5 μυστικά για το σωστό πλύσιμο και τη φύλαξη – αποθήκευση των φρούτων και των λαχανικών
Ισως και να καθυστέρησα στην πληροφορία για το πως μπορούμε να αποθηκεύσουμε τα τόσα πολλά φρούτα και λαχανικά του καλοκαιριού.
Παρ όλα αυτά η σωστή αντιμετώπιση του πλυσίματος και της αποθήκευσης, ισχύει όλο το χρόνο.
Στη χώρα μας τα φρούτα και τα λαχανικά όλων των εποχών, αξίζουν!! και θέλουν την ανάλογη προσοχή μας!
Πλύνετε τα λαχανικά σας σε ένα μεγάλο μπολ με νερό αφού προσθέσετε λίγο λευκό ξύδι. Επαναλάβετε μέχρι το νερό να μείνει καθαρό.
Μυστικό 1ο: Ορισμένα λαχανικά και φρούτα δεν πρέπει ποτέ να μπαίνουν στο ψυγείο.
ΝΤΟΜΑΤΕΣ ” αν θέλεις να χαλάσεις τις ντομάτες, βάλτες στο ψυγείο” μου είπε ο κος Βαγγέλης, μανάβης στη λαική της γειτονιάς μου.
Να διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου για να ωριμάσουν και μόνο πριν σερβιριστούν στο τραπέζι σαν σαλάτα, μπαίνουν στο ψυγείο. Ομολογουμένως από τότε έφαγα ντομάτα με άρωμα!
ΠΕΠΟΝΙΑ, ΚΑΡΠΟΥΖΙ επιβάλεται να μπούν στο ψυγείο, λίγο πριν και μετά το κόψιμο.
ΚΟΛΟΚΥΘΕΣ, μεγάλες κίτρινες, θα πρέπει να διατηρούνται σε δροσερό και σκοτεινό μέρος αντί για το ψυγείο.
ΠΑΤΑΤΕΣ δεν πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο. Τα άμυλα που έχουν οι πατάτες θα στραφούν σε ζάχαρη.
ΜΠΑΝΑΝΕΣ πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου. Εάν διατηρηθούν στο ψυγείο, θα μαυρίσουν οι φλούδες, αλλά αυτό δεν επηρεάζει πραγματικά την ποιότητα ή τη γεύση.
(Πολύ ώριμες μπανάνες μπορούν να καταψυχθούν και να ξεφλουδιστούν αργότερα. Για να τις χρησιμοποιήσετε, βάζετε τις κατεψυγμένες μπανάνες κάτω από ζεστό νερό και έτοιμες για να τις προσθέσετε στα smoothies ή σαν πολτός για ψωμί, σε κεικ ή σε άλλα γλυκά.)
Μυστικό 2ο: Πολλά προιόντα (φρούτα και λαχανικά ) ωριμάζουν στον πάγκο. Μετά βάλτε τα στο ψυγείο! Απλά προσπαθείστε να τα καταναλώσετε μέσα σε λίγες ημέρες
Αβοκάντο, Ακτινίδια, πορτοκάλια,νεκταρίνια, όπως επίσης όλα τα πυρηνόκαρπα (ροδάκινα, τα δαμάσκηνα, βερύκοκκα κ.λ.π.)
Φρούτα και λαχανικά με σκληρή επιφάνεια όπως κολοκύθες, αβοκάντο κ.λ.π. πλένονται με λίγο απορρυπαντικό πιάτων,τρίψιμο με βούρτσα και ξέπλυμα καλά, για την πρόληψη της εξάπλωσης τυχόν μικροβίων που κρύβονται στην επιφάνεια.
Πλύσιμο και τρίψιμο καλό στα λαχανικά ρίζας.
Μυστικό 3ο : Αποθηκεύστε τα στο ψυγείο σε διάτρητες πλαστικές σακούλες, για να επιτρέψουν κάποια κυκλοφορία του αέρα. Η εφαρμόστε τη συνταγή της “γιαγιάς”.
ΛΕΜΟΝΙΑ, μπορούν να ζήσουν μέσα στο ψυγείο μέχρι 3 εβδομάδες. Χρησιμοποιήστε τα όσο πιο σύντομα γίνεται από τη στιγμή που θα τα αγοράσετε. Διαφορετικά, μπορείτε να τα στύψετε και να βάλετε το χυμό τους σε θήκες για παγάκια. Τοποθετήστε στην κατάψυξη και χρησιμοποιήσετε το χυμό, όταν το απαιτεί η συνταγή σας. Το ξύσμα τους, το οποίο δίνει έξτρα γεύση στο φαγητό, καλύτερα να το παίρνετε όταν το λεμόνι είναι φρέσκο και δεν έχει αρχίσει η φθορά.
ΦΑΣΟΛΙΑ και ΜΠΙΖΕΛΙΑ θα πρέπει πάντα να αποθηκεύονται στο ψυγείο μετά τη συλλογή ή την αγορά, και να καταναλώνονται όσο γίνονται πιο γρήγορα!
ΜΟΥΡΑ και ΚΕΡΑΣΙΑ , από τη στιγμή που θα τα φέρετε στο σπίτι, ελέγξτε κάποια που παρουσιάζουν σημάδια αλλοίωσης, επειδή αν κάτι δεν πάει καλά γρήγορα θα εξαπλωθεί και σε άλλα φρούτα. Εχθρός τους η υγρασία για αυτό το περιβάλλον θα πρέπει να διατηρείται στεγνό. Αποθηκεύστε σε ένα πλαστικό δοχείο ή χάρτινη σακούλα με όσο το δυνατόν λιγότερα στρώματα.
Μπορείτε επίσης να τα αποθηκεύσετε σε χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει την παραπάνω υγρασία. Ποτέ δεν πρέπει να πλένονται εκτός λίγο πριν από το φαγητό.
ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ θα πρέπει να φυλάσσονται μακριά από άλλα τρόφιμα, ιδιαίτερα τις πατάτες. Κρατήστε τα σε χάρτινες σακούλες ή σε χάρτινα κιβώτια, σε δροσερό, σκοτεινό μέρος και να είστε σίγουρες/οι ότι θα διατηρηθούν για πολύ καιρό. Μπορείτε να τα βάλετε στο ψυγείο, αλλά να είστε προσεκτικοί, διότι η έντονη μυρωδιά θα μπορούσε να μεταφερθεί σε άλλα τρόφιμα.
Η εξαίρεση σε αυτό είναι τα πράσινα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα οποία θα πρέπει να αποθηκεύονται σε πλαστική σακούλα στο ψυγείο ή κατάψυξη.
ΡΑΔΙΚΙΑ, ΣΕΣΚΟΥΛΑ, κ.λ.π. και για όλα τα ανθεκτικά φυλλώδη λαχανικά αφού τα ξεπλύνετε καλά, αφαιρέστε τα σκληρά κοτσάνια. Φυλάσσονται σε μια πλαστική σακούλα με ένα υγρό απορροφητικό χαρτί για να τους κρατήσει υγρασία. Μην το παρακάνετε πρέπει να καταναλωθούν μέσα στην επόμενη βδομάδα!
ΜΑΡΟΥΛΙΑ μπορούν να ανεχτούν περισσότερη υγρασία γι ‘αυτό δεν πρέπει να είναι σούπερ στεγνά πριν πάνε στο ψυγείο.
ΤΕΥΤΛΑ, γογγύλια, ραπανάκια, καρότα, κ.λπ., αποθηκεύονται ξεχωριστά σε πλαστικές σακούλες με ένα υγρό απορροφητικό χαρτί για να τους κρατήσει υγρασία.
Η extra πληροφορία είναι η συνταγή της “γιαγιάς”. Το έχω κάνει επανειλημμένως και μπορώ να σας πώ ότι με έχει καταεξυπηρετήσει. Με μια νωπή πετσέτα (ποτηρόπανο), τυλίγω αυτό που θέλω να διατηρηθεί στο ψυγείο με ελεγχόμενη υγρασία.
Μυστικό 4o: Αποθήκευση σε νερό για φρέσκα βότανα, ιδιαίτερα μαϊντανό, κόλιαντρο, ρίγανη, φασκόμηλο, μαντζουράνα, βασιλικό, δεντρολίβανο, εστραγκόν, μέντα, και σχοινόπρασο.
Ο καλύτερος τρόπος για την αποθήκευση σπαραγγιών επίσης, είναι να κοπεί λίγο το κάτω μέρος των μίσχων και η αποθήκευσή τους σε όρθια θέση σε λίγο νερό.
Μυστικό 5ο: Τα μανιτάρια δεν χρειάζονται πλύσιμο.
Ποτέ μην αφήσετε να απορροφήσουν τα μανιτάρια νερό. Εάν είναι πολύ βρώμικα, θέλουν ένα γρήγορο ξέβγαλμα.
Τα μανιτάρια δεν χρειάζονται πλύσιμο. Ένα σκούπισμα με βρεγμένο χαρτί κουζίνας είναι αρκετό. Τα πλεβρότους δεν χρειάζονται ούτε σκούπισμα με βρεγμένο χαρτί, τα μαγειρεύετε κατευθείαν ολόκληρα ή ψιλοκομμένα.
Η μόνη προετοιμασία που χρειάζονται, είναι να κόψετε την βάση από το κοτσανάκι στα στρογγυλά άσπρα μανιτάρια και στη συνέχεια να τα κόψετε σύμφωνα με τη συνταγή.
Τα μανιτάρια διατηρούνται σχεδόν 2 εβδομάδες από την ώρα που θα κοπούν. Όπως και να έχει όμως, καλό είναι να τα καταναλώνετε όσο πιο σύντομα μπορείτε.
Για να τα διατηρήσετε, σχίζετε το πλαστικό περιτύλιγμά τους και τα αφήνετε ανοιχτά στο ψυγείο.
Ελπίζω το άρθρο να σας φανεί χρήσιμο. Και μηνξεχνάμε ότι δεν πετάμε. Υπάρχουν συνάνθρωποι μας που τρώνε απο τα σκουπίδια!
Εάν ξέχασα κάτι περιμένω τις δικά σας σχόλια!