Λίμνη Κερκίνη και ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΒΟΥΒΑΛΙ (ΝΕΡΟΒΟΥΒΑΛΟΣ)

Αειφόρος ή βιώσιμη ανάπτυξη και η εκτροφή του Ελληνικού βουβάλου (Bubalus bubalis)

Αν θέλαμε να δώσουμε τον ορισμό της αειφόρου ή βιώσιμης ανάπτυξης θα λέγαμε ότι είναι η οικονομική ανάπτυξη που σχεδιάζεται  και υλοποιείται λαμβάνοντας υπ όψη την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.

Φέτος το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ενέκρινε την υλοποίηση, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Εκπαίδευση & Δια Βίου Μάθηση και της πράξης Αρχιμήδης ΙΙΙ, του ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «Παραγωγικά χαρακτηριστικά και ποιότητα προϊόντων του Ελληνικού βουβάλου (Bubalus bubalis) σε παραδοσιακές συνθήκες εκτροφής». Το πρόγραμμα αυτό, με τη συνεργασία της επιστημονικής κοινότητας της χώρας μας έχει βασικό στόχο την αειφόρο ανάπτυξη της ελληνικής υπαίθρου μέσω της ανάπτυξης της εκτροφής του ελληνικού βουβάλου.

 Το Eλληνικό βουβάλι (Bubalus bubalis) και η λίμνη ΚερκίνηςΤο Eλληνικό βουβάλι (Bubalus bubalis) και η λίμνη Κερκίνης

Μίλησα με τον κο Παπαδόπουλο Βασίλη, ιδιοκτήτης της Φάρμας  Κερκίνης « Ο Μπίλης » μιας μικρής οικογενειακής επιχείρησης , που βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της λίμνης Κερκίνης, στους πρόποδες του όρους « Κρούσια ».

«Το 2006 ξεκινήσαμε μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση εκτροφής και επεξεργασίας κρέατος στο χωριό Κερκίνη του Νομού Σερρών.

Το Eλληνικό βουβάλι (Bubalus bubalis) έχει εισαχθεί από την Ασία Η πρώτη εμφάνιση μεγάλων πληθυσμών βουβάλων στην Ελλάδα, τοποθετείται τον 13ο  αιώνα. Τη δεκαετία του ’50 υπήρχαν σε όλη τη χώρα περί τα 75.000 ζώα αλλά το 1992 είχαν μειωθεί σε μόλις 600. Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 οι εναπομείναντες πληθυσμοί εντάχθηκαν σ’ ένα πρόγραμμα διατήρησης ως σπάνια φυλή αγροτικών ζώων που κινδυνεύει με εξαφάνιση κι από τότε ο πληθυσμός τους άρχισε να ανακάμπτει. Το 2004 υπήρχαν 1.012 βούβαλοι και σήμερα είναι περίπου 3.248 ζώα »

Μου μίλησε επίσης για την αγάπη του για το περιβάλλον χώρο της λίμνης Κερκίνης, για το πόσο ο χώρος προσφέρεται για την εκτροφή αυτών των ζώων, «…είναι το ιδανικό φυσικό περιβάλλον για τη διαβίωση και παραγωγή του σπάνιου αυτού είδους. Γύρω από τη λίμνη Κερκίνη ζουν σήμερα τα περισσότερα βουβάλια της χώρας. Το βουβάλι είναι ένα ζώο που αγαπά το νερό, καθώς είναι ο καλύτερος κολυμβητής στο είδος του»

Η Φάρμα  Κερκίνης « Ο Μπίλης »

Φάρμα Κερκίνης « Ο Μπίλης »Στη φάρμα σήμερα εκτρέφονται  περίπου 150 ζώα.

« ….. Με περίσσιο μεράκι από το 2008 και με προδιαγραφές πιστοποίησης ποιότητας ISO 22000, ασχολούμεθα  και με την  τυποποίηση προϊόντων (βουβαλίσιος καβουρμάς, βουβαλίσια λουκάνικα, καπνιστά λουκάνικα κ.τ.λ.) και αποστολή σε όλη την Ελλάδα. Εξάγουμε στη Βουλγαρία και έχουμε προτάσεις από τη Γερμανία και τη Σουηδία » μου είπε ο κος Παπαδόπουλος.

Επικοινωνία με τη Φάρμα Κερκίνης μέσα από τη σελίδα

 

 

 

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο περιμένω τα σχόλια σας.

Share Button

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

 

Βρείτε μας: