Trip & Travel

Μεσογειακή διατροφή

Η Μεσογειακή Διατροφή, το κλειδί για τη μακροζωία.

Η Μεσογειακή Διατροφή δεν είναι απλά ένα μοντέρνο διατροφικό concept, αλλά αποτελεί “άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας” σύμφωνα με την UNESCO.

Η Μεσογειακή Διατροφή, θεωρείτε πλέον το κλειδί για τη μακροζωία, είναι μια διατροφή που αντιστάθηκε με επιτυχία τα τελευταία 50 χρόνια στις «εκσυγχρονιστικές» τροφές και ποτά, στις βιομηχανικές (αναπτυσσόμενες) χώρες.
Αυτές οι σύγχρονες τάσεις οδήγησαν στη μεγαλύτερη κατανάλωση κρέατος (κυρίως μοσχάρι), πολλών άλλων ζωικών προϊόντων, κορεσμένων λιπών, σε λιγότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά και σε περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα.
Έτσι σαν αποτέλεσμα αυτής της διατροφής ήταν η έκρηξη μεγάλων ποσοστών καρδιακών παθήσεων, παχυσαρκίας, διαβήτη και πολλών άλλων  χρόνιων παθήσεων.

Η  διατροφή των λαών της νότιας ακτής της Μεσογείου (κυρίως Κρήτης, Ελλάδας, Νότιας Ιταλίας και Ισπανίας), βασισμένη σε φρούτα και λαχανικά, φασόλια και ξηρούς καρπούς, δημητριακά, ψάρια, ελαιόλαδο, μικρές ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων, κόκκινο κρασί και καθημερινή άσκηση, αποδείχθηκε ότι είναι πολύ πιο ωφέλιμη καθώς και η πιο πιθανή στο να οδηγήσει στη καλύτερη δια βίου υγεία.

Η πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής βασίστηκε  σ αυτές τις συνήθειες, πολύ δε περισσότερο, όταν γύρω στο 1960 σε μια εποχή όπου υπήρχε αύξηση των ποσοστών χρόνιων ασθενειών ανά τον κόσμο, οι παραπάνω χώρες είχαν τα χαμηλότερα ποσοστά αύξησης και το προσδόκιμο ζωής των ενηλίκων ήταν το υψηλότερο ακόμη και αν οι ιατρικές υπηρεσίες περιορίστηκαν .

Τι περιλαμβάνει η Μεσογειακή Διατροφή;

Το βασικό της στοιχείο της είναι η ποικιλία. Επικρατεί αφθονία των τροφίμων που προέρχονται από φυτικές πηγές, όπως φρούτα και λαχανικά, πατάτες, ψωμί και δημητριακά, φασόλια, ξηροί καρποί και οι σπόροι. Δίνεται έμφαση σε μια ποικιλία από ελάχιστα επεξεργασμένα  φρέσκα εποχιακά και τοπικά τρόφιμα με αποκλειστική χρήση του ελαιόλαδου ως κύριο λίπος, αντικαθιστώντας  άλλα λίπη και έλαια (συμπεριλαμβανομένου του βουτύρου και μαργαρίνης).

Τα ποσοστά των προσλαμβανόμενων  λιπαρών κυμαίνονται από 25-35% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων, με τα κορεσμένα λιπαρά να μην υπερβαίνουν το 7-8% των θερμίδων.

Η καθημερινή κατανάλωση μικρών έως μέτριων ποσοτήτων τυριού και γιαουρτιού (χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά), των φρέσκων φρούτων ως καθημερινό ημερήσιο επιδόρπιο καλύπτει τις βασικές ανάγκες σε βιταμίνες, ασβέστιο και άλλων ιχνοστοιχείων .

Παράλληλα, περιορίζεται σε δύο φορές την εβδομάδα η κατανάλωση μικρών έως μέτριων ποσοτήτων ψαριών και πουλερικών ενώ το κόκκινο κρέας λίγες φορές το μήνα.
Τα αυγά ως πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής και θρεπτικής αξίας , εντάσσονται  στο διατροφικό μεσογειακό πλάνο  χωρίς να υπερβαίνουν τα 7 αυγά την εβδομάδα (συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που χρησιμοποιούνται στο μαγείρεμα και το ψήσιμο).
Γλυκά και επεξεργασμένες τροφές καταναλώνονται μερικές φορές την εβδομάδα.

Η μέτρια κατανάλωση κρασιού, συνήθως με τα γεύματα, αντιπροσωπεύει μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών και φλαβονοειδών  Περίπου ένα με δύο ποτήρια την ημέρα για τους άνδρες και ένα ποτήρι την ημέρα για τις γυναίκες. Από μια σύγχρονη άποψη της δημόσιας υγείας, το κρασί πρέπει να θεωρείται προαιρετικό και αποφεύγεται όταν η κατανάλωση θα μπορούσε να θέσει το άτομο ή τους άλλους σε κίνδυνο.

Η τακτική σωματική δραστηριότητα δεν παραλείπεται κυρίως σε επίπεδο που να προάγει ένα υγιές βάρος.

Η μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται ως ένα διατροφικό πρότυπο που έχει παραμείνει σταθερό στο χρόνο και στο χώρο και εμείς δεν έχουμε παρά να συνεχίσουμε την παράδοση του, ωφελώντας όχι μόνο την υγεία μας αλλά διατηρώντας και τα έθιμα μας.

Επίσης ας λάβουμε υπ όψη μας ότι: Η μεσογειακή διατροφή προωθεί την κοινωνική αλληλεπίδραση και τους οικογενειακούς θεσμούς, αφού τα κοινά γεύματα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος των κοινωνικών εθίμων και εορταστικών εκδηλώσεων. Είναι η βάση της ελληνικής κοινωνίας.

 

Ταλαμάγκα Θεανώ
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Theano.tal@gmail.com

 

 

Σχετικά άρθρα:

Exit mobile version