Trip & Travel

Κρακοβία, βγαλμένη από τα παραμύθια!

Ταξίδι στην Κρακοβία με πληθώρα από εικόνες και συναισθήματα!

best times Krakow 2018

Όταν γυρίζω από κάποιο ταξίδι έχω πάντα μια περίεργη μελαγχολία! Ίσως η επιστροφή στην καθημερινότητα, η μαγεία του ταξιδιού… Αυτή τη φορά η πόλη με συνεπήρε τόσο, που θέλω να μοιραστώ τις στιγμές μου μαζί σας. Πρέπει να την επισκεφτείτε για να ζήσετε το όνειρο!

Η Κρακοβία είναι μια πόλη, βγαλμένη από τα παραμύθια!

Λέγεται πως κάποτε, ο θεός των Ινδουϊστών, ο Σίβα, πέταξε επτά μαγικές πέτρες σε επτά διαφορετικά μέρη του κόσμου. Και από τότε κάθε μέρος στο οποίο έπεσε η πέτρα θεωρείται πως διαθέτει μια ξεχωριστή ενέργεια. Η Κρακοβία ήταν και είναι ένα από αυτά τα μέρη…

Η πόλη διένυσε μια πολυτάραχη διαδρομή μέσα στο χρόνο και είναι από τις ελάχιστα αλώβητες πόλεις στον κόσμο στους βομβαρδισμούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τάταροι, Ρώσοι, Γάλλοι, Σουηδοί και Αυστριακοί προσπάθησαν κατά καιρούς να την υποτάξουν.
Σήμερα αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι και συμπεριλαμβάνεται στον πρώτο κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της “UNESCO” από το 1978.

Το 1978 – τη χρονιά που εντάχθηκε η πόλη στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO – ο Κάρολος Ιωσήφ Βοϊτίλα, αρχιεπίσκοπος της Κρακοβίας, ανακηρύχθηκε πάπας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ως Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄.

Ιδρυτής της ο Πρίγκιπας Κρακ(7ος αιών), δίνει στην πόλη το όνομά του. Σύμφωνα με το θρύλο σκοτώνει το δράκο Smok Waweleski, που λυμαινόταν την περιοχή και  απαιτούσε τη θυσία μιας νεαρής γυναίκας κάθε μήνα, δίνοντάς του να φάει μια προβιά αρνιού παραγεμισμένη με θειάφι και περιτειχίζει την πόλη πάνω από τον ποταμό Βιστούλα(στα πολωνικά Wisła).

Σήμερα στη θέση του θρύλου, θα βρείτε ένα… μυθικό γοτθικό Κάστρο (πολωνικά: Wawel).

Είναι αυτό που σε εντυπωσιάζει αντικρίζοντας την Κρακοβία!

Βασιλικό Κάστρο Κρακοβίας (Wawel Royal Castle)

Βρίσκεται στην αριστερή όχθη του ποταμού Βιστούλα και έχει υπάρξει κατά τους αιώνες, κέντρο πολιτικής εξουσίας, η επίσημη έδρα των Πολωνών μοναρχών όταν η Κρακοβία ήταν ακόμα πρωτεύουσα της Πολωνίας. Ηταν επίσης βασιλική κατοικία, τόπος στέψης και ταφής των βασιλέων της Πολωνίας και το κύριο Χριστιανικό κέντρο του κράτους. Το επιβλητικό παλάτι με τη χιλιετή ιστορία άρχισε να χάνει την αίγλη του, όταν η βασιλική οικογένεια αποφάσισε να μετοικήσει στη Βαρσοβία.

Κυρίαρχο αξιοθέατο του κάστρου αποτελεί ο επιβλητικός Καθεδρικός Ναός (το εθνικό Πάνθεον) όπου αναπαύονται βασιλιάδες, εθνικοί ήρωες και διάσημοι ποιητές. Μετά το τέλος του B’ παγκοσμίου πολέμου μετατράπηκε σε εθνικό μουσείο. Στην είσοδο του Καθεδρικού μην ξεχάσετε να υψώσετε το βλέμμα για να δείτε τα οστά του Smok Waweleski, του κακού δράκου . Αξίζει να επισκεφτείτε τους Βασιλικούς Τάφους – κρύπτες που περιέχουν τις βασιλικές σαρκοφάγους, όπου βλέπετε όλη την ιστορία της Πολωνίας. Εκατό βασιλιάδες και βασίλισσες έχουν ταφεί στον καθεδρικό -καθώς και ο πρόεδρος της Πολωνίας Λεχ Κατσίνσκι, που σκοτώθηκε το 2010 σε αεροπορικό δυστύχημα. Ένα ιδιαίτερο σημείο επίσκεψης  είναι το καμπαναριό με τα ξύλινα σκαλοπάτια (χρειάζεται προσπάθεια!) και την ογκώδη καμπάνα Sigismund, η οποία κτυπά μόνο για γιορτάσει την μνήμη των πιο σπουδαίων γεγονότων της χώρας και της πόλης.

Best times from Krakow

Το αριστούργημα όμως στον Καθεδρικό Ναό της Κρακοβίας είναι το “Παρεκκλήσιο του Σιγισμούνδου” (1519 – 1533), με τους χρυσούς τρούλους, το οποίο θεωρείται το πιο αξιόλογο αρχιτεκτόνημα σε ρυθμό ιταλικής αναγεννησιακής τέχνης σε ολόκληρη την Πολωνία, έργο του Ιταλού γλύπτη από την Τοσκάνη Μπαρτολομέο Μπερέτσι (Bartolommeo Berrecci).
Το Παρεκκλήσιο είναι διακοσμημένο με μυθολογικές σκηνές και θαλάσσια τέρατα, αλλά και τις κλασικές μορφές της Δάφνης, της Κλεοπάτρας και του Ηρακλή. Σ’ αυτό υπάρχουν τα ταφικά μνημεία, από κόκκινο μάρμαρο της Ουγγαρίας, των βασιλέων Σιγισμούνδου Α’ του Γηραιού (1529 – 1531) και Σιγισμούνδου Β’ Αυγούστου (1574 – 1575), καθώς και το μνημείο της βασίλισσας Άννας

Ένα οργανωμένο γραφείο πληροφοριών που βρίσκεται μετά την είσοδο του κάστρου θα σας δώσει τις κατάλληλες πληροφορίες και τα έντυπα για τις ώρες που θα ξεναγηθείτε στους χώρους του κάστρου.

Η είσοδος στο Κάστρο και τους κήπους του είναι δωρεάν, ενώ για κάθε τμήμα του Μουσείου ο επισκέπτης χρειάζεται να προμηθευτεί από το κέντρο επισκεπτών, ειδικό εισιτήριο με συγκεκριμένη ώρα προσέλευσης.

Στις πολλές αίθουσες του κάστρου σας περιμένουν εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσετε: βασιλικές αίθουσες και μεγαλόπρεπα δωμάτια, συλλογές  Ανατολίτικης τέχνης και στρατιωτικά τρόπαια, συλλογές Φλαμανδικών ταπετσαριών απίστευτης ομορφιάς καθώς και αρχαιολογικά ευρήματα.

Monument of the Wawel Dragon

Το άγαλμα του Δράκου στη… μνήμη του κακού Δράκου που τρομοκρατουσε την πόλη βρίσκεται στο πλάι του κάστρου στη μεριά του ποταμού.   Κάθε 5 λεπτά, φλόγες βγαίνουν από το στόμα του για να θυμίζει το θρύλο.

Ο μύθος της πυρκαγιάς του  Δράκου του λόφου Wawel έχει παίξει έναν τεράστιο ρόλο στην πολιτιστική ταυτότητα της Κρακοβίας και της Πολωνίας.

Επισκέψιμο το σπήλαιο στο οποίο ο μύθος λέει..  ότι ο δράκος κοιμόταν.  Οι τρεις αίθουσες των σπηλαίων είναι γραφικά και ατμοσφαιρικά φωτισμένες και το καθένα έχει ιστορία.  Για την επίσκεψη στο σπήλαιο ζητήστε πληροφορίες από  το infodesk του κάστρου.

Η Κρακοβία δεν προσφέρεται για ταξίδι αστραπή! Υπάρχουν πολλά περισσότερα πέρα από το κάστρο Wawel.

Το ταξίδι τώρα ξεκινάει………………….

Προσπαθήστε να περάσετε λίγο χρόνο γύρω από τα τείχη περπατώντας στις όχθες του ποταμού Βίστουλα.

Στη βόρεια πλευρά απέναντι ακριβώς από το κάστρο θαυμάστε την Επισκοπή με την Ιερατική σχολή της πόλης (seminarium-krakow.pl, ul. Podzamcze 8), ένα κτίσμα του  1618-1625. Οι Πολωνοί είναι βαθιά θρησκευόμενος λαός.

Μουσείο Ιαπωνικής Τέχνης και Τεχνολογίας «Μάνγκα»

Εκεί, διαγωνίως απέναντι από το λόφο της Βαβέλ, βρίσκεται, το έξοχο Μουσείο Ιαπωνικής Τέχνης και Τεχνολογίας «Μάνγκα», το οποίο χτίστηκε με δωρεά, μεταξύ άλλων, του περίφημου Πολωνού σκηνοθέτη Αντρέι Βάιντα και περιλαμβάνει, εκτός από «μάνγκα» (κόμικς), μια εκτεταμένη συλλογή από κεραμικά, υφάσματα, ξυλοτυπίες (ουκίγιο-ε) με περισσότερα από 7.000 αντικείμενα που συνέλεξε τον 19ο και τον 20ό αιώνα ο Πολωνός περιγητής Feliks Jasienski που χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο «Μάνγκα». Στις 11 Ιουλίου 2002 επισκέφθηκε το Μουσείο Manggha ο Ιαπωνικός αυτοκράτορας Akihito και η αυτοκράτειρα Michiko.

The Cross of Katyń (Katyn crime)

Πολλοί από τους ανθρώπους που περνούν από αυτήν την πλατεία, κατεβαίνοντας από το λόφο Wawel, δυστυχώς δεν γνωρίζουν τη σημασία που έχει αυτός ο σταυρός για τον πολωνικό λαό. Το Μνημείο τοποθετήθηκε εδώ στη δεκαετία του 1990 για να θυμίζει  την τραγωδία του Κατίν το 1940, όταν χιλιάδες Πολωνοί πολίτες έχασαν τη ζωή τους, ενέργεια των σοβιετικών δυνάμεων. Η Σοβιετική Ένωση αρνήθηκε το γεγονός για σχεδόν 50 χρόνια. Αυτό που συνέβη το 1940 ήταν μια πραγματική σφαγή που διαπράχθηκε από το σοβιετικό NKVD, τη μυστική αστυνομία που λειτουργούσε με τις εντολές του Στάλιν. Εκείνη τη χρονιά η μυστική αστυνομία σκότωσε περισσότερους από 20 χιλιάδες, μεταξύ των οποίων αξιωματικοί και νέοι Πολωνοί, των οποίων τα σώματα στη συνέχεια έμειναν στα βάθη του δάσους του Katyn. Ανακαλύφθηκαν στη συνέχεια από τις γερμανικές στρατιωτικές δυνάμεις το 1943, οι οποίοι χρησιμοποίησαν το γεγονός για να εκθέσουν και να εκβιάσουν τους εχθρούς τους.

Γνωριμία με την πόλη

Η Παλιά Πόλη της Κρακοβίας, αναφέρεται στα πολωνικά ως “Stare Miasto”, αποτελεί το ιστορικό πυρήνα αυτής της ζωντανής Πολωνικής πόλης και είναι ο βασικός προορισμός για τους περισσότερους ταξιδιώτες , όσον αφορά τη διαμονή, το φαγητό, τη διασκέδαση και τα αξιοθέατα.

Planty Park

To Planty Park είναι από τα μεγαλύτερα πάρκα στην πόλη, εκτείνεται σε μια περιφέρεια 4 χιλιομέτρων. Χωρίζεται σε οκτώ κήπους με ονόματα ανάλογα με τα γειτονικά κτήρια ή χώρους (Σιδηροδρομικός σταθμός, Barbican, Florianka, Παλάτι των Τεχνών, Πανεπιστήμιο, Wawel, Gródek, Stradom.).

Παλαιότερα, στην τοποθεσία του πάρκου ήταν τα τείχη της πόλης και η τάφρος που υπήρχε γύρω από τα τείχη. Στις αρχές του 19ου αιώνα, τα υπολείμματα των οχυρώσεων έγιναν επικίνδυνα και το 1820, η Γερουσία της πόλης της Κρακοβίας αποφάσισε, να κατεδαφίσει τα ερείπια των μεσαιωνικών τειχών, να γεμίσει την τάφρο και να στεγνώσει τα έλη που είχαν δημιουργηθεί. Οι εργασίες άρχισαν δύο χρόνια αργότερα. Στο «planty» φυτεύτηκαν δέντρα, μεταξύ των οποίων κυριαρχούν οι καστανιές. Τοποθετήθηκαν μνημεία μεγάλων μορφών της Πολωνίας και της Κρακοβίας. Ο Florian Straszewski, μέλος της Γερουσίας της Κρακοβίας, ήταν ο πρώτος που τιμήθηκε. Κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, το πάρκο καταστράφηκε. Η αποκατάσταση του ξεκίνησε ς το 1989 . Το πάρκο είναι ιδανικό μέρος για βόλτα με άμαξα ιδιαίτερα την στιγμή που σουρουπώνει.

Best moments Krakow

Κρακωβικό Μπάρμπικαν  και η πύλη του St Florian ( Πολωνικά : Brama Floriańska )

Η πύλη του St Florian ( Πολωνικά : Brama Floriańska ) είναι ένας από τους πιο γνωστούς πολωνικούς γοτθικούς πύργους και αποτελεί σημείο αναφοράς της παλιάς πόλης της Κρακοβίας. Χτίστηκε τον 14ο αιώνα ως ένας ορθογώνιος γοτθικός πύργος  μεταξύ των αρχικών οκτώ που χτίστηκαν για την οχύρωση της πόλης ενάντια στην τουρκική επίθεση. Η νότια όψη της Πύλης  είναι διακοσμημένη με ένα ανάγλυφο του 18ου αιώνα του St Florian. Η βόρεια πρόσοψη του πύργου φέρει έναν πέτρινο αετό που σκαλίστηκε το 1882 από τον Zygmunt Langman , βασισμένο σε σχέδιο του ζωγράφου Jan Matejko .

Το Κρακωβικό Μπάρμπικαν ( Πολωνικό : barbakan krakowski ) είναι ένα φυλάκιο συνδεδεμένο με τα τείχη της πόλης . Πρόκειται για μια ιστορική πύλη που οδηγεί στην Παλιά Πόλη της Κρακοβίας. Το «barbican» είναι ένα από τα λίγα εναπομείναντα κομμάτια του σύνθετου δικτύου οχυρώσεων και αμυντικών τειχών που κάποτε περικύκλωσαν τη βασιλική πόλη της Κρακοβίας. Σήμερα λειτουργεί ως τουριστικό αξιοθέατο και χώρος για διάφορες εκθέσεις.

Η Βασιλική διαδρομή

Ο βασιλικός δρόμος της Κρακοβίας ξεκινούσε από την Πύλη του St Florian  προς την οδό Floriańska,περνούσε από την κεντρικής πλατεία της αγοράς και μέσω της οδού Grodzka (Castle Street) κατέληγε στο κάστρο Wawel. Μέσα από αυτή τη διαδρομή πέρασαν κάποτε βασιλιάδες και πρίγκιπες, ξένοι απεσταλμένοι και διακεκριμένοι καλεσμένοι, παρελάσεις και πομπές .

Ulica(street) Floriańska

Ο πιο διάσημος δρόμος της Κρακοβίας  και ο πιο παλαιός. Φτιάχτηκε το 1257 μετά την καταστροφή της πόλης κατά τις εισβολές των Τατάρων του 1241. Εκτείνεται περίπου μισό χιλιόμετρο από την πλατεία Rynek Glowny στο St Florian και σηματοδοτεί την αρχή του Βασιλικού Δρόμου στην Κρακοβία.  Κτίρια τύπου Kamiencha (κατοικημένη κατοικία από τούβλο πολωνικής μορφής), ανεβαίνουν και στις δύο πλευρές, πολλά από τα οποία είναι ιδιωτικά. Η αρχιτεκτονική τους μορφή είναι αναγεννησιακή, μπαρόκ, νεοκλασική και γοτθική. Μέσα από τις πόρτες τους θα βρείτε μουσεία, καταστήματα, εστιατόρια και καφετέριες. Τα κυριότερα σημεία του δρόμου στις κατοικίες Kamiencha 1 έως 57 περιλαμβάνουν:

Main-Market-Square Krakow

Πλατεία Κεντρικής Αγοράς (Rynek Glowny)Main Market Square

Η καρδιά της Παλιάς Πόλης είναι η Rynek Glowny, η μεγαλύτερη πλατεία μεσαιωνικής πόλης στην Ευρώπη. Στο κέντρο της δεσπόζει η αναγεννησιακή Αίθουσα των Ιματίων Hall Cloth Sukiennice,του 16ου αιώνα, η οποία τώρα στο ισόγειό της στεγάζει μια μεγάλη αγορά έργων χειροτεχνίας, που δύσκολα θα σας αφήσει ασυγκίνητους.

Ο Πύργος του Δημαρχείου

Δυτικά της Αίθουσας των Ιματίων θα δείτε και τον Πύργο του Δημαρχείου, έργο του 15ου αιώνα, ο οποίος διαθέτει εξαιρετική θέα, αν αντέχετε το ανέβασμα.

Ο Πύργος του Δημαρχείου στην Κρακοβία της Πολωνίας ( Πολωνικά : Wieża ratuszowa w Krakowie ) είναι ένα από τα κύρια σημεία της κεντρικής πλατείας της αγοράς. Χτισμένος από πέτρα και τούβλο στα τέλη του 13ου αιώνα, ο τεράστιος γοτθικός πύργος του πρώην Δημαρχείου είναι 70 μέτρα ψηλός. Η είσοδος στον πύργο φυλάσσεται από ένα ζευγάρι λιθόκτιστα λιοντάρια σκαλισμένα στις αρχές του 19ου αιώνα. Μεταφέρθηκαν στην Κρακοβία από το κλασσικό παλάτι της οικογένειας Morstin στην Pławowice κατά τη διάρκεια των ανακαινίσεων 1961-1965. Ο πύργος χρησιμεύει ως τμήμα του Ιστορικού Μουσείου της Κρακοβίας με μόνιμη απεικόνιση φωτογραφιών της Έκθεσης της Αγοράς.

Podziemia Rynku. Muzeum Historyczne Miasta Krakowa

Στο έδαφος τέσσερα μέτρα κάτω από το περίφημο Hall Cloth, οι αρχαιολόγοι βρήκαν ένα δίκτυο συναρπαστικού παλαιού οικισμού. Είχε εμπορικούς πάγκους, υδραγωγεία, δρόμους και ένα νεκροταφείο. Αυτός ο μεσαιωνικός χώρος σύντομα μετατράπηκε σε φανταστικό μουσείο 4000 τετραγωνικών μέτρων στην περιοχή! Θα γνωρίσετε αρχαίες ταφικές πρακτικές, τη  ζωή στη μεσαιωνική Κρακοβία,  τη λαογραφία, αγγειοπλαστική, τα είδη τουαλέτας, τα παλιά εργαστήρια, το εμπόριο και τις μεταφορές, το νόμισμα και τα ενδύματα. Και όλα αυτά παρουσιάζονται χρησιμοποιώντας ολογράμματα, μαριονέτες, διαδραστικές οθόνες αφής, ταινίες μικρού μήκους. Φυσικά, δεν θα ήταν πλήρεις οι περιοχές χωρίς το καφενείο και το κατάστημα με σουβενίρ. Είναι πολύ ατμοσφαιρική, και έχει καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για να καταστεί η «αίσθηση» της ιστορικής Κρακοβίας.

 Adam Mickiewicz Monument (Pomnik Adama Mickiewicza)

Μολονότι Adam Mickiewicz θεωρείται από τους καλύτερους Πολωνούς ποιητές, στην πραγματικότητα έχει γεννηθεί στη Λιθουανία .Ο παγκοσμίου φήμης ποιητής ήταν επίσης ένας συγγραφέα, δραματουργός και μεταφραστής. Το εκπληκτικό μνημείο προς τιμήν του διαθέτει προνομιακή θέση στην κεντρική πλατεία της αγοράς.
Το άγαλμα είναι τόσο όμορφο και η θέση δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη.
Το πρωτότυπο άγαλμα αποκαλύφθηκε το 1898 αλλά καταστράφηκε από τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου, αλλά αντίγραφο το αντικατέστησε το 1955.

 

Η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (kościoł Mariacki)

Η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ( γνωστή σαν kościoł Mariacki) βρίσκεται στο κέντρο της Παλαιάς Πόλης δίπλα στην Κεντρική Αγορά.

Εκεί  ο -αγιοποιηθείς πλέον- Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ διετέλεσε επί μακρόν εφημέριος πριν γίνει επίσκοπος της πόλης και αργότερα καρδινάλιος.

Είναι χαρακτηριστική η διαφορά του ύψους των δύο κωδωνοστασίων. Πίσω από την Αγία Τράπεζα υπάρχει ένα τεράστιο ξυλόγλυπτο επίχρυσο τρίπτυχο (διαστάσεων 11 x 13 μ.) έργο του διάσημου Γερμανού γλύπτη Veit Stoss. Είναι το μεγαλύτερο κομμάτι μεσαιωνικής τέχνης αυτού του είδους. Υπάρχει επίσης ένας βωμός με ένα πέτρινο σταυρό από τον Φάιτ Στος.Ο ναός αποτελεί αρχιτεκτονικό, ιστορικό και θρησκευτικό αξιοθέατο. Οι ώρες σημαίνονται ζωντανά από έναν τρομπετίστα ο οποίος παίζει το Hejnał mariacki (ή Ύμνο της Κρακοβίας) από το ψηλότερο καμπαναριό και το σάλπισμα αυτό είναι το μουσικό σύμβολο της πόλης. Η μελωδία αποτελείται από πέντε νότες που κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα προειδοποιούσαν για επερχόμενο κίνδυνο και σταματά απότομα για να συμβολίσει τη στιγμή που, κατά τη διάρκεια του 13ου αιώνα, το βέλος ενός Τατάρου τοξότη διαπέρασε το λαιμό του σαλπιγκτή.

Ulica (street) Kanonicza

Απέναντι από το βασιλικό κάστρο του Wawel, βρίσκεται αυτός ο μικρός πεζόδρομος που είναι παράλληλος του πεζόδρομου Grodzka. Στην αρχή του βρίσκεται το σπίτι όπου έζησε ο πάπας Ιωάννης -Παύλος για περίπου 15 χρόνια (1951-1966). Λέγεται ότι είναι τα ομορφότερα δρομάκια στην Ευρώπη. Η ιστορία του χρονολογείται από τον 14ο αιώνα. Το πλακόστρωτο μονοπάτι είναι γνωστό για τα κτίσματα της Αναγέννησης και της Μπαρόκ που υψώνονται εκατέρωθεν. Ο δρόμος των ευγενών έχει καταστραφεί από φωτιά το 1455.

Τα κυριότερα σημεία του δρόμου περιλαμβάνουν:

Church of St. Bernardine/Ulica (street) Bernardinska 2

Η Εκκλησία Bernardine ( kosciol Sw Bernardyna ) είναι μία από τις πιο όμορφες εκκλησίες στην Κρακοβία.

Ιδρύθηκε από τον John Capistrano μεταξύ 1386 – 1456 . Η εκκλησία καταστράφηκε από τον λαό της Κρακοβίας, επειδή φοβήθηκαν πως η σουηδική εισβολή θα χρησιμοποιήσει την εκκλησία ως βάση για τον έλεγχο της πόλης.

Ξαναχτίστηκε σε στυλ μπαρόκ . Χαρακτηριστικό της τα δύο μονά καμπαναριά και η εξαίσια κάτασπρη πρόσοψη. Στο εσωτερικό θα εκπλαγείτε με την πλούσια διακόσμηση τα βιτρό παράθυρα, τις τοιχογραφίες και το τεράστιο μουσικό όργανο.

Szczepanski Square/ μουσεία

Παρά την προνομιακή θέση, γεμάτη με όμορφα αρτ νουβό αρχοντικά, δεν ήταν πολύ καιρό πριν ότι αυτή η ιστορική πλατεία ήταν ένας παράνομος χώρος στάθμευσης. Μόλις το 2010, μετά από δύο χρόνια εργασίας και 13 εκατομμυρίων PLN, το Plac Szczepański αναδημιουργήθηκε.

Βρίσκεται σε απόσταση μόλις δύο λεπτών με τα πόδια από την κεντρική πλατεία της αγοράς (Rynek Glowny)Main Market Square.

Η πλατεία Szczepański είναι επίσης ένα υπέροχο μέρος για τους λάτρεις της τέχνης καθώς δεν διαθέτει ούτε ένα αλλά δύο μουσεία τέχνης με εκθέσεις από την τέχνη της Πολωνίας, παρελθόν και παρόν. Εκεί λοιπόν θα βρείτε το το Μέγαρο των Τεχνών(Πολωνικά: Palac Sztuki ) που άνοιξε το 1854, στην πρόσοψη του οποίου υπάρχει η μπρούτζινη προτομή του Γιαν Ματέικο (Jan Matejko, 1838 – 1893), διάσημου Πολωνού ζωγράφου και διευθυντή της Σχολής Καλών Τεχνών της Κρακοβίας από το 1873, ενώ το Bunker of Arts (Πολωνικό: Bunkier Sztuki ) είναι ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία σύγχρονης τέχνης της Πολωνίας.

Δώστε προσοχή στη πρόσοψη του κτιρίου στη γωνία της οδού Jagiellonska που χρονολογείται από το 1798. Ένα από τα αρχαιότερα θέατρα της Πολωνίας είναι το «Παλαιό Θέατρο» (Stary Teatr) της Κρακοβίας στη συμβολή της Οδού Jagiellonska με την Πλατεία Szczepanski, που ιδρύθηκε το 1798, με την εξαιρετική αρ-νουβό πρόσοψή του.

Church of St. Peter and St. Paul ul. (Ulica (street) Grodzka 54 )

Η εκκλησία των Αγίων Πέτρου και Παύλου είναι η πρώτη κατασκευή στην Κρακοβία που σχεδιάστηκε εξ ολοκλήρου σε μπαρόκ στυλ και ίσως το πρώτο μπαρόκ κτίριο στην σημερινή Πολωνία. Χρηματοδοτήθηκε από τον βασιλιά Σίγκισμουντ Γ ‘Βας ( Zygmunt III ) .Το σχέδιο της εκκλησίας ως σταυροειδής βασιλική σχεδιάστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Giovanni de Rossi.

Πρόσφατα, τον Ιανουάριο του 2010, έγιναν εργασίες για τη δημιουργία Εθνικού Πάνθεον.

Κάθε Πέμπτη ως τις 12 θα θαυμάσετε ένα Foucault εκκρεμές

Τα βάρη του εκκρεμούς είναι 25 κιλά και είναι εφοδιασμένα με το κόκκινο λέιζερ που φέρει μια επιφάνεια ρολογιού στο πάτωμα. Χρειάζεται περίπου μία ώρα για να παρατηρήσετε μια σημαντική διαφορά στην πορεία της.

Μουσείο κεχριμπαριού  (Świętego Jana 2,)

Αν έχετε μια αδυναμία για το κεχριμπάρι, δεν μπορείτε να χάσετε αυτό το μουσείο. Και αν έχει μια γοητεία το κεχριμπάρι, θα είναι η ώρα να εκπλαγείτε σ αυτό το μουσείο!!

Έχουν συγκεντρώσει μοναδικά εκθέματα που δείχνουν τη φυσική ομορφιά,τη μαγεία του και τη μοναδικότητά του, καθώς επίσης και την παροχή πολύτιμων πληροφοριών για τη δημιουργία του. Θα βρείτε από τις κλασικές χάντρες, τα απίστευτα γυναικεία κοσμήματα, μέχρι μοναδικά γλυπτά και χρήσιμα αντικείμενα. Και φυσικά, μπορείτε να αγοράσετε το δικό σας κόσμημα!

Extra tips:

Το Πολωνικό νόμισμα είναι το Σλότι. 1€ είναι περίπου 4,1 σλότι. Μην αλλάξετε στο αεροδρόμιο, καλές τιμές δίνουν τα ανταλλακτήρια συναλλάγματος στο κέντρο της πόλης.

Η εφαρμογή που σας δίνω σας είναι χρήσιμη ως απαραίτητη για τη μετακίνηση σας : https://play.google.com/store/apps/details?id=com.citynav.jakdojade.pl.android&hl=el

Εισιτήρια με κέρματα εκδίδονται μέσα στα Μέσα Μεταφοράς.

Για τη μεταφορά απο το αεροδρόμιο στην πόλη μπορείτε να ζητήσετε ταξί απο το Helpdesk του αεροδρομίου. Να υπολογίσετε περίπου 20 σλότι το άτομο.

Η Κρακοβία σε εκπλήσσει συνέχεια με την παροχή υπηρεσιών και τις τιμές !!!!!

Και επειδή η Κρακοβία δεν εξαντλείται γρήγορα έρχεται συνέχεια……………….

 

Σχετικά άρθρα:

Exit mobile version