Το φυτό Μπαμπού και οι εναλλακτικές καλλιέργειες

Θα μπορούσατε να φαντασθείτε ποτέ ότι το φυτό μπαμπού, θα ήταν ένα από τα δυνατά χαρτιά, στην πράσινη επιχειρηματικότητα?

 Από τα χωράφια και τα δάση μέχρι τα εργοστάσια και τους εμπόρους, από τα στούντιο σχεδιασμού μέχρι τα εργαστήρια, από τα Πανεπιστήμια μέχρι τους ανθρώπους στην εξουσία, οι άνθρωποι μαθαίνουν όλο και περισσότερο για το δυνητικά ανανεώσιμο αυτό πόρο….., λέει στο TIME ο Michael Abadie, πρόεδρος του Παγκοσμίου Οργανισμού Μπαμπού .

Η Παγκόσμια ημέρα μπαμπού και  τα αποτελέσματα από τις εναλλακτικές καλλιέργειες του φυτού.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Μπαμπού – η 18η Σεπτεμβρίου- γιορτάζεται από χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Αυτή η ημέρα είναι εμπνευσμένη από τους γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας σε σχέση με το φυτό και από τον ενθουσιασμό αυτών που ασχολούνται με την εκμετάλλευση του.

Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτού του φυτού  είναι  ότι αποτελεί το πιο γρήγορα αναπτυσσόμενο φυτό, έτοιμο για συγκομιδή κάθε χρόνο, σε αντίθεση με άλλα δένδρα που χρειάζονται χρόνια για να ωριμάσουν( το μπαμπού αναπτύσσεται 40 φορές ταχύτερα σε σχέση με άλλα φυτά, χωρίς να χρειάζεται μεγάλες ποσότητες νερού). Σκεφτείτε πως μέσα σε μόλις πέντε χρόνια, το φυτό έχει γίνει τόσο μεγάλο και εύκαμπτο ώστε να μπορεί άνετα να χρησιμοποιηθεί σαν δομικό υλικό.  Ο  Παγκόσμιος οργανισμός μπαμπού   υποστηρίζει αυτές τις  εναλλακτικές καλλιέργειες, γιατί θεωρεί ότι αποτελούν  μια θετική προοπτική για τους ντόπιους στη Νικαράγουα  και για πολλές άλλες περιοχές, στις οποίες θα μπορέσουν να αναπτυχθούν μεγάλες  εκτάσεις από φυτώρια μπαμπού.

 Το καλάμι μπαμπού και η πράσινη επιχειρηματικότητα

Είναι γεγονός  ότι κατά την τελευταία δεκαετία, το καλάμι μπαμπού έχει μετατραπεί σε μια σημαντική εναλλακτική καλλιέργεια και δίνει πολλές ελπίδες στην πράσινη επιχειρηματικότητα.

Πράγματι, με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών και των τρόπων επεξεργασίας, το φυτό μπαμπού ανταγωνίζεται πλέον, ευθέως τα προϊόντα ξύλου στις δυτικές αγορές, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις η παγκόσμια αγορά μπαμπού ανέρχεται σήμερα σε περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια και αναμένεται να διπλασιαστεί σε πέντε χρόνια.

 Smartphones, σπίτια, θήκες για laptops, ποδήλατα, «ποντίκια», ρολόγια, gadgets ακόμα  και είδη ένδυσης φτιαγμένα όλα  από μπαμπού! Είναι δυνατόν; Και όμως.

Στο πλαίσιο της φαντασιοπληξίας, ναι!!!!!!!!  πριν από κάποια χρόνια. Δείτε,τώρα, μερικές συσκευές φτιαγμένες κατά μεγάλο ποσοστό από μπαμπού .

1) ADzero 

adzero smart phone

Ναι!!!!! Είναι το πρώτο smartphone από μπαμπού. Ο Κιέρον-Σκοτ Γουντχάουζ, φοιτητής ντιζάιν στο Πανεπιστήμιο Middlesex του Λονδίνου, σχεδίασε και κατασκεύασε ένα “έξυπνο” τηλέφωνο που θα κυκλοφορήσει στη Βρετανία. Η συσκευή που φέρει το όνομα Adzero κατασκευάστηκε από ώριμο οργανικό μπαμπού ηλικίας τεσσάρων ετών το οποίο έχει υποστεί επεξεργασία για να διαρκεί περισσότερο. Το Adzero τρέχει με το λειτουργικό σύστημα Android 4.

2) Izen Bamboo Keyboard

πληκτρολόγιο μπαμπούΈνα ασύρματο πληκτρολόγιο από μπαμπού για iPad; Ναι το συγκεκριμένο IzenBambooKeyboard  είναι κατασκευασμένο κατά 92% από μπαμπού και παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα συμβατικά, πλαστικά πληκτρολόγια.

3) Enhanced Bass Earphones with Microphone

ακουστικά μπαμπού Ήχος από τα χειροποίητα αυτά ακουστικά της Vers Audio με ενισχυμένο μπάσο και ενσωματωμένο μικρόφωνο, τα οποία διαθέτουν μεταξύ άλλων λειτουργίες σίγασης, ενώ μπορούν να απομονώσουν τους εξωτερικούς ήχους κατά 90%. Διαθέτουν ανταλλακτικά «σφουγγαράκια» για την επαφή με τα αυτιά, ενώ το κουτί στο οποίο τοποθετούνται είναι επίσης κατασκευασμένο από μπαμπού.

4) Θήκες για iPad και  iPhone 4

θήκη μπαμπού iphoneΠριν μερικούς μήνες,  παρουσιάστηκαν οι νέες θήκες της εταιρείας grovemade κατασκευασμένες από σκληρό μπαμπού για το νέο iPad και το iPhone 4. Οι θήκες κουμπώνουν στο πίσω μέρος του iPad, ενώ ειδική επιφάνεια από δέρμα ή μάλλινο ύφασμα προστατεύει την οθόνη όταν δε χρησιμοποιείται. Το εσωτερικό της θήκης καλύπτεται από πολύ μαλακό υλικό, ιδανικό για την προστασία της συσκευής.

Σας άρεσε το άρθρο; Θα χαρώ να το σχολιάσετε…

Share Button

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

 

Βρείτε μας: