Νηστίσιμες συνταγές για τη Μεγάλη Βδομάδα

Η Εβδομάδα των Παθών

Η αρχή ή το τέλος της νηστείας.

Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδος, οι πιστοί συνήθιζαν να τρέφονται μόνο με ψωμί και νερό έως τη Μεγάλη Πέμπτη το πρωί, που λάμβαναν από την εκκλησία την Θεία Κοινωνία.

Σας προτείνω έξη εύκολες νηστίσιμες συνταγές για αυτήν την εβδομάδα που δεν χρειάζεται να αγχωθούμε τι θα μαγειρέψουμε.

Μεγάλη Δευτέρα

Με την Μεγάλη Δευτέρα, ξεκινά η εβδομάδα των Παθών του Ιησού Χριστού. Στην λειτουργία της Μεγάλης Δευτέρας, περιλαμβάνεται και η ιστορία της «Καταραθείσης και Ξηρανθείσης Συκής». Το περιστατικό της άκαρπης συκιάς που ξέρανε ο Χριστός (Ματθ. 21, 18-22) και συμβολίζει την Συναγωγή των Εβραίων και γενικά την ζωή του Ισραηλιτικού λαού που ήταν άκαρποι από καλά έργα.

«Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…»

«Τον νυμφώνα σου βλέπω…»

Οι δύο αυτοί ύμνοι χαρακτηρίζουν την ημέρα.

spanakorizoΣπανακόρυζο με μυρωδικά

Υλικά:
1 κιλό σπανάκι φρέσκο
1 μεγάλο κρεμμύδι
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 σκελίδα σκόρδο
6 κουταλιές ελαιόλαδο
2,5 ποτήρια νερό
1 έτοιμο ζωμό κοτόπουλου
Λίγη κανέλα,  Λίγο μοσχοκάρυδο,  Πιπέρι,  Αλάτι
150 γραμμάρια άγριο ρύζι
Λίγο άνηθο
Λίγο δυόσμο
Το χυμό από 2 λεμόνια

Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο λάδι και σωτάρουμε ελαφρά τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Προσθέτουμε το σπανάκι και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε να μαραθεί. Διαλύουμε στο βραστό νερό το ζωμό και τον προσθέτουμε στο φαγητό. Σκορπάμε το ρύζι και αφήνουμε σε πολυ χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά. Προσθέτουμε τα μυρωδικά και το ελαιόλαδο και σερβίρουμε όσο είναι ζεστό.
Από τη σελίδα : http://goo.gl/ro15Dp

 Μεγάλη Τρίτη

Την Μεγάλη Τρίτη γινόμαστε κοινωνοί δύο παραβολών του Κυρίου. α) Των δέκα παρθένων (Ματθ. 25,1-13) που μας διδάσκει να είμαστε έτοιμοι και γεμάτοι από πίστη και φιλανθρωπία.
β) Των Ταλάντων (Ματθ. 25,14-30), που μας διδάσκει να είμαστε εργατικοί και πρέπει να καλλιεργούμε και να αυξήσουμε τα πνευματικά μας χαρίσματα.

Ψάλλεται το περίφημο τροπάριο (δοξαστικό) της Υμνογράφου Μοναχής Κασσιανής.

garidesNoodles με γαρίδες

Υλικά:
2 κ.γ. μέλι
2 κ.γ. βαλσάμικο ξύδι
4 κ.σ. σόγια σος
Σκόρδο σε σκόνη
1/2 κ.γ. τζίντζερ τριμμένο
Αλάτι Πιπέρι
1 κούπα φασολάκια
3 μεγάλα μανιτάρια
1 κόκκινη πιπεριά
225 γρ. noodles ρυζιού
σπορέλαιο
400-500 γρ. γαρίδες φρέσκες ή κατεψυγμένες
4 κρεμμυδάκια

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και πλένουμε τις γαρίδες. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το μέλι, το βαλσάμικο και τη σόγια σος. Τοποθετούμε τις γαρίδες σε ένα μπολ για να μαριναριστούν περίπου μισή ώρα στο ψυγείο. Βράζουμε τα noodles σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας (περίπου 3 λεπτά), τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη. Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε πολύ μικρά κομμάτια και σε ένα αντικολλητικό τηγάνι (ιδανικά γουόκ) ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το λάδι και αφού ζεσταθεί προσθέτουμε τα λαχανικά, σοτάρουμε για 2-3 λεπτά προσέχοντας να μην μαυρίσουν. Αποσύρουμε τα λαχανικά και τα προσθέτουμε στα noodles. Αυξάνουμε τη θερμοκρασία και στο ίδιο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε τις γαρίδες μαζί με τη μαρινάδα. Κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε να μαγειρευτούν για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα, ανακατεύουμε που και που. Τέλος σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε και τα noodles και τα λαχανικά, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως.
Από τη σελίδα http://sandraalevra.blogspot.gr/2013/06/noodles.html

Μεγάλη Τετάρτη

Η Μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη στην αμαρτωλή γυναίκα (Λουκ. 7,47), που μετανιωμένη άλειψε τα πόδια του Κυρίου με μύρο και συγχωρήθηκε για τα αμαρτήματά της, γιατί έδειξε μεγάλη αγάπη και πίστη στον Κύριο.

best-veggie-burgerΜπιφτέκια Λαχανικών

Υλικά:
2 μεγάλες πατάτες
1 μέτριο κολοκύθι
1 ξερό κρεμμύδι
1/3 φλιτζανιού φακές
1 σπιτικό ζωμό λαχανικών
½ φλιτζάνι αρακά
½ φλιτζάνι καλαμπόκι
½ φλιτζάνι φρυγανιά
2 κουταλιές μαϊντανό
1 κουταλιά άνηθο
Αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένα
2 μεγάλα αυγά (Αν θέλετε να είναι νηστίσιμα αντικαταστήστε το αυγό με γάλα σόγιας.)

Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα πρώτα έξι υλικά, τα καλύπτουμε με 2 δάχτυλα νερό και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά καλά, όχι όμως να λιώσουν, περίπου 25 λεπτά.

Όταν βράσουν τα λαχανικά τα σουρώνουμε πολύ καλά και τα μεταφέρουμε σε ένα βαθύ μπολ, προσθέτουμε τη φρυγανιά και και τα πιέζουμε ελαφρά με ένα πιρούνι να ενοποιηθούν, χωρίς να λιώσουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον αρακά, το καλαμπόκι( όπως είναι κατεψυγμένα) , το μαιντανό και τον άνηθο, αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση. Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για δύο ώρες.
Πλάθουμε τα μπιφτέκια, τα περνάμε από τη φρυγανιά, το χτυπημένο αυγό και πάλι από τη φρυγανιά. Τα στρώνουμε σε ταψί με λαδόκολλα, τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 8 λεπτά από κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Σελίδα: http://www.savoirville.gr/biftekia-laxanikwn/

Μεγάλη Πέμπτη

«Σήμερον κρεμάται επί ξύλου…»

 

Η Μεγάλη Πέμπτη λέγεται και “Κόκκινη Πέμπτη ή Κοκκινοπέφτη” καθώς από αυτή τη μέρα αρχίζουν τα πασχαλινά έθιμα, το χαρακτηριστικό -ίσως- των οποίων είναι το βάψιμο των κόκκινων αυγών, κουλούρια και τα τσουρέκια.

xtapodiΧταπόδι κρασάτο με μέλι (Για 4 μερίδες )

Υλικά
1 σχετικά μεγάλο χταπόδι με βάρος 1.000 – 1.100 γρ., φρέσκο ή κατεψυγμένο, καθαρισμένο
3/4 φλιτζανιού (περίπου 80 ml) ελαιόλαδο
2 – 3 καρφάκια γαρίφαλο
5 – 6 κεδροκούκουτσα (θα τα βρείτε πλέον και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, σε βαζάκι, στο ράφι με τα μπαχαρικά ή θα τα αγοράσετε χύμα από τα μεγάλα μπαχαράδικα)
1 κουτ. γλυκού ολόκληροι σπόροι μαύρου πιπεριού, χονδροσπασμένοι
2 φύλλα δάφνης
1 κλαράκι φρέσκο θυμάρι (θα το βρείτε συσκευασμένο στα μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε καλά μανάβικα ή σε γλαστράκια, στα φυτώρια) ή
1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
1 φλιτζάνι (200 ml) κόκκινο ξηρό κρασί
1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένες πράσινες ελιές, χωρίς κουκούτσια οι φέτες (καλά καθαρισμένες από τις λευκές ίνες) και το ξύσμα από 1 ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό πορτοκάλι
1/2 φλιτζάνι μέλι, κατά προτίμηση θυμαρίσιο

Εκτέλεση
Κόβω το καθαρισμένο χταπόδι (κουκούλα και πλοκάμια) σε μικρά κομματάκια και τα βάζω σε μια μεγάλη κατσαρόλα, χωρίς νερό. Τη κλείνω καλά με το καπάκι της και τη βάζω σε χαμηλή φωτιά. Μαγειρεύω έτσι το χταπόδι για περίπου 20 λεπτά. Στο διάστημα αυτό το χταπόδι θα βγάλει το νερό του και θα μισο-μαγειρευτεί μέσα σε αυτό.

Ανοίγω το καπάκι και ρίχνω την κατσαρόλα το ελαιόλαδο, το τουλπάνι με τα μπαχαρικά και μυρωδικά και την ξερή ρίγανη –αν χρησιμοποιήσω ξερό θυμάρι το βάζω χύμα στην κατσαρόλα, μαζί με την ξερή ρίγανη. Αφήνω το μείγμα να πάρει μια βράση και ρίχνω το κρασί, τις ελιές και τις φέτες πορτοκαλιού, κομμένες στη μέση.
Σκεπάζω την κατσαρόλα, ανεβάζω ελαφρώς τη φωτιά στο μέτριο και σιγομαγειρεύω για άλλα 20 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να συμπυκνωθεί ελαφρώς και να μοιάζει με αραιό σιρόπι. Ρίχνω το μέλι, ανακατεύω και μαγειρεύω για άλλα 2 – 3 λεπτά. Τέλος, προσθέτω και το ξύσμα πορτοκαλιού, ανακατεύω και αποσύρω από τη φωτιά.
Μοιράζω το χταπόδι σε πιάτα, μαζί με τη σάλτσα του, και σερβίρω αμέσως. Συνοδεύω με απλό ρύζι πιλάφι.
http://www.dinanikolaou.gr/recipe/84

Μεγάλη Παρασκευή

«Ώ γλυκύ μου έαρ»

 

H Μεγάλη Παρασκευή συμβολίζει τα συμβάντα της δίκης του Ιησού από τον Πόντιο Πιλάτο ,την μαρτυρική πορεία Του προς τον Γολγοθά, την Σταύρωση του και τελικά την Ταφή του.

revithadaΡεβιθάδα με ντομάτα, κολοκύθι και κόλιανδρο.

Υλικά
30 γρ. ελαιόλαδο
80 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
10 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
80 γρ. κολοκύθι, κομμένο σε μικρά καρέ
60 γρ. ντομάτα κονκασέ
800 γρ. ρεβίθια, βρασμένα
400 γρ. ζωμό κοτόπουλο ή νερό
15 γρ. κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
20 γρ. χυμό λάιμ
αλάτι

Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και ιδρώνουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει καλά.
Αλατίζουμε, προσθέτουμε το σκόρδο και το κολοκύθι και σοτάρουμε για 3 λεπτά.
Προσθέτουμε την ντομάτα, τα ρεβίθια και τον ζωμό(ή το νερό) και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσει το κολοκύθι και να αρχίσει να χυλώνει η ρεβιθάδα.
Τέλος, αλατίζουμε και προσθέτουμε τον κόλιανδρο και τον χυμό λάιμ.
Σελίδα: http://www.yiannislucacos.gr/recipe/ospria-lahanika/3177/revithada-me-ntomata-kolokythi-kai-koliandro

Μεγάλο Σάββατο

 «Τον Κύριον υμνείτε και υπερυψούτε εις πάντας τους αιώνας»

 

mpriam_fournouΜπριάμ στον Φούρνο

Υλικά
3-4 μελιτζάνες
4-5 κολοκυθάκια
3-4 πατάτες μέτριες
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 & 1/5 φλιτζάνι κομμένα μανιτάρια
8-10 πιπεριές κέρατο ή 4 φλωρίνης
μια χούφτα μπάμιες
2 καρότα
2 ώριμες ντομάτες
1 φλ σάλτσα ντομάτας
1 & 1/5 φλ ελαιόλαδο
2-3 σκελίδες σκόρδο
αλάτι πιπέρι και ρίγανη
Εκτέλεση:
Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε τέταρτα ή σε ροδέλες ανάλογα με το μέγεθος. Τα τοποθετούμε σ’ ένα μεγάλο βαθύ ταψί (το βαθύ της κουζίνας είναι ιδανικό). Αλατίζουμε (με χοντρό αλάτι κατά προτίμηση) και πιπερώνουμε. Ρίχνουμε και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε να πάει σε όλα τα λαχανικά. Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο (στις αντιστάσεις στους 180) και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να ροδίσουν τα λαχανικά. Έπειτα βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και προσθέτουμε την σάλτσα και λίγο ζεστό νερό αν χρειαστεί. Τοποθετούμε και τις ντομάτες σε λεπτές φέτες από πάνω και πασπαλίζουμε με την ρίγανη και με λίγο ακόμα λαδάκι. Ξανα-βάζουμε το φαγητό μας στον φούρνο και ψήνουμε για μισή ώρα ακόμα .
Σελίδα:  http://www.yiannislucacos.gr/node/5095#.U0fufKiSyxo

 

Share Button

Σχετικά άρθρα:

One Response to Νηστίσιμες συνταγές για τη Μεγάλη Βδομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

 

Βρείτε μας: