Μπύρες και μπίρες ελληνικές

Μια μπίρα παρακαλώ! μια φρέσκια ελληνική παγωμένη μπίρα!

18 ελληνικές μπίρες, οι περισσότερες παράγονται σε πολύ μικρές ζυθοποιίες, είναι φρέσκες και απο νέους επιχειρηματίες. Φέτος το καλοκαίρι ψάχνουμε για μια μπίρα ή μπύρα παγωμένη ελληνική.

Στη ζωή μου δεν ήμουνα ποτέ της σχολής του “εγώ στα είπα καλά να πάθεις…” αλλά και ποτέ δεν χάιδεψα αυτιά. Θα μου πείς τι σχέση έχουν αυτά με την παρουσίαση των 18 ελληνικών δημιουργών μπύρας.
Ζούμε όλοι, μέρες περίεργες, πολλά τα μηνύματα, πολλές οι πληροφορίες, ο καθένας μας ανάλογα με την ψυχολογία του μεταφέρει τις ειδήσεις απο ενθαρρυντικές ως άκρως απογοητευτικές.
Αλήθεια πόσο αναρωτιέται ο καθένας μας για την παθογένεια της φυλής μας;  Πόσο έπρεπε να πληρώσουμε το “έλα μωρέ τώρα! εμένα θα μου πείς!”. Το στήσιμο τόσων επιχειρηματικών υποδομών με σάλιο και κόλλα!
Δυστυχώς ναι! το πληρώνουμε με ένα δυνατό crashtest!

Αν διαβάσετε το άρθρο θα διαπιστώσετε ότι η επιχειρηματικότητα που αναδεικνύεται σε εποχή κρίσης στην Ελλάδα, δεν έχει καμιά σχέση με την τότε εποχή.
Νέοι άνθρωποι δημιουργούν ομάδες συνεργασίας και συμπληρωματικότητας. Φρέσκες ιδέες, τολμούν και διαπρέπουν!

Goodnews : Η Ελλάδα του 2013 ….. η μπύρα Koroibos…η μπύρα των Ολυμπιακών Αγώνων 2012 του Λονδίνου!

Και ιδού οι “κυρίες” της ελληνικής ζυθοποιίας!

volkanbeer ελληνκη μπυρα

Volkan Beer – ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

1.- Volkan Beer – ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Το φιλόδοξο σχέδιο (όραμα ενός Σαντορινιού επιχειρηματία) πραγματοποιείται το καλοκαίρι του 2011. Μια νέα μικροζυθοποιία με φιλόδοξους στόχους θα προσφέρει Ελληνική μπύρα που θα περιλαμβάνει αρωματικό χαρμάνι από μέλι Σαντορίνης και κίτρο Νάξου.  Η παραγωγή περιλαμβάνει δύο τύπους μπύρας την Volkan Pilsner και την Volkan Weiss.

ελληνική μπίρα

Santorini Brewing Company

2.- SBC – Santorini Brewing Company -ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Η «SBC – Santorini Brewing Company» είναι η μικροζυθοποιία που δημιουργήθηκε στην Σαντορίνη το 2011. Μια «πολυεθνική» παρέα τεσσάρων φίλων (ο Σέρβος ζυθοποιός Boban Κrunic, ο Άγγλος οινέμπορος Steve Daniel, η πολυτάλαντη Αμερικανίδα Majda Anderson και ο γνωστός Έλληνας οινολόγος / οινοπαραγωγός Γιάννης Παρασκευόπουλος) ένωσαν τον ενθουσιασμό, το ταλέντο και την φαντασία τους για να δημιουργήσουν στην Μέσα Γωνιά της Σαντορίνης ένα μικρό ζυθοποιείο με εξαιρετικό εξοπλισμό που προσφέρει μπύρες οι οποίες προέρχονται από ένα είδος «διασταύρωσης» των δροσιστικών Lager με τις μεστές και αρωματικές Κέλτικες Ale.
Το εμπορικό σήμα των προϊόντων της νέας Σαντορινής μικροζυθοποιίας είναι ….. το παραδοσιακό γαιδουράκι του πανέμορφου και διάσημου σε ολόκληρο τον κόσμο Αιγαιοπελαγίτικου νησιού. Έτσι, οι τρείς ετικέτες που κυκλοφόρησαν σε ιδιαίτερα περιορισμένη παραγωγή και άρχισαν να διατίθενται από τον Νοέμβριο του 2011 είναι οι αφιλτράριστες και φρέσκιες Yellow Donkey, Red Donkey και Crazy Donkey – για την παραγωγή τους χρησιμοποιούνται σπάνιες πρώτες ύλες όπως π.χ. Λυκίσκοι που προέρχεται από την Νέα Ζηλανδία μέχρι την Σλοβενία! Το 2012 εκτιμάται ότι διετέθησαν 400 περίπου εκατόλιτρα μπύρας.

ελληνική μπίρα

VAP Beer- ΡΟΔΟΣ

3.- VAP Beer- ΡΟΔΟΣ

Στην Ρόδο ο Παντελής Κουγιός, χάραξε μια εξαιρετική πορεία που τον οδήγησε στις κορυφαίες θέσεις των επιχειρήσεων των Δωδεκανήσων – και όχι μόνο. Το 2009 η VAP Draft Beer κυκλοφορεί σε μεγάλες συσκευασίες 30 και 50 λίτρων, εξυπηρετώντας την τεράστια τουριστική βιομηχανία της Ρόδου για τις ανάγκες της σε μπύρα ποτήρι. Μέσα στο 2012 η VAP Draft Beer κυκλοφόρησε και σε συσκευασίες γυάλινων φιαλών (330 και 500 γραμμαρίων) καθώς και σε κουτί αλουμινίου 330 γραμμαρίων, ενώ η συνολική ποσότητα που διέθεσε το 2012 εκτιμάται σε 20.000 εκατόλιτρα!

ελληνικές μπίρες

Μεσσηνιακή Μικροζυθοποιία

4.- Μεσσηνιακή Μικροζυθοποιία

Η «Μεσσηνιακή Μικροζυθοποιία» ιδρύθηκε το 2009 από τους Διονύση Χατζόπουλο και Μαρία Αναστασιάδου. Η μπύρα ΝΕΔΑ (θεότητα των νερών κατά τη μυθολογία), κυκλοφόρησε στην αγορά του νομού Μεσσηνίας, κατ αρχάς,  σε φιάλες 330 & 500 ml καθώς και σε κουτί αλουμινίου 330 ml.
Ήδη για το 2013 η «Μεσσηνιακή Μικροζυθοποιία» προγραμματίζει την κυκλοφορία μιας νέας μπύρας που θα προστεθεί στο υφιστάμενο πρόγραμμα της, ενώ εκτιμάται ότι το 2012 διέθεσε 3.000 περίπου εκατόλιτρα.

ελληνικές μπύρες

Κερκυραϊκή Μικροζυθοποιία

5.- Κερκυραϊκή Μικροζυθοποιία

Το 2007 μια μπύρα από το όμορφο χωριό Αρίλλας στο νησί της Κέρκυρας. Η ομάδα Αρίλλας είναι μικρή και ενθουσιώδεις, αποτελείται από 8 άτομα, με συντονιστές τον 37χρονο ζυθοποιόClaudio Mouzakitis και τον συνάδελφό του Σπύρο Καλούδη.
Το ξεκίνημα της Corfu Beer έγινε με δύο αφροζυμωτές μπύρες (Real Ale Special και Real Ale Bitter) και ακολούθησε η σειρά Ionian με την Royal Ionian καθώς και η Ionian Epos, μια μπύρα διπλής ζύμωσης, με περιεκτικότητα 7,5% αλκοόλ που περιέχει βιολογικά πιστοποιημένο μέλι ανθέων της Κέρκυρας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μπίρα «Koroibos Ale» (από τον Δρομέα Κόροιβο, που διακρίθηκε το 776 π.Χ. στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες) της «Κερκυραϊκής Μικροζυθοποιίας» διακρίθηκε σε ευρύτατο τεστ γευσιγνωσίας, που διοργάνωσε η βρετανική αλυσίδα pubs Wetherspoon (με εκατοντάδες σημεία σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο) και αποτέλεσε την επίσημη μπίρα στα σημεία πώλησης του δικτύου της για το διάστημα των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου. Εκτιμάται ότι η «Κερκυραϊκή Μικροζυθοποιία» το 2012 διέθεσε 3.000 περίπου εκατόλιτρα ζύθου.

ελληνικές μπύρες

SEPTEM Μικροζυθοποιία -Αυλωνάρι Ευβοίας

 6.- SEPTEM  Μικροζυθοποιία -Αυλωνάρι Ευβοίας

Η πρότυπη Μικροζυθοποιία Septem με έδρα το Αυλωνάρι Ευβοίας (Δήμος Κύμης Αλιβερίου) ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2009 από δύο καταξιωμένους επαγγελματίες: τα αδέλφια Σοφοκλή (χημικός / οινολόγος) και Γιώργο (οικονομολόγος) Παναγιώτου.
Η Μικροζυθοποιία Septem (δηλαδή το επτά (7) στα λατινικά – συμβολίζει τον αριθμό της δημιουργίας) παράγει φρέσκια, μη παστεριωμένη μπύρα η οποία (μέχρι σήμερα) κυκλοφορεί σε διάφορους τύπους που αντιστοιχούν σε διάφορες ημέρες της εβδομάδος ή εποχές: Septem Μonday’s – Pilsner, Septem Friday’s – Pale Ale, Septem Thursday’s Red Ale , Septem Sunday’s – Honey Golden Ale (με χρήση μελιού ανθέων που αφθονεί στην καταπράσινη Εύβοια), Septem Seasonal Winter Porter (η πρώτη ελληνική μαύρη μπύρα τύπου Porter).
Μόνο το 2012 οι μπύρες της μικροζυθοποιίας Septem κατέκτησαν τρία μετάλλια στον διεθνή διαγωνισμό International Beer Challenge, (θωρείται ότι απονέμει τα πιο σημαντικά Ευρωπαϊκά Βραβεία) ανάμεσα σε χιλιάδες μπύρες που συμμετείχαν σε πολλές, ξεχωριστές κατηγορίες. Το 2012 η μικροζυθοποιία αύξησε σημαντικά την (μικρή) παραγωγή της (εκτιμάται ότι διέθεσε 1.700 περίπου εκατόλιτρα) ενώ το 2013 προγραμματίζει την κυκλοφορία ενός ακόμα προϊόντος στην Ελληνική αγορά.

ελληνικές μπίρες

Πειραϊκή Μικροζυθοποιία

7.- Πειραϊκή Μικροζυθοποιία

Η «Πειραϊκή Μικροζυθοποιία» έχει δημιουργήσει την πρώτη φρέσκια, ελληνική βιολογική μπύρα παραδοσιακής ζυθοποίησης παντρεύοντας αρμονικά την τεχνολογία που διαθέτει στις εγκαταστάσεις της με την παράδοση στην διαδικασία ζυθοποίησης. Τα προϊόντα της «Πειραϊκής Μικροζυθοποιίας» προσφέρονται σε δύο τύπους (Pils και Pale Ale) – ζυμώνονται και ωριμάζουν σε 6 εβδομάδες ανεξάρτητα από εποχή σε δυο εκδοχές με διαφορετική ετικέτα η κάθε μία (φρέσκια και παστεριωμένη). Εκτιμάται ότι το 2012 διέθεσε 1.000 περίπου εκατόλιτρα μπύρας.

ελληνικές μπίρες

Ρεθυμνιακή Ζυθοποιία- ΡΕΘΥΜΝΟ ΚΡΗΤΗΣ

8.- Ρεθυμνιακή Ζυθοποιία- ΡΕΘΥΜΝΟ ΚΡΗΤΗΣ

Η «Ρεθυμνιακή Ζυθοποιία» τον Αύγουστο του 2001 κυκλοφόρησε στην Ελλάδα την πρώτη βιολογική μπύρα. Δέκα χρόνια αργότερα, στα θετικά της έχει (μεταξύ άλλων) ένα βραβείο ποιότητας και ήθους (Καθημερινή, 2008), μια εγκατάσταση που ολοκληρώθηκε μόλις το 2010 και μια σταθερά ανοδική πορεία. Εναντίον της, έχει την ελληνική γραφειοκρατία που της απαγόρευσε να ονομάζεται «Ρεθυμνιακή μπύρα» γιατί «δεν υπάρχει σχετικό νομοθετικό πλαίσιο» έτσι, η (Γερμανική) οικογένεια Brink, ιδιοκτήτρια της «Ρεθυμνιακής Ζυθοποιίας», αποφάσισε να λύσει το θέμα βάζοντας το όνομα της επάνω στην ετικέτα της μπύρας που παράγει στο Ρέθυμνο: Brink’s Beer . Η μπύρα αυτή κυκλοφορεί σε δύο τύπους (Ξανθιά και Μαύρη) και παραμένει (όπως και η «Ρεθυμνιακή μπύρα») προϊόν βιολογικής γεωργίας πιστοποιημένο από την ΔΗΩ. Και οι δυο μπύρες Brink’s είναι αφιλτράριστες και απαστερίωτες με οινοπνευματικό βαθμό 4,8%. Εκτιμάται ότι το 2012 η «Ρεθυμνιακή Ζυθοποιία» διέθεσε 900 περίπου εκατόλιτρα μπύρας.

ελληνικές μπίρες

Κρητική Ζυθοποιία -ΧΑΝΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

9.- Κρητική Ζυθοποιία – ΧΑΝΙΑ

Η «Κρητική Ζυθοποιία» (Ι. Λιονάκης & Σια ΟΒΕΕ) ιδρύθηκε το 2007, με έδρα το Ζουνάκι Κυδωνίας Χανίων με Γερμανική τεχνολογία και την υποστήριξη Γερμανού ζυθοποιού. Πιστοποιημένη κατά ISO 9001:2000 και ISO 22000:20005 για την ασφάλεια τροφίμων και την ποιότητα υπηρεσιών αντίστοιχα, η Χανιώτικη ζυθοποιία παράγει δύο φρέσκιες, αφιλτράριστες και απαστερίωτες μπύρες τις οποίες προσφέρει μόνο σε βαρέλια 20 λίτρων στην περιοχή των Χανίων. Η διάρκεια ζωής της φρέσκιας μπύρας της «Κρητικής Ζυθοποιίας» δεν ξεπερνά τους 2 μήνες, αλλά διαθέτει υψηλή διατροφική αξία. Από το 2008 άρχισε η διάθεση της πρώτης Χανιώτικης μπύρας σε φιάλες με το σήμα «Χάρμα» σε δύο τύπους: Ξανθιά και μαύρη.

ελληνικές μπύρες

Μικροζυθοποιία Πολιτεία -ΠΑΤΡΑ

10.- Μικροζυθοποιία Πολιτεία -ΠΑΤΡΑ

Η «Μικροζυθοποιία Πολιτεία» δημιουργήθηκε μέσα σε ένα τεράστιο κτιριακό συγκρότημα πολιτισμού που λειτούργησε στην Πάτρα το 2004. Στο συγκρότημα αυτό, με τα παραδοσιακά πέτρινα κτίρια, λειτουργούσαν από το 1903 τα παλιά σφαγεία της Πάτρας. Μέσα στον χώρο αυτό, όπου η υψηλή αισθητική συνυπάρχει αρμονικά με την αρχιτεκτονική και τη διακόσμηση, λειτουργεί η «Μικροζυθοποιία Πολιτεία» η οποία σύντομα κατατάχτηκε μέσα στα 10 καλύτερα μικροζυθοποιεία της Ευρώπης! Πρόκειται για την μικρογραφία ενός μεγάλου ζυθοποιείου, με την ίδια όμως τεχνολογία και με το πρόσθετο χάρισμα του απόλυτου ελέγχου της ποιότητας της παραγωγής. Ξανθιά, κόκκινη ή μαύρη, χωρίς ίχνος συντηρητικού, ώριμη, φρέσκια και χωρίς κανένα φιλτράρισμα, η μπύρα προσφέρεται κατ΄ευθείαν από την παραγωγή (συνολικά 150 περίπου εκατόλιτρα το 2012) μέσα στον ιδιαίτερο αυτό χώρο σε όσους τυχερούς τον επισκέπτονται!

ελληνική μπίρα

Ζυθοποιία Χίου – ΧΙΟΣ

11.- Ζυθοποιία Χίου – ΧΙΟΣ

Από τις 3 Μαΐου 2012 μια ακόμα Ελληνική μπύρα προστέθηκε στον κατάλογο της Ελληνικής παραγωγής μπύρας: Πρόκειται για την φρέσκια (αφιλτράριστη & απαστερίωτη) Μπύρα Χίου, η οποία διατηρείται μόνο σε ψυγείο (4,9% ABV), από την πανέμορφη Χίο με την μοναδική φυσική και πολιτιστική μας κληρονομιά. Δημιουργός της, ο Μάνος Ναζλίδης στον Κάμπο της Χίου, με υψηλούς ποιοτικούς στόχους: Κάθε παρτίδα της Μπύρας Χίου είναι μοναδική και παράγεται από εκλεκτές ποικιλίες βύνης και ολόκληρο λυκίσκο. Ζυμώνεται και ωριμάζει για 4 έως 6 εβδομάδες σε περιορισμένης ποσότητας παρτίδες, χωρίς καμία προσθήκη συντηρητικών ή άλλων πρόσθετων. Η δυναμικότητα του Ζυθοποιείου θα είναι στην αρχή μόλις 4.000 λίτρα τον μήνα και μέσα στα μελλοντικά σχέδια περιλαμβάνονται μπύρες που θα πλημμυρίζουν από χιώτικο χαρακτήρα – όπως π.χ. με μαστίχα Χίου!

ελληνικές μπίρες

Μικροζυθοποιίας Κυκλάδων – ΤΗΝΟΣ

12.- Μικροζυθοποιίας Κυκλάδων – ΤΗΝΟΣ

Η μπίρα «Νήσος» γεννήθηκε στη Βαγιά της Τήνου, στο χώρο της παλιάς ταβέρνας «Ροδιά» και ασφαλώς δηλώνει κάτοικος Κυκλάδων. Οι χώροι διαμορφώθηκαν ειδικά για να στεγάσουν τον ογκώδη εξοπλισμό του ζυθοποιείου που ήρθε από τις τέσσερις γωνιές του πλανήτη. 4 δυναμικές προσωπικότητες με ενεργό συμμετοχή στην κοινωνική ζωή και αγάπη για την Τήνο, η Μάγια Τσόκλη, ο Αλέξανδρος Κουρής, η Ελίνα Δάλλα και ο Κωστής Δάλλας δημιούργησαν την 1η μικροζυθοποιία του νησιού. Όπως λένε οι δημιουργοί της νέας μπίρας – που δεν είναι μόνον η «παρέα των τεσσάρων» αλλά και οι εστιάτορες και οι επαγγελματίες του νησιού που συν-διαμόρφωσαν της τελική της γεύση – «αγαπά τα καλοκαιρινά μεσημέρια, τις νόστιμες γεύσεις, τις δροσερές σκιές, τα λευκά ξωκλήσια, τις χειροποίητες ξερολιθιές. Εμπνέεται από τα έργα των ανθρώπων, τους καρπούς της γης, τα λιόδεντρα, το φως, το κύμα, το μελτέμι, τις αλκυονίδες μέρες, τη μυροβόλο άνοιξη».

13.-FIX Hellas – Ολυμπιακή Ζυθοποιία

Η μπύρα «FIX Hellas» έκανε εντυπωσιακή επιστροφή στην Ελληνική αγορά την άνοιξη του 2010, αντάξια της ιστορίας της, «σκαρφαλώνοντας» στην τρίτη θέση της ελληνικής αγοράς λίγους μόλις μήνες μετά την επανακυκλοφορία της και καταλαμβάνοντας μέσα σε ενάμισι περίπου χρόνο από την κυκλοφορία της, μερίδιο αγοράς της τάξεως του 12% το έτος 2012!

ελληνικές μπίρες

Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης Α.Ε -ΚΟΜΟΤΗΝΗ

14.-Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης Α.Ε -ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Η «Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης Α.Ε» ιδρύθηκε στην Κομοτηνή το 1998 ξεκινώντας τις δραστηριότητες της (παραγωγή, εμφιάλωση και εμπορία μπύρας) τον αμέσως επόμενο χρόνο (1999). Η μπύρα «Βεργίνα» αποτελεί το βασικό προϊόν της Ζυθοποιίας (Premium, Kόκκινη – ανήκει στην κατηγορία των Special Beers και Weiss) και κυκλοφορεί σε φιάλες (330 ml & 500 ml), κουτάκι (330 ml & 500 ml) και βαρέλι (30 & 50 λίτρων).

ελληνικές μπίρες

ΕΖΑ Πρότυπος Ελληνική Ζυθοποιία

15.- ΕΖΑ Πρότυπος Ελληνική Ζυθοποιία

Το 1989 η Γερμαν ική «Lowenbrau» ίδρυσε την θυγατρική της στην Ελλάδα («Lowenbrau Hellas») δημιουργώντας ένα εργοστάσιο Ζυθοποιίας στην Αταλάντη για να προωθήσει την Γερμανική μπύρα που κυκλοφορούσε στην Ελλάδα από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Η εταιρία αυτή το 1998 μετονομάστηκε σε «Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης ΑΕ (ΕΖΑ)» και το 2003 πέρασε σε ελληνικά χέρια (οικογένεια Συριανού). Το 2011, η αναδιάρθρωση της ΕΖΑ περιέλαβε και την αλλαγή της εταιρικής της ονομασίας σε «ΕΖΑ Πρότυπος Ελληνική Ζυθοποιία» καθώς και του σήματός της.

ελληνικές μπίρες

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΡΟΔΟΥ

16.- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΡΟΔΟΥ

Η εταιρία παράγει και διακινεί την μπύρα Magnus Magister (Premium Lager) και τα αναψυκτικά Δροσιά – το 2003 δημιούργησε μια νέα, υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής στην Κρεμαστή της Ρόδου, πιστοποιημένη από την TUV Austria για ένα πλήρες σύστημα διαχείρισης ποιότητας καθώς και από την Rabek Enginering (Πιστοποιητικό ποιότητας). Το δίκτυο διανομής της «Ε. Παπαδημητρίου ΑΕ» καλύπτει όχι μόνο την Ρόδο ή τα Δωδεκάνησα αλλά και άλλες περιοχές της Ελλάδος ενώ εξάγει τα προϊόντα της στην Κύπρο. Η «Ε. Παπαδημητρίου ΑΕ» το 2012 πρόσθεσε στην μπύρα Magnus Magister που παράγει από το 2003 την Magnus Weiss και την Magnus Premium.

ελληνικες μπίρες

Craft-ΠΡΟΤΥΠΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΑΕ

 17.-Craft-ΠΡΟΤΥΠΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΑΕ

H «Craft» είναι η πρώτη Ελληνική μικροζυθοποιϊα που ιδρύθηκε στην Αθήνα (ΒΙΠΕ Παιανίας Αττικής) το 1997 από τον Παύλο Εμμανουηλίδη για την παραγωγή μπύρας με την φιλοσοφία και το μεράκι της μικρής παραγωγής – για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Η «Craft» έγινε ευρύτερα γνωστή για τις (συσκευασμένες) μπύρες Craft Pilsner (ξανθιά κλασσική Pilsner), Craft Red Ale (Κόκκινη μπύρα), Craft Weiss (Σταρόμπυρα), Craft Athens Lager (ξανθιά lager) και Craft Black Lager (Μαύρη lager)

ελληνικές μπίρες

Ζυθοποιία Ζέος-ΑΡΓΟΣ

18.- Ζυθοποιία Ζέος-ΑΡΓΟΣ

Η Ζυθοποιία Ζέος βρίσκεται στο Άργος και αποτελεί δημιούργημα των Κρις Παπαδήμας (ομογενής από τον Καναδά), Ντέιβιντ Γουντ (η «ψυχή» της μικροζυθοποιϊας) και Μπάρι Μιούρεϊ. Η ζυθοποιία ιδρύθηκε το 1999 και πρόσφερε στην τοπική αγορά φρέσκια απαστερίωτη μπύρα, με σύντομη ημερομηνία λήξης αλλά εξαιρετική γεύση – κάτι που συνεχίζει μέχρι σήμερα σε όσους την επισκέπτονται. Η σταδιακή αύξηση της ζήτησης οδήγησε την μπύρα Ζέος σε φιάλες, ήδη από το έτος 2001. Από τον Απρίλιο του 2011 άρχισαν και περιορισμένες εξαγωγές σε Καναδά και ΗΠΑ. Σήμερα η μικροζυθοποιία παράγει τις μπύρες ΖΕΟΣ Pilsner (χωρίς παστερίωση), ΖΕΟΣ Black Mak Schwarzbier (σταρένια με μαγιά) και ΖΕΟΣ Blue Mak (Μακεδονική Συνταγή), ενώ εκτιμάται ότι το 2012 διέθεσε 2.100 περίπου εκατόλιτρα ζύθου.

Θα χαρώ πολύ να έχω σχόλια σας.

 

 

Share Button

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

 

Βρείτε μας: