Εθελοντισμός

Εθελοντισμός. Μια λέξη όχι καινούργια για την Ελλάδα, αλλά πολύ υποτιμημένη.

Για τους περισσότερους Έλληνες και μάλιστα μεγάλης ηλικίας, ο εθελοντισμός αναφερόταν ως επί το πλείστον, σε κυρίες του Ερυθρού Σταυρού και από ανώτερη οικονομική τάξη!
Αυτή είναι εθελόντρια! έλεγε θυμάμαι η νόνα μου (γιαγιά μου).

Όντως ο εθελοντισμός είναι ένα φαινόμενο που αναπτύσσεται με διαφορετικό ρυθμό σε κάθε χώρα, εξαιτίας των διαφορετικών οικονομικών, πολιτικών, κοινωνικών και πολιτιστικών συνθηκών που έχει η καθεμία να αντιμετωπίσει στο πέρασμα του χρόνου.

Δυστυχώς, στη χώρα μας, ο εθελοντισμός ως θεσμός, όχι μόνο δεν είχε ανάλογη ανάπτυξη με αυτή άλλων χωρών αλλά είναι αρκετά υποβαθμισμένος και παραμελημένος.
Στην Ελλάδα, το ποσοστό εθελοντών ανέρχεται μόλις στο 1,2% των πολιτών, όταν σε ευρωπαϊκά κράτη με ανεπτυγμένη κοινωνική συνείδηση, όπως η Ιρλανδία, η Ολλανδία, η Δανία ή η Σουηδία, φτάνει το 24,5%
Ο αριθμός των Ελλήνων εθελοντών, όπως προκύπτει από έρευνα, ανέρχεται περίπου σε 30 με 32 χιλιάδες, ευτυχώς φαίνεται να υπάρχει αυξητική τάση συμμετοχής σε εθελοντικές δραστηριότητες.
«Η κινητοποίηση πολιτών κατά τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004 αποτέλεσε, ίσως, κορυφαία στιγμή στην ιστορία του Εθελοντισμού στη χώρα», τονίζουν οι εκπρόσωποι της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.

Από διεθνείς μελέτες προκύπτουν τα εξής ενδιαφέροντα στοιχεία για τον εθελοντισμό:
1. Το μέγεθος τους εθελοντισμού μιας χώρας είναι ανάλογο του επιπέδου ανάπτυξής της.
2. Οι εθελοντικές οργανώσεις αποδεικνύεται ότι αποτελούν μια μεγάλη οικονομική δύναμη (μόνο στις Η.Π.Α., όπου δραστηριοποιούνται 1.140.000 οργανώσεις, εμφανίζουν έσοδα 622 δις$ που αποτελούν το 6,2% της αμερικανικής οικονομίας).

Τι είναι εθελοντισμός;

Μέρες περίεργες για τη χώρα μας και ίσως θα πρέπει να αναθεωρήσουμε κάποια θέματα από την παθογένεια της κοινωνίας μας.
Ο ατομικισμός, κακός σύμβουλός του Έλληνα, η εμπάθεια, το «να πεθάνει η κατσίκα του απέναντι», ίσως πρέπει να μετεξελιχθούν σε μια κοινωνία αλληλεγγύης και με θετικές σκέψεις.
Ο εθελοντισμός συνδέεται με την ανιδιοτελή προσφορά για την κοινή ευημερία.
Δεν είναι η μαγική συνταγή που φιλοδοξεί να λύσει και να δώσει απάντηση στα προβλήματα μας όπως: η ανεργία των νέων, η φτώχεια, η εθνική κατάθλιψη, η διαφθορά κ.λ.π. είναι όμως η απάντηση στο θέμα της αλλαγής νοοτροπίας που ταλανίζει τη χώρα  μας και πνίγει τη νεολαία, είναι η απάντηση στο θέμα της ηθικής κρίσης που όλοι μας βιώνουμε.

 

Share Button

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

 

Βρείτε μας: