Πιλοτικά προγράμματα για Ζωγραφική σε τοίχο στην Αθήνα

Δράσεις : «Αθήνα-Αττική 2014» και “Δημόσιες Τοιχογραφίες – Ανάπλαση Ψυρρή”.

Μέρες Χριστουγέννων, μέρες καλών συναισθημάτων.. θα έλεγα!!! Η Αθήνα μας στους ρυθμούς των Χριστουγέννων, το κέντρο των Αθηνών στολισμένο.

Αν απο την περιοχή της πλατείας Κολωνακίου ως την οδό  Βαλαωρίτου και απο το Σύνταγμα ως τα στενά του ιστορικού κέντρου, κάντε τη βόλτα σας, πιείτε τον καφέ σας και περιπλανηθείτε, σίγουρα θα ανακαλύψτε ομορφιές. (Τις ασχήμιες τις ξέρουμε και προσπαθούμε, όλοι, να τις διορθώσουμε).

Σ αυτό το άρθρο θα σας παρουσιάσω πράγματα που γίνανε και γίνονται στην Αθήνα, για να μείνουν και για να συμμετέχουν σε πολιτιστικές διαδρομές. Δράσεις που μας αρέσουν, δράσεις που ομορφαίνουν και πρέπει όλοι να τις στηρίζουμε.

Ζωγραφική σε τοίχους , από τη Δράση «Εικαστικές Παρεμβάσεις στον Δημόσιο Αστικό Χώρο, Ζωγραφική στις Τυφλές Όψεις των κτιρίων».

Η Δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και της  Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών .

Τα βραβεία:

Α’ Βραβείο1) Α’ Βραβείο: Πάνος Σκλαβενίτης,( Α.Σ.Κ.Τ) . Το «No signal» ένα διεθνές σήμα από τους κώδικες οπτικής επικοινωνίας, που σήμερα τείνει να ξεχαστεί, καθώς η τηλεοπτική ροή είναι πλέον συνεχής και αδιάλειπτη στα κανάλια της τηλεόρασης. Διεύθυνση του έργου: Κριεζώτου 6 – Ιστορικό Κέντρο, Κολωνάκι.

Τα χέρια που προσεύχονται2) Β’ Βραβείο: Παύλος Τσάκωνας, (Α.Σ.Κ.Τ). Σε σχέδιο αναφοράς του Albert Durer (1506) «Τα χέρια που προσεύχονται». Διεύθυνση έργου: Ξενοδοχείο Vienna, Πειραιώς 20, σ ένα πολυπολιτισμικό υποβαθμισμένο κέντρο της πόλης.

Αναστασία Κούβαρη3) Γ’ Βραβείο: Αναστασία Κούβαρη, (Α.Σ.Κ.Τ). Εδώ η Αναστασία Κούβαρη ιχνογραφεί με εκφραστική αμεσότητα ένα πολύχρωμο σχέδιο, ξετυλίγοντας κουβάρια νήματος – το μίτο της Ζωής. Διεύθυνση του έργου : Φρειδερίκου Σμιθ 4 & Κασομούλη 4, Ν. Κόσμος, στις προσφυγικές πολυκατοικίες.

Τη ζωγραφική μεταφορά/ τοιχογραφία υλοποίησε το εξειδικευμένο συνεργείο τοιχογράφων –ζωγράφων Αδελφών Κρέτση σε συνεργασία με τον τοιχογράφο – ζωγράφο Μανώλη Αναστασάκο.

Πιλοτικό Πρόγραμμα: “Δημόσιες Τοιχογραφίες – Ανάπλαση Ψυρρή”.

Το “Ζωγραφίζοντας προσόψεις”,  είναι ένα από τα σημαντικά προγράμματα της ομάδας “Carpe Diem”, καρπός συνεργασίας μηνών με την “Πρόσοψη” (Αναπτυξιακή Εταιρεία Δήμου Αθηναίων ΑΕ). Η ομάδα ξεκίνησε με τρεις πιλοτικές τοιχογραφίες στην περιοχή του Ψυρρή και με τους κατοίκους να δηλώνουν ενθουσιασμένοι από το αποτέλεσμα.

 Τα έργα:

Ζωγραφίζοντας προσόψεις1) Μιαούλη 4 – Μετρό Μοναστηράκι. Καλλιτέχνης: Χούρσογλου

Ζωγραφίζοντας προσόψεις2) Πλατεία Ηρώων. Καλλιτέχνης: Seim84

Ζωγραφίζοντας προσόψεις3) Αγαθάρχου 9. Καλλιτέχνης: Taxis

Το Carpediem δημιουργήθηκε το 1998 από μια ομάδα ανθρώπων οι οποίοι προσπαθούν να προωθήσουν την τέχνη και τις τεχνικές των Εναλλακτικών Μορφών Πολιτισμού με ιδιαίτερη έμφαση στις δημόσιες τοιχογραφίες.

Oι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες από την φίλη μου Ελισσάβετ -fotomaniac και φίλη του κέντρου των Αθηνών, στην βόλτα μας με τους atenistas, άρθρο: “300 Αθηναίοι” σε μια συναρπαστική βόλτα σε Γεράνι και Ψυρρή.

Σχόλια θα έχω;;;;;

Share Button

Σχετικά άρθρα:

2 Responses to Πιλοτικά προγράμματα για Ζωγραφική σε τοίχο στην Αθήνα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

 

Βρείτε μας: