Trip & Travel

5 γρήγορες συνταγές για σούπα λαχανικών βελουτέ

Σούπες  βελουτέ με λαχανικά για τις κρύες νύχτες του χειμώνα και για αποτοξίνωση από τα χριστουγεννιάτικα φαγητά.

Α) Σούπα βελουτέ καρότο

Υλικά για 4 άτομα

6 καρότα καθαρισμένα σε μεγάλα κομμάτια, 2 πατάτες κομμένες σε κύβους, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 λίτρο ζωμό λαχανικών, 200 ml γάλα, 2 κ.γ. τζίντζερ τριμμένο ή σε σκόνη , 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι.

Εκτέλεση

Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζετε το λάδι και προσθέτετε το κρεμμύδι. Ανακατεύετε καλά έως ότου ροδίσει. Ρίχνετε τις πατάτες και τα καρότα, το ζωμό και τα μπαχαρικά. Αλατοπιπερώνετε και μαγειρεύετε για 45′. Μόλις είναι έτοιμη η σούπα, την πολτοποιείτε στο μούλτι και τη ρίχνετε πάλι στην κατσαρόλα.
Συνεχίζετε το μαγείρεμα προσθέτοντας σιγά σιγά το γάλα και αποσύρετε από τη φωτιά όταν το μείγμα έχει πλέον την υφή κρέμας. Σερβίρετε με λίγες σταγόνες κρέμα γάλακτος, κρουτόν ή σοταρισμένα κομμάτια μπέικον.

Β) Κρεμμυδόσουπα βελουτέ

Υλικά για 4 άτομα

1 κιλό κρεμμύδια ξερά κομμένα σε φέτες, 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο, 1 φλιτζάνι λευκό κρασί, 1 ½ λίτρο ζωμό λαχανικών ή βοδινού, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. αλεύρι, 4 κ.σ. κρέμα γάλακτος, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα.

Εκτέλεση

Σε μια βαθιά κατσαρόλα με λάδι που καίει τοποθετείτε τα κρεμμύδια και, μόλις ροδίσουν, προσθέτετε το κρασί. Ανακατεύετε καλά και, όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, βάζετε το αλεύρι και έπειτα από 3′ το ζωμό. Αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε την πάπρικα και μαγειρεύετε για άλλα 20′ σε σιγανή φωτιά.
Πολτοποιείτε τη σούπα, την τοποθετείτε ξανά στην κατσαρόλα και, μόλις η υφή της γίνει βελούδινη, αποσύρετε από τη φωτιά. Τη σερβίρετε ζεστή με ψημένο ψωμί.

 Γ) Μανιταρόσουπα βελουτέ

Υλικά για 4 άτομα

200 γραμμ. μανιτάρια πορτσίνι, 500 γραμμ. μανιτάρια πορτομπέλο, 1 κρεμμύδι, 1 σκελίδα σκόρδο, 1 λίτρο ζωμό κότας, 2 κ.σ. κονιάκ, 100 γραμμ. κρέμα γάλακτος, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο, αλάτι, φρεσκοκομμένο πιπέρι.

 Εκτέλεση

Βάζετε τα πορτσίνι σε ένα φλιτζάνι με νερό ή κρασί και τα αφήνετε στο ψυγείο για 30′. Έπειτα τα στραγγίζετε καλά. Καθαρίζετε όλα τα λαχανικά, τα κόβετε φέτες και τα τοποθετείτε σε κατσαρόλα με καυτό λάδι. Μόλις ροδίσουν, ρίχνετε το κονιάκ και, όταν εξατμιστεί, το ζωμό.
Ψήνετε για 20′ και έπειτα πολτοποιείτε τη μανιταρόσουπα στο μούλτι. Τη βάζετε ξανά στην κατσαρόλα και προσθέτετε αλατοπίπερο, την κρέμα γάλακτος και το μοσχοκάρυδο. Μαγειρεύετε για λίγα ακόμη λεπτά και, όταν γίνει βελουτέ, την αποσύρετε από τη φωτιά. Σερβίρετε με σοταρισμένα μανιτάρια ή φρεσκοτριμμένο μαϊντανό.

 Δ) Βελουτέ σούπα λαχανικών με πατάτα

Υλικά για 4 άτομα

6 πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους, 2 κρεμμύδια ξερά και 1 φρέσκο ψιλοκομμένα, 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο, 2 κ.σ. κονιάκ, ½ κλωνάρι θυμάρι, 100 γραμμ. κρέμα γάλακτος, 1 λίτρο ζωμό λαχανικών, 150 γραμμ. γιαούρτι, 1 κ.σ. μουστάρδα, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

 Εκτέλεση

Σε μια βαθιά κατσαρόλα με καυτό λάδι βάζετε το σκόρδο και τα κρεμμύδια, ανακατεύετε καλά και, μόλις ροδίσουν, προσθέτετε τις πατάτες και το κονιάκ. Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνετε το ζωμό, το θυμάρι και μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά.
Σε ένα μπολ χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με τη μουστάρδα ρίχνοντας και 3 κ.σ. από τον καυτό ζωμό και έπειτα τα βάζετε όλα στην κατσαρόλα. Ανακατεύετε καλά και αφήνετε τη σούπα να βράσει για άλλα 15′.
Τέλος προσθέτετε το γιαούρτι, αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε καλά και αποσύρετε από το μάτι. Αν η υφή της είναι ακόμη νερουλή, πολτοποιείτε μια ποσότητα της σούπας στο μούλτι και μαγειρεύετε για λίγα ακόμη λεπτά. Σερβίρετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Ε) Σούπα κάστανο

 Υλικά για 4 άτομα

1 μεγάλο πράσο κομμένο στη μέση και ψιλοκομμένο, 1 μέτριο φινόκιο κομμένο ροδέλες, 1 κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα, 1 σκελίδα σκόρδο, 2 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένα, 1 καρότο ψιλοκομμένο, 2 φλιτζάνια αποφλοιωμένα κάστανα που έχουμε ήδη βράσει ή τα έχουμε αγοράσει έτοιμα βρασμένα ή ψημένα, 6 ½ φλιτζάνια νερό, αλάτι, φρεσκοκομμένο πιπέρι, 1 κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, 2 φέτες χωριάτικο ψωμί, κομμένο σε κύβους, 100 ml κρέμα γάλακτος.

 Εκτέλεση

Σε ένα βαθύ τηγάνι αναμιγνύουμε  το νερό με το πράσο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο, το σέλερι και το φινόκιο. Βράζουμε για 35 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα κάστανα και βράζουμε για άλλα 25 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφαιρούμε τα λαχανικά με μια τρυπητή κουτάλα και 4 κάστανα που τα φυλάμε για το σερβίρισμα.  “Περνάμε” τη σούπα στο μπλέντερ μέχρι να γίνει λεία. Την επαναφέρουμε σ’ ένα καθαρό σκεύος και την αφήνουμε να πάρει μια βράση. Προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και τη σκεπάζουμε για να διατηρηθεί ζεστή. Σ’ ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και ρίχνουμε το χωριάτικο ψωμί, όπου το μαγειρεύουμε γυρνώντας το συνεχώς για 4 λεπτά. Ψιλοκόβουμε τα 4 κάστανα που έχουμε κρατήσει. Σερβίρουμε τη σούπα σε μπολ με τα ψιλοκομμένα κάστανα και το ψωμί στην κορυφή της  με μια κουταλιά κρέμα γάλακτος.

Και καλή σας όρεξη!!!

 

 

Σχετικά άρθρα:

Exit mobile version