Βασικές γνώσεις για το κρασί (συνέχεια)
Τι ξέρουμε για την αλκοόλη;
Είναι το βασικό συστατικό που δίνει στο κρασί την ταυτότητα του και καθορίζει το αίσθημα της γεύσης στον ουρανίσκο.
Αληθεύει ότι ένα κρασί είναι καλό εφόσον περιέχει πολύ αλκοόλ; Οχι! είναι άλλος ένας μύθος του κρασιού, που δεν αποκλείεται να έχει τη ρίζα του σε… άρρενες οινόφιλους, κυρίως άλλων εποχών. Σίγουρα πια η υψηλή αλκοόλη και καλό κρασί δεν πάνε απαραίτητα μαζί.
Η περιεκτικότητα σε αλκοόλη του κρασιού κυμαίνεται από 11-14%. Τα κρασιά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ είναι κατά κύριο λόγο δυνατά και δύσπεπτα, ενώ τα κρασιά με χαμηλό αλκοόλ είναι ελαφριά, λεπτά και έχουν φίνα με φρουτώδη γεύση.
Ένας βασικός παράγοντας διαμόρφωσης της αλκοόλης είναι η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας. Θερμότερο καλοκαίρι σημαίνει πιο ώριμα σταφύλια, περισσότερα σάκχαρα για ζύμωση και κατ επέκταση άνοδο της αλκοόλης.
Τι έχετε ακούσει για την τανίνη;
Το μόνο που πραγματικά πρέπει να ξέρετε είναι ότι η τανίνη είναι ένα στοιχείο της υφής του κρασιού που το καθιστά στη γεύση ξηρό.
Η τανίνη είναι μια φυσική πολυφαινόλη που βρίσκεται στα φυτά, στους σπόρους, στον φλοιό, στο ξύλο, στα φύλλα, στους καρπούς κ.λ.π. Οι τανίνες προσθέτουν μια δριμύτητα και πολύπλοκη γεύση στο κρασί.\
Τυπικά, οι τανίνες στο κρασί προέρχονται από τη φλούδα των σταφυλιών,τους σπόρους, ή τους μίσχους. Ταννίνες μπορεί επίσης να προκύψουν από το ξύλο του βαρελιού, που ωριμάζει το κρασί.
Οι τανίνες συνηθέστερα βρίσκονται στο κόκκινο κρασί, ορισμένα λευκά κρασιά έχουν τανίνες απο τα ξύλινα βαρέλια.
Οι καλύτερες σε ποιότητα τανίνες είναι αυτές που προέρχονται από αμπελώνες οι οποίοι είναι εδαφοκλιματολογικά προικισμένοι και καλλιεργούνται με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να δώσουν λίγο σε ποσότητα αλλά εξαιρετικό σε ποιότητα και συμπύκνωση φρούτο.
Να ξέρουμε ότι οι κακής ποιότητες τανίνες μεταφέρονται στα κρασιά και δεν βελτιώνονται στο μπουκάλι. Αυτός είναι και ο λόγος που κάποια κόκκινα κρασιά δεν μαλακώνουν γευστικά ποτέ αφού οι τανίνες τους παραμένουν τραχιές και επιθετικές.
Και τι είναι το Terroir;
Ουσιαστικά, είναι το σύνολο των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών (συμπεριλαμβανομένου του κλίματος, τον τύπο του εδάφους, την τοπογραφία, και άλλα φυτά που φύονται στην περιοχή) που επηρεάζουν τα σταφύλια όπου και αν καλλλιεργούνται.
Η terroir επηρεάζει τη γεύση των σταφυλιών και είναι αυτό που κάνει ορισμένα κρασιά μοναδικά. Δες ΕΛΛΗΝΙΚΑ!!
Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κρασιού;
Μετά από αυτήν “την εκπαίδευση!!” ας μιλήσουμε μπροστά πια στην οινόφιλη παρέα μας με ύφος γευσιγνώστη!
Φρουτώδες, γλυκό, πικάντικο, γήινο και floral είναι μερικά από τα πιο κοινά αρώματα – χαρακτηριστικά που μπορούμε να χρησιμοποιούμε!
Extra tip: Φροντίστε να πίνετε ανοιχτόχρωμα κρασιά 3 ημέρες μετά το άνοιγμα. Κόκκινα και δυνατά κρασιά μπορούν να καταναλωθούν έως και σε 10 ημέρες.
Πληροφορίες πήρα από τις σελίδες:
http://www.newwinesofgreece.com
http://www.businessinsider.com