Η ιστορία του
Φυσικά όλοι ξέρουμε ότι το κρασί αποθηκευόταν πρώτα σε αμφορείς και αργότερα σε ξύλινα βαρέλια.
Τα ποτήρια κρασιού και οι καράφες εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στη Βενετία γύρω στον 12ο αιώνα.
Η τεχνολογία του φυσητού γυαλιού βελτιώθηκε στις αρχές του 18ου αιώνα, οπότε άρχισε πια σε γυάλινα μπουκάλια, η αεροστεγής αποθήκευση του κρασιού.
Η Αγγλία ήταν η πρώτη χώρα που ξεκίνησε να σφραγίσει τα μπουκάλια κρασιού με τη χρήση του φελλού. Ο φελλός εισάγεται από την Ισπανία ή την Πορτογαλία ( Ο φελλός ή Cork προέρχεται από το ξύλο του “Quercus Suber” ή από ένα άλλο δέντρο (είδος Oak) από την Ισπανία).
Προφανώς, τα ανοιχτήρια εφευρέθηκαν ως ένας εύκολος τρόπος για να αφαιρεθεί ο φελλός από το μπουκάλι.
Ένας ιστορικός Ron McLean από το The Virtual Corkscrew Museum λέει:
“Είναι άγνωστο πότε και ποιος έκανε το πρώτο ανοιχτήρι. Τα πρώτα ανοιχτήρια προήλθαν από ένα εργαλείο με μια μονή ή διπλή σπείρα για τον καθαρισμό των βαρελιών ή για να βγάζουν τις λάσπες από το βαρέλι. Στις αρχές της δεκαετίας του 17ου αιώνα, ανοιχτήρια για την αφαίρεση φελλών έγιναν από σιδεράδες .”
Τα γνωστά μας ανοιχτήρια προέκυψαν από διπλώματα ευρεσιτεχνίας ως:
1) Ο Γερμανός Carl Wienke σχεδίασε και κατοχύρωσε το τιρμπουσόν που το ονόμασε ‘Waiter’s Friend‘ η ‘Butler’s Friend‘ . Στον Wienke χορηγήθηκε γερμανικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας (τιρμπουσόν Ευρεσιτεχνίας DRP 20815) στις 26 Μαΐου του 1882.
Θα χαρώ πολύ για τα σχόλια σας .