Πελίτι μια Τράπεζα σπόρων

Πελίτι μια Τράπεζα σπόρων

Συνάντησα τον Παναγιώτη Σαινατούδη, σε ένα συνέδριο για την πράσινη επιχειρηματικότητα, περικυκλωμένο από σύνεδρους που ρωτούσαν να μάθουν για το σκοπό του φορέα.

Πελίτι - Τράπεζα σπόρων

Το Πελίτι ξεκίνησε ως προσωπικό όραμα μου, μου είπε, το έτος 1995 και η επωνυμία “Πελίτι” είναι εμπνευσμένη από μια μεγάλη βελανιδιά που βρίσκεται στο χωριό Δασωτό, Κ. Νευροκοπίου του Νομού Δράμας.

Το όραμα και οι στόχοι του Παναγιώτη Σαιτανούδη και της ομάδας του.

«Αν οραματιστούμε λοιπόν έναν καλύτερο κόσμο όπου οι ντόπιες ποικιλίες καλλιεργούνται στους αγρούς και τρέφουν τους ανθρώπους, η αγάπη και η αλληλεγγύη είναι βασικά συστατικά της κοινωνίας και αν βαδίσουμε κάθε μέρα προς αυτή τη κατεύθυνση, κάποια μέρα αυτή θα είναι η πραγματικότητα γιατί αυτό επιλέξαμε. Δεν καταναλώνουμε και δεν στηρίζουμε τα προϊόντα που καταστρέφουν το περιβάλλον. Δεν πολεμάμε με κανέναν έξω από μας, αυξάνουμε τη συνειδητότητά μας και αυτό είναι αρκετό για να φέρει τεράστιες αλλαγές»

Παραδοσιακοί σπόροι και σπόροι ντόπιοι – η προσπάθεια για τη διάσωση, τη συλλογή και τη διάδοση τους

Το έργο της ομάδας “Πελίτι” και η Πράσινη επιχειρηματικότητα

Η ομάδα “Πελίτι” δημιούργησε μια Τράπεζα σπόρων. Ασχολείται, δηλαδή, με τη συλλογή, διάσωση και διάδοση των ντόπιων ποικιλιών σπόρων . Επίσης ασχολείται και με την καταγραφή των αυτόχθονων αγροτικών ζώων. Από το 1995 που ξεκίνησε έως και σήμερα , στο πλαίσιο της πράσινης επιχειρηματικότητας έχει διανέμει πάνω από 2.000 παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών, σιτηρών, κ. λ. π.,. σε περισσότερους από 100.000 ερασιτέχνες και επαγγελματίες καλλιεργητές. Επίσης έχουν ιδρυθεί 11 τοπικές ομάδες του “Πελίτι” σε όλη την Ελλάδα με κύριο μέλημα τη διοργάνωση των εκδηλώσεων σε τοπικό επίπεδο και τη διατήρηση των ντόπιων ποικιλιών .
Το 2002 μαζί με τη Σοφία Γίδα ξεκίνησαν το Πανελλαδικό Δίκτυο Ανταλλαγής Αγαθών και Υπηρεσιών Χωρίς Χρήματα, του “Πελίτι” «Από χέρι σε χέρι και από καρδιά σε καρδιά» με σκοπό την επαφή και συνεργασία των ανθρώπων χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος.
Τα «Κατά Τόπους Αγροκτήματα…» είναι η βασική έκδοση που εκδίδει κάθε χρόνο το Πελίτι και είναι ανάμεσα σε άλλα ,ένας πολύ χρήσιμος «χάρτης» που καταγράφει τους καλλιεργητές, την περιοχή τους και τις ποικιλίες που διατηρούν έτσι ώστε όποιος ενδιαφέρετε να μπορεί να επικοινωνεί μαζί τους ,είτε για την αγορά προϊόντων που παράγονται από τις ντόπιες και συχνά «χαμένες» ποικιλίες είτε για την ανταλλαγή σπόρων, καλλιεργητικές συμβουλές κλπ.

Η βασική θέση και οι στόχοι της ομάδας “Πελίτι”

1) Ο καθένας είναι σημαντικός και σπουδαίος ανεξάρτητα από την οικονομική, πολιτική και κοινωνική του θέση.
2) Κάθε μέρα με το πιρούνι μας ψηφίζουμε τι γεωργία και το τι πλανήτης θα υπάρξει αύριο
3) Ο καθένας μας μπορεί να επηρεάσει το μέλλον εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ελλάδα και στον πλανήτη με τις αποφάσεις και τις πράξεις του.
4) Όλοι μας φέρουμε ευθύνη γι’ αυτά που γίνονται σε προσωπικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.
5) Δεν είμαστε θύματα καταστάσεων αλλά συνδημιουργοί αυτών των καταστάσεων. Όταν το αντιληφθούμε αυτό τότε μπορούμε να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές.

Η διοργάνωση της γιορτής «Πανελλήνια Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών»

Κάθε χρόνο το Σάββατο μετά το Πάσχα, φέτος 11 Μαΐου του 2013, πραγματοποιείται η «Πανελλήνια Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών» στη γη του Πελίτι έκτασης 6 στρεμμάτων , η οποία αποκτήθηκε το 2009 και βρίσκεται στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου στο Νομό Δράμας.
Οι στόχοι της γιορτής είναι να δοθούν παραδοσιακοί σπόροι και σπόροι ντόπιοι σε όσο το δυνατόν περισσότερους καλλιεργητές , καθώς και να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους οι καλλιεργητές και να ανταλλάξουν ποικιλίες, πληροφορίες και εμπειρίες στο πλαίσιο της πράσινης επιχειρηματικότητας και όχι μόνο. Φυσικά οι σπόροι δίνονται δωρεάν.
Φέτος θα πραγματοποιηθεί η 13η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών.

Οι παγκόσμιες διακρίσεις

Στις 22 Μαΐου 2009 ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης τιμήθηκε ως φύλακας της Βιοποικιλότητας της Μεσογείου από το Bioversity International και το Commune di Roma (Δήμος της Ρώμης) για τη συνεισφορά του στη διασφάλιση της διατήρησης και χρήσης της γεωργικής βιοποικιλότητας στην Ελλάδα.

Πληροφορίες:

Στη σελίδα του “Πελίτι” υπάρχουν οι συμμετοχές στο δίκτυο Ανταλλαγής προκειμένου οι ενδιαφερόμενες πλευρές να έρχονται σε επαφή.

 

Share Button

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

 

Βρείτε μας: