Ταξίδι στις γεύσεις με μπαχαρικά και βότανα!

Ταξίδι στις γεύσεις με χρώματα κι αρώματα στο πιάτο μας

Μπαχαρικά και Βότανα

Στο σημερινό άρθρο του Trip & Travel κάνουμε ένα ταξίδι στις γεύσεις! Μεταφερόμαστε λοιπόν σε ένα κόσμο παραμυθένιο, σχεδόν μαγικό με χρώματα και αρώματα από τον κόσμο των μπαχαρικών και των βοτάνων. Στόχος μας είναι να εξηγήσουμε τι είναι τα βότανα και τα μπαχαρικά και να παρουσιάσουμε κάποιες από τις ευεργετικές τους ιδιότητες!

Τί είναι το μπαχαρικό

Το μπαχαρικό είναι το αποξηραμένο τμήμα ενός φυτού που περιέχει αρωματικές, πικάντικες και καυστικές ουσίες. Είναι γνωστό και με τις ονομασίες καρύκευμα και μυρωδικό. Τα μπαχαρικά μπορεί να είναι φύλλα, σπόρια, καρποί, ρίζες, βολβοί και φλοιοί.
Η μυρωδιά τους είναι έντονη, χαρακτηριστική, μοναδική. Δίνουν άρωμα, χρώμα, γεύση σε φαγητά και ποτά. Όλα κάποια στιγμή μπορεί να τα ξεχάσεις, εκτός από τις μυρωδιές…
Πιπέρι, κανέλα, μοσχοκάρυδο, μπαχάρι, γαρίφαλο, κάρδαμο, κύμινο. Τα μπαχαρικά και τα βότανα τα τελευταία χρόνια επιστρέφουν στη μαγειρική προσφέροντας συναρπαστικές γευστικές εμπειρίες

Τι είναι το βότανο

Ο ορισμός του λεξικού της Οξφόρδης αναφέρει ως βότανα  όλα τα χρήσιμα φυτά των οποίων οι ρίζες ή και τα άνθη χρησιμεύουν ως τροφή ή θεραπεία, χάρη στο άρωμά τους ή με κάποιον άλλο τρόπο. Ο ορισμός αυτός περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία φυτών με πολλαπλές χρήσεις που αφορούν τροφή, θεραπευτικά σκευάσματα, ποτά, τσάι, αρωματοποιία, καλλυντικά.

Μπαχαρικά και βότανα : Οι ευεργετικές ιδιότητες από αρχαίων γεύσεις

Τα μπαχαρικά και βότανα έχουν ευεργετική δράση που είναι γνωστή στον άνθρωπο από αρχαίων γεύσεις, ενώ αναφορές σε αυτά έχουν βρεθεί σε αρχαίες αιγυπτιακές και κινέζικες γραφές. Ίσως νομίζατε ότι προσθέτουν μόνο γεύση και χρώμα στο φαγητό μας, πολλά όμως μπαχαρικά και βότανα έχουν προστατευτικές για την υγεία μας ιδιότητες.

Αντικαρκινικές ιδιότητες

Ολοένα και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι τα μπαχαρικά έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες, σύμφωνα με επιστημονική ανασκόπηση της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

Αντιμικροβιακά «όπλα»

Η κανέλα, το κύμινο, οι σπόροι του σιναπιού, το κόλιαντρο, το μοσχοκάρυδο, το κάρδαμο και το πιπέρι (άσπρο και μαύρο) ανήκουν στα μπαχαρικά με την ισχυρότερη αντιμικροβιακή και αντισηπτική δράση, σύμφωνα με σχετική λίστα που διαμόρφωσαν οι βιολόγοι του Πανεπιστημίου Cornell στη Νέα Υόρκη.

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικα βότανα όπως πράσινο τσάι,Τσουκνίδα, Ταραξάκο, Ίσωπος κ.λ.π.είναι πλούσια σε ουσίες οι οποίες εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες. Αυτές σχετίζονται με την παχυσαρκία, τον καρκίνο, τη Νόσο Alzheimer και άλλες παθήσεις. Νορβηγοί και Ιάπωνες ερευνητές μελέτησαν τη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών ουσιών σε μπαχαρικά όπως το γαρίφαλο, το μπαχάρι και η κανέλα, καθώς και σε αρωματικά φυτά στα συμπεράσματα της μελέτης τους, που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Nutrition».

«Πολυδύναμα» και χωνευτικά

Σήμερα υπάρχουν αρκετά επιστημονικά στοιχεία για την ευεργετική δράση ορισμένων μπαχαρικών, όπως η κανέλα και το μοσχοκάρυδο, στο διαβήτη τύπου 2.

 Εσείς χρησιμοποιείτε μπαχαρικά και βότανα;

Μη διστάσετε να μοιραστείτε την εμπειρία σας μαζί μας!

 

Share Button

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

 

Βρείτε μας: