Σούσι : Ένα ταξίδι στις γεύσεις από την Ιαπωνία στο τραπέζι σας

Το πρώτο ταξίδι στις γεύσεις του Trip & Travel αναφέρεται στη φημισμένη ιαπωνέζικη κουζίνα και πιο συγκεκριμένα τη σπεσιαλιτέ του σούσι!

Τί είναι το σούσι (sushi) και η ποια η ιστορία του.

Το σούσι ή αλλιώς Sushi είναι για πολλούς ένα πολύ δημοφιλές φαγητό. Μερικά ενδιαφέροντα και χρήσιμα πράγματα για αυτό το φαγητό, όταν θα πάμε να φάμε σε ένα ιαπωνικό εστιατόριο.

σούσι - sushi

Σούσι ή sushi: Από το ζυμωμένο ψάρι στο ωμό ψάρι

Sushi” σήμαινε αρχικά κρέας ή ψάρι που έχει υποστεί ζύμωση. 2.000 χρόνια πριν, οι Ιάπωνες διατηρούσαν τις κονσέρβες τους με αλάτι τις οποίες άφηναν να υποστούν και ζύμωση. Αργότερα χρησιμοποίησαν άψητο ξινισμένο ρύζι για να επιταχύνουν τη διαδικασία. Το παραδοσιακό Narezushi παρασκευάζεται με μια αρκετά παρόμοια τεχνική στην οποία το ψάρι τοποθετείται μέσα σε ξινισμένο ρύζι για να ζυμωθεί . Το Narezushi αναπτύχθηκε πρώτα στην Νοτιοανατολική Ασία, περίπου τον 7ο αιώνα μ.Χ. και διαδώθηκε μέχρι την Ιαπωνία. Με το χρόνο αυτά που είχαν υποστεί και ζύμωση( γύρω στο 1400) με το ρύζι ήταν από μόνα τους σπεσιαλιτέ.

Γύρω στο 1500, οι Ιάπωνες μάγειρες προσθέτουν ξύδι για ζύμωση, για ταχύτητα και για να δημιουργήσουν τεχνητά πικάντικη γεύση. Νέα είδη σούσι αρχίζουν να εμφανίζονται με τη χρήση μόνο με μαγειρεμένο ρύζι και ξύδι και λιγότερο με ψάρι που έχει υποστεί ζύμωση. Γύρω στο 1800, πλανόδιοι πωλητές έφτιαξαν “fast food” από ωμό ψάρι και ρύζι το οποίο έγινε γνωστό ως σούσι στυλ Edo, (Yedo ή Yeddo , είναι το παλαιότερο όνομα της ιαπωνική πρωτεύουσας Τόκιο («ανατολική πρωτεύουσα»). Το 1868 ο αυτοκράτορας μετέφερε την κατοικία του στο Τόκιο, καθιστώντας την πόλη την επίσημη πρωτεύουσα της Ιαπωνίας)

Πολύ γνωστά είδη σούσι – Τρώγοντας Σούσι

Shusi

Έχουμε πολλές παραλλαγές, αλλά μόνο λίγες είναι οι βασικές μορφές. Παρακάτω παρουσιάζονται τα βασικά κλασικά είδη σούσι.

Nigiri sushi

Είναι το αρχικό “fast food” του δρόμου που ονομάσθηκε και Edo. Αυτό η μακρόστενη φόρμα του ρυζιού με ξίδι ολοκληρώνεται με διάφορα συστατικά (όχι πάντα με ωμό ψάρι).

Maki sushi

Είναι το όνομα για ένα ρολό Shusi. Ένα κομμάτι του nori (αποξηραμένα φύκια) απλώνεται καλύπτεται με ρύζι σουσι και άλλα συστατικά, διπλώνεται και κόβεται σε κύκλους για το σερβίρισμα. Μια μορφή maki σε ένα χαλαρό κώνο με τα συστατικά στο εσωτερικό του, για τυλιχτό φαγητό, είναι το temakizushi.

Sashimi sushi

Είναι μια λέξη που σημαίνει φέτες κρέας ή ψάρι. Τεμαχισμένο ωμό ψάρι με τον τρόπο sashimi σερβίρεται συχνά σε εστιατόρια σούσι, όπου οι επισκέπτες θέλουν απλά να φάνε ψάρι με ρύζι ή καρυκεύματα. Το Sashimi δεν είναι σούσι, αλλά είναι σχεδόν πάντα διαθέσιμο όπου είναι σούσι.

Πώς να τρώτε σωστά το σούσι

Είναι αποδεκτό να φάτε σούσι με τα δάχτυλά σας, αν τα chopsticks δεν είναι το καλύτερό σας. Το sushi σερβίρεται σχεδόν πάντα με σάλτσα σόγιας, γουασάμπι και τζίντζερ.

Τι είναι το σάκε!

Και το ταξίδι μας τελειώνει ανακαλύπτοντας τις χαρές του ζεστού σάκε. Το σάκε – sake παρασκευάζεται από τέσσερα βασικά συστατικά: νερό, ρύζι, μύκητες koji και μαγιά. Είναι ένα διαυγές ποτό με 15% περιεκτικότητα σε αλκοόλ.

Kampai! (στην υγειά σας!!!!)

 

 

Σας αρέσει το σούσι; Σχολιάστε!

Περίεργα 

O Φιλιπιννέζος σεφ Angelito Araneta, Jr ειδικεύεται σε εξωφρενικά πολυδάπανα τρόφιμα τα οποία χρησιμοποιούνται σαν δώρα γάμου.
Το 2010, δημιούργησε ένα πιάτο για το πιο ακριβό σούσι στον κόσμο.
Κάθε ένα από τα πέντε κομμάτια στην πλάκα σούσι καλύπτεται με ένα φύλλο του φαγώσιμου χρυσού (24 καρατίων) και γαρνίρεται με ένα Αφρικής διαμάντι (20 καρατίων). Το πιάτο είναι αξίας περίπου $ 2.000.

Share Button

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

 

Βρείτε μας: