και κοινωνικά θέματα που αφορούν τα παιδιά θα ήταν να εξετάσουμε τα υπνοδωμάτια των παιδιών σε όλα τα είδη των διαφορετικών περιστάσεων.Εξαρχής, εγώ δεν ήθελα να είναι μόνο για τα «άπορα παιδιά» στον αναπτυσσόμενο κόσμο, αλλά μάλλον κάτι πιο περιεκτικό, για παιδιά από όλα τα είδη περιπτώσεων. Φαινόταν να έχει νόημα να φωτογραφίσει τα ίδια τα παιδιά, πάρα πολύ, αλλά ξεχωριστά από τα υπνοδωμάτια τους, χρησιμοποιώντας ένα ουδέτερο φόντο. Η σκέψη μου ήταν ότι οι εικόνες στο υπνοδωμάτιο θα πρέπει να περιέχουν υλικό των παιδιών και τις πολιτιστικές συνθήκες, τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν αναπόφευκτα τους ανθρώπους, ενώ τα ίδια τα παιδιά θα εμφανίζονται στο σύνολο των πορτρέτων ως άτομα, ως ίσοι, ακριβώς όπως τα παιδιά.

Το βιβλίο αυτό είναι από τα προτεινόμενα βιβλία  για κοινό 9-13 ετών, ενώ επίσης είναι ένα σοβαρό φωτογραφικό  δοκίμιο για τους ενήλικες.

James Mollison στον πρόλογο του βιβλίου του “Where Children Sleep

Το βιβλίο παρουσιάζεται εδώ

 

 

Share Button

Σχετικά άρθρα:

  • Δεν υπάρχει άλλο σχετικό άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

 

Βρείτε μας: