Trip & Travel

Βράσιμο χορταρικών

Θεωρείτε εύκολο το βράσιμο λαχανικών;

Ξέρετε να βράσετε κολοκυθάκια, πατάτες, μπρόκολο;

Μην είστε και πολύ σίγουροι!! Διαβάστε το άρθρο και θα βρείτε μερικά μυστικά που κάνουν τη διαφορά.

Βράσιμο πατάτας

Βράσιμο πατάτας

Ίσως το πιο ιδιαίτερο σημείο για μια ωραία πατατοσαλάτα είναι να μαγειρέψεις τις πατάτες σωστά. Είναι κάπως αυτό το θέμα, όπως ας πούμε τα ζυμαρικά, που ή πολύ al dente ή λαπάς. Η δαφορά είναι ότι οι πατάτες δεν έχουν την ίδια δυνατότητα, το κρίσιμο σημείο βρασμού.

Και ο λόγος είναι ότι τα διάφορα είδη της πατάτας έχουν διαφορετικά επίπεδα αμύλου. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πατάτες που μας βγάζουν ασπροπρόσωπες όταν χρησιμοποιούνται για πατάτες φούρνου, αλλά δεν μπορούμε να έχουμε απαιτήσεις όταν τις πετάμε σε βραστό νερό. Για να μην πώ για τις πρώιμες πατάτες (νιες), που εμένα στην εικόνα τους με πιάνει πανικός!!
Αρα για να μαγειρέψετε τέλεια πατάτες για την πατατοσαλάτα, ή για όποια βραστή πατάτα, το κλειδί είναι…… να μείνεις  κοντά στην κατσαρόλα και να ελέγχεις τις πατάτες συχνά.

Παρόλαυτα μπορούμε να πούμε για κάποια τεχνική:

Βράσιμο πατάτας

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε ισομεγέθη κομμάτια.
Τοποθετήστε τις πατάτες σε μια κατσαρόλα . Πάντα αρχίστε με κρύο νερό. Αλατίζουμε το νερό πείπου με ένα κουταλάκι του γλυκού χοντρό αλάτι.

Προσοχή!! εάν βράσει το νερό πρώτα, οι πατάτες δεν θα μαγειρευτούν ομοιόμορφα!

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το νερό να βράσει. Στη συνέχεια, μειώνουμε τη θερμοκρασία σχεδόν στο μισό  και αφαιρούμε το καπάκι.
Οπως είπαμε παρακολούθουμε τις πατάτες απο κοντά,τρυπώντας με την μύτη ενός μαχαιριού. Μην τις κάνετε σουρωτήρι!!! υπολογίστε περίπου από 12- 15 λεπτά συνολικά βρασμού.
Με τη μύτη ενός μαχαιριού ξεφλουδίσματος κάθε λεπτό ή έτσι σε αυτό το στάδιο. Ψάξτε για μια μικρή αντίσταση. Εάν η πατάτα ρωγμές, εκτός ή το μαχαίρι γλιστράει μέσα από γρήγορα, η πατάτα είναι ψημένα.
Ρίξτε τις σε ένα σουρωτήρι αμέσως όταν νομίζετε ότι έγιναν οι πατάτες. Μην τις αφήσετε στο ζεστό νερό.

Βράσιμο κολοκυθιού

Ο πατέρας μου έλεγε  ότι : Αν θέλεις να δοκιμάσεις μια νοικοκυρά, βάλτην να σου μαγειρέψει κολοκύθια!
Και νομίζω ότι είχε απόλυτο δίκιο, θεωρώ ότι υπάρχουν πολλές απόψεις σχετικές με το βράσιμό του!

Βράσιμο κολοκυθιού

Μια απο τις πολλές, πληροφορία σχετική με το βράσιμό του.

Βάζετε σε κατσαρόλα νερό να βράσει. Πλένετε και κόβετε το κοτσάνι και την ανθισμένη άκρη του κολοκυθιού (αν έχει λουλούδι, το κρατάτε για άλλη συνταγή π.χ. γεμιστά ή κολοκυθοκροκέτες).
Βάζετε τα κολοκυθάκια στην κατσαρόλα, βεβαιωθείτε ότι το νερό καλύπτει τα κολοκυθάκια.
Αφήστε το να βράσουν για 3-8 λεπτά και ξεκινήστε τεστάρετε τη σάρκα τους με ένα πηρούνι.
Ένας γενικός κανόνας  βρασίματος είναι:
Κολοκυθάκια φέτες 1-2 λεπτά
Μικρά κολοκυθάκια – 3-4 λεπτά
Μέτρια κολοκυθάκια – 4-6 λεπτά
Μεγάλη κολοκυθάκια – 6-8 λεπτά
Τα βγάζετε προσεκτικά και τα βάζετε σε πιατέλα. Τα αφήνετε να κρυώσουν (αν θέλετε να διατηρήσουν το έντονο πράσινο χρώμα, όταν τα βγάλετε από την κατσαρόλα, τα βάζετε σε κρύο νερό με πάγο, για να σταματήσει ο βρασμός)

Υπάρχει διαφωνία ως προς το εάν ή όχι το νερό θα πρέπει να είναι αλατισμένο. Εγω αλατίζω στο τέλος. εξαρτάται από τις δικές σας προτιμήσεις.

Δεύτερη πληροφορία:Ποτέ δεν κόβουμε τις άκρες απο τα κολοκυθάκια. Παρακολουθήστε το video!

Βράσιμο μπρόκολου και πως  γλυτώνουμε απο τις μυρωδιές

Βράσιμο μπρόκολου

Όταν αγοράζετε το μπρόκολο, επιλέξτε να έχουν ομοιόμορφο πράσινο χρώμα, χωρίς σημαντικές καφέ ή κίτρινο κηλίδες.
Μαθαίνοντας πώς να βράσει το μπρόκολο είναι αντιληπτό ότι ο ευκολότερος και απλούστερος τρόπος είναι ο ατμομάγειρας!!!

Ενας άλλος εύκολοςτρόπος μαγειρέματος είναι ο εξής:
Βήμα 1: Τεμαχίστε το μπρόκολο σε τουφίτσες και στα κοτσάνια
Βήμα 2: Βάλτε λίγο νερό και το αλάτι σε μια κατσαρόλα. Βεβαιωθείτε ότι το νερό είναι αρκετό για να καλύψει την ποσότητα του μπρόκολου.
Βήμα 3: Φέρτε το νερό σε σημείο βρασμού.
Βήμα 4: Όταν το νερό αρχίζει να βράζει, μπορείτε να προσθέσετε κατ αρχάς τα κοτσάνια του μπρόκολου. Μαγειρέψτε αυτό για δύο λεπτά πριν από την προσθήκη των ανθών και περιμένετε για άλλα τέσσερα έως πέντε λεπτά.
Βήμα 4: Μετά από πέντε λεπτά από τη στιγμή που έχουν βυθιστεί τα μπουκετάκια μπρόκολο σε βραστό νερό, θα πρέπει να το αποσύρουμε από τη φωτιά και να βυθιστούν σε ένα μπολ με κρύο νερό. Αυτό θα βοηθήσει να σταματήσει η διαδικασία μαγειρέματος και θα διατηρηθεί το φωτεινό πράσινο χρώμα του μπρόκολου σας, μαζί με την τραγανή υφή του.

 

Μυρωδια μπρόκολου

ΚΑΙ Η ΜΥΡΩΔΙΑ;;; ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΜΥΡΩΔΙΑ!

Λένε ότι,  όταν βάλουμε στο καπάκι της κατσαρόλας την ώρα που βράζει το μπρόκολο μας, φέτες ψωμιού με ξίδι ή ένα λεμόνι κομένο στη μέση, η μυρωδιά αντιμετωπίζεται!!

Θα χαρώ πολύ να έχω τα σχόλια σας. Ελπίζω να βοήθησα στην πληροφορία.

Σχετικά άρθρα:

Exit mobile version