Ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρήκα τρείς συνταγές απο επώνυμους σεφ, για κάτι επίκαιρο!
Τρύγος και μούστος και μουστοκούλουρα.
Υλικά συνταγής
500 ml μούστο
500 ml ελαιόλαδο ανάμεικτο με σπορέλαιο
250 γραμμ. ζάχαρη
2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γλ. σόδα μαγειρικής
1½ κ.γλ. κανέλα σκόνη
1½ κ.γλ. γαρίφαλο σκόνη
1 φλιτζ. ελληνικού καφέ κονιάκ
όσο πάρει (γύρω στο 1½ κιλό) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Εκτέλεση
1. Σε μια μπασίνα (μεγάλο μπολ) ρίχνουμε το μούστο, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο. Αραιώνουμε τη σόδα στο κονιάκ. Τα χτυπάμε με σύρμα να ενωθούν.
2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τα προσθέτουμε λίγο λίγο μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Πλάθουμε στρογγυλά ή ό,τι σχήμα θέλουμε τα μουστοκούλουρα και τα αραδειάζουμε σε λαμαρίνες στρωμένες με λαδόκολλα.
3. Ψήνουμε τα κουλούρια στον αέρα στους 170 βαθμούς Κελσίου για 40΄, ώσπου να φουσκώσουν ελαφρά και να ροδίσουν απ’ όλες τις πλευρές.
Υλικά συνταγής
200γρ. ελαιόλαδο
120γρ. πετιμέζι
180γρ. νερό
100γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
200γρ. ζάχαρη
50γρ. κονιάκ
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη
1/4 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
1/2 κουταλάκι του γλυκού αμμωνία
1/4 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 κιλό αλεύρι μαλακό
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το πετιμέζι, το νερό, το γάλα, τη ζάχαρη και το κονιάκ.
Σε ένα μικρό μπολ ρίχνουμε το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το γαρίφαλο, την αμμωνία και τη σόδα, τα ανακατεύουμε και τα προσθέτουμε στο μείγμα του μεγάλου μπολ.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160οC. Ρίχνουμε και το αλεύρι στο μπολ και ζυμώνουμε με τα χέρια, έως ότου έχουμε μια σφιχτή ζύμη. Εναλλακτικά, βάζουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ και το ζυμώνουμε σε μεσαία ταχύτητα, με το εξάρτημα που ονομάζουμε φτερό. Στρώνουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου. Κόβουμε μικρά μπαλάκια ζύμης και πλάθουμε τα μουστοκούλουρα στο σχήμα που θέλουμε, τα βάζουμε πάνω στη λαδόκολλα, κάπως αραιά, και τα ψήνουμε για 15 – 18 λεπτά. Προσοχή, να μην τα ξεροψήσετε, ώστε να διατηρηθούν μαλακά. Απολαύστε!
Εxtra tip: Το μυστικό για μαλακά μουστοκούλουρα είναι να μην στεγνώσουν στο ψήσιμο είναι να σκεπάσουμε το ταψί (ή τη λαμαρίνα) που θα τα ψήσουμε με ένα άλλο ταψί, προσέχοντας το ταψί αυτό να μην ακουμπά στα κουλούρια. Αν τα θέλουμε τραγανά, τα ψήνουμε «ξεσκέπαστα».
Υλικά για 30 κομμάτια
250 γρ. ζάχαρη
15 γρ. κανέλα, σε σκόνη
500 γρ. μούστος
70 γρ. καλαμποκέλαιο (ή ελαφρύ ελαιόλαδο)
1.200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη (ή σε ένα μεγάλο μπολ) βάζω τη ζάχαρη, την κανέλα, το μούστο, το λάδι και το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύω πολύ καλά με το σύρμα μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε ένα λείο μείγμα και προσθέτω πασπαλιστά το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, σε δόσεις, ανακατεύοντας καλά με το σύρμα μετά από κάθε προσθήκη.
Όσο προσθέτω αλεύρι το μείγμα θα σφίγγει και θα το ανακατεύω πλέον με τα χέρια μου, μέχρι να φτιάξω ένα ελαστικό ζυμάρι με λαδωμένη υφή.
Το κόβω σε κομμάτια με βάρος περίπου 50 γρ. και τα πλάθω σε χονδρά στρογγυλά κουλούρια, δηλαδή στο κλασικό σχήμα του μουστοκούλουρου.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 190º C.
Στρώνω ένα μεγάλο ταψί (ή μια λαμαρίνα φούρνου) με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και αραδιάζω εκεί τα μουστοκούλουρα, αφήνοντας μεταξύ τους περίπου 2 εκ. απόσταση.
Σκεπάζω το ταψί με ένα άλλο ταψί (χωρίς να ακουμπά στα κουλούρια) και το βάζω στο μεσαίο ράφι του φούρνου.
Ψήνω τα μουστοκούλουρα για 15 – 20 λεπτά και τα αφήνω να κρυώσουν επάνω σε μια σχάρα.
Καλή επιτυχία!
One Response to Μουστοκούλουρα