Trip & Travel

Φακές ένα ευλογημένο όσπριο

Χειμώνας για τα καλά και τα όσπρια στην πρώτη γραμμή!

Φακή (Lens culinaris, Φακός ο μαγειρικός), ένα από τα πρώτα φυτά που ξεκίνησε να καλλιεργεί συστηματικά ο άνθρωπος.
Ενα όσπριο με μεγάλη θρεπτική αξία, πλούσια σε σίδηρο, φώσφορο, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και βιταμίνες Β.

Λένε ότι οι φακές είναι το φαγητό που φτιάχνεις στο πί και φί όταν δεν ξέρεις τι να μαγειρέψεις.
Σήμερα σας προτείνω δύο συνταγές για να φτιάξουμε φακές σαλάτα, όχι πρόχειρα και βιαστικά, αλλά με μεράκι και κέφι!

Γαλλική Σαλάτα – Φακές με Dijon

Υλικά

2 φλιτζάνια κατά προτίμηση πράσινες φακές,
1 μικρό κρεμμύδι, ξεφλουδισμένο και κομμένο στη μέση
3 κλωναράκια φρέσκο ​​μαϊντανό
1 κλωναράκι φρέσκο ​​θυμάρι
1 φύλλο δάφνης
1 σκελίδα σκόρδο, ξεφλουδισμένο
3 κουταλιές της σούπας μουστάρδα Dijon
3 κουταλιές της σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
3 κουταλιές ελαιόλαδο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο τριμμένο μαύρο πιπέρι
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι

Προετοιμασία

Σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα, καλύπτουμε τις φακές με κρύο νερό.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το μαϊντανό, το θυμάρι, τη δάφνη, το σκόρδο.
Βάζουμε να πάρουν βράση σε δυνατή φωτιά, στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 15 λεπτά ή έως ότου οι φακές βράσουν.

Σε ένα μικρό μπολ προσθέτουμε τη μουστάρδα, το ξίδι, και το λάδι και ανακατεύουμε καλά.
Κανονίζουμε τη γεύση με το αλάτι και το πιπέρι, κάθε φορά ανάλογα με τη διάθεσή μας.

Στραγγίζουμε τις φακές, στη συνέχεια, αφαιρούμε και πετάμε τη δάφνη, το θυμάρι,το μαϊντανό και το κρεμμύδι. Ανακατεύουμε τις φακές με το κρεμμυδάκι και περιχύνουμε με τη μουστάρδα, το ξίδι και το λάδι!

Μujadara

Αραβικό φαγητό με πολλές παραλλαγές, από μαγειρεμένες φακές μαζί με πλιγούρι, πιο συχνά με ρύζι και γαρνιρισμένο με σωταρισμένα κρεμμύδια.
Η πρώτη καταγεγραμμένη συνταγή για mujaddara εμφανίζεται στο Kitab al-Tabikh , ένα βιβλίο μαγειρικής απο το 1226  στο Ιράκ.

Ο συνδυασμός φακές με ρύζι ή πλιγούρι σχηματίζει μια τέλεια πρωτεΐνη, μαζί με τις ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, αναγκαία και σε μια διατροφή που δεν περιλαμβάνει κρέας.
Η Mujadara είναι νόστιμη επίσης να τρώγεται με γιαούρτι, λαγάνα και κάποια τραγανά τηγανητά κρεμμύδια στην κορυφή.

Υλικά

1 φλιτζάνι χοντρές φακές ,
¼ φλιτζάνι λάδι
4 φλιτζάνια κομμένο σε κύβους κρεμμύδι
1 φλιτζάνι μακρύκοκκο ρύζι ή χοντρό πλιγούρι
αλάτι και πιπέρι
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

Για γαρνιτούρα τηγανητά κρεμμύδια (προαιρετικά):
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε πολύ λεπτές ροδέλες
λάδι για το τηγάνισμα

Προετοιμασία

Τοποθετήστε τις φακές σε μια μικρή κατσαρόλα με 2 φλιτζάνια νερό. Αφήστε το να βράσει σε δυνατή φωτιά. Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήστε τις φακές να σιγοβράσουν για 10-15 λεπτά.
Προσοχή μην τις ψήσετε!!!!

Σε ένα μεγάλο τηγάνι (με καπάκι), ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Προσθέστε το κρεμμύδι και μαγειρέψτε μέχρι να ροδίσει, περίπου 20 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά για να μην καεί.

Πάρτε τα κρεμμύδια από τη φωτιά και προσθέστε 2 φλιτζάνια νερό. Τοποθετήστε ξανά τη φωτιά και αφήστε να πάρει βράση, χαμηλώνοντας τη φωτιά, για πέντε λεπτά.
Μόλις τα κρεμμύδια θα αρχίσουν να μαλακώνουν προσθέστε το ρύζι και τις ημιμαγειρεμένες φακές  μαζί με τα υγρά τους στο κρεμμύδι. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να πάρει βράση. Αλάτι και πιπέρι.
Χαμηλώνετε τη φωτιά σε χαμηλή και μαγειρεύουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά .
Η υφή του ρυζιού και οι φακές πρέπει είναι κάπως al dente.  Σερβίρετε το φαγητό ζεστό, ή σε θερμοκρασία δωματίου με ελαιόλαδο.
Για γαρνιτούρα τα τηγανητά κρεμμύδια σε ροδέλες.

http://www.maureenabood.com/

Ελπίζω να σας άρεσε το άρθρο. Περιμένω τα σχόλια σας.

Σχετικά άρθρα:

Exit mobile version