Δέσιμο γραβάτας και μαντήλι στο πέτο

Πάει καιρός! που ο ενδυματολογικός κώδικας  έχει επιβάλει στο αντρικό ντύσιμο, το δέσιμο γραβάτας.
Η εγκυκλοπαίδεια Britannica αναφέρει ότι η λέξη cravate προέρχεται από τις λέξεις Crabata, Cravate και τοποθετεί την εμφάνισή της το 1656.

 

Μια καλοδεμένη γραβάτα είναι το πρώτο σημαντικό βήμα στη ζωή ενός άνδρα. (Οscar Wilde)

Ο δρ. Μάριαν Μπούσιτς, ιδρυτής και πρόεδρος της “Academia Cravatica” θεωρεί τη γραβάτα σημαντική ανακάλυψη, σύμβολο του κομψού και πνευματώδους άνδρα. Eδώ και πολλά χρόνια ο ίδιος έχει αφοσιωθεί σε ό,τι σχετίζεται με το συγκεκριμένο αξεσουάρ ως ισχυρό μέσο, με το οποίο μπορούν να μεταβιβαστούν μηνύματα και αξίες και να υπάρξει επικοινωνία με όλο τον κόσμο.

Ποια είναι η ιστορία αυτού του αντρικού αξεσουάρ;

Η ετυμολογία της λέξης γραβάτα – “cravat” στα αγγλικά, προέρχεται από τη γαλλική λέξη “cravate”, δηλαδή Κροάτης, “Croat”, καθώς από τους Κροάτες διαδόθηκε η μόδα του μαντηλιού δεμένου γύρω από το λαιμό. Η γραβάτα είναι συνδεδεμένη με τους Κροάτες. Δεν την ανακάλυψαν, αλλά τη διέδωσαν ως αξεσουάρ στην Ευρώπη τον 17ο αιώνα.

Και να πώς ξεκινάει η ιστορία της…
Οι Κροάτες στρατιώτες που συμμετείχαν στον Τριακονταετή Πόλεμο (1618-1648) ήταν αναγνωρίσιμοι από τα μαντήλια που είχαν δεμένα στο λαιμό τους, πρόγονο της γραβάτας. Το 1635, όταν περίπου 6.000 Κροάτες στρατιώτες υπηρέτησαν στη Γαλλία, ένα σύνταγμά τους επισκέφτηκε το Παρίσι.
Οι Κροάτες παρουσιάστηκαν μπροστά στον Λουδοβίκο τον 14ο για να αποσπάσουν τους επαίνους του και εντυπωσίασαν τον γνωστό για την καλαισθησία του Γάλλο μονάρχη, με τα μαντήλια γύρω από το λαιμό τους.
Ο Γάλλος μονάρχης εισήγαγε το “κροατικό στιλ”, καθιέρωσε τη γραβάτα και ίδρυσε το σύνταγμα των Royal Cravattes, των “βασιλικών γραβατών”. Οι αξιωματικοί φορούσαν γραβάτες από μετάξι και άλλα υψηλής ποιότητας υφάσματα και οι απλοί στρατιώτες φορούσαν γραβάτες από κατώτερης ποιότητας υλικά.

4 κόμποι γραβάτας απο τους πιο καθιερωμένους

FOUR IN HAND

δέσιμο γραβάταςΜπορούμε να πούμε ότι είναι ο πιο απλός κόμπος,  για δέσιμο γραβάτας. Ιδανικός αν έχετε κοντό λαιμό ή αν η γραβάτα είναι πιο φαρδιά και το ύφασμα της είναι κάπως χοντρό. Ταιριάζει με όλα τα πουκάμισα με εμφανή κουμπιά, αλλά περισσότερο με τα απλά, καθημερινά. Το τελικό δέσιμο θα είναι κάπως ασύμμετρο, γι αυτό μην θεωρήσετε πως δεν την δέσατε καλά, εκτός και αν κάτι δεν σας πάει καλά…τότε επαναλάβετε το δέσιμο.

HALF WINDSOR

δέσιμο γραβάτας
Είναι η πιο “σεμνή” εκδοχή του κόμπου Windsor, πολύ διαδεδομένος κόμπος, κυρίως γιατί είναι διακριτικός και για τον δυναμισμό του. Ταιριάζει με όλες τις γραβάτες και όλες τις περιστάσεις. Ο Half Windsor είναι ένα συμμετρικό δέσιμο γραβάτας με τριγωνικό κόμπο, ο οποίος ταιριάζει με όλα τα είδη πουκαμίσων. Ταιριάζει καλύτερα με φαρδιές γραβάτες φτιαγμένες όμως από ελαφριά έως μέτρια υφάσματα.

FULL WINDSOR

δέσιμο γραβάτας

Είναι η καλύτερη σας επιλογή για επαγγελματικά interviews και γενικότερα για επίσημες εμφανίσεις. Γίνεται σχετικά εύκολα και συνδυάζεται καλύτερα με πουκάμισα με φαρδύ γιακά. Αν και είναι πολύ διαδεδομένος κόμπος, ταιριάζει περισσότερο σε άντρες με ψηλό λαιμό. Είναι ένας πλούσιος, πλατύς και τριγωνικός κόμπος που επιδεικνύει αυτοπεποίθηση και τραβάει την προσοχή, ιδανικός για επίσημες και επαγγελματικές περιστάσεις.

PRATT

δέσιμο γραβάταςΟ κόμπος ‘Pratt’ -επίσης γνωστός ως ‘Shelby’- γίνεται καλύτερα σε πιο φαρδιές γραβάτες, από λεπτό ύφασμα και ταιριάζει με όλα τα στιλ πουκαμίσου. Είναι πιο μοντέρνος κόμπος, στρογγυλεμένος και πλατύς, ιδανικός για φαρδιές γραβάτες, καθώς και γι αυτές με μικρότερο μήκος, καθώς δεν απαιτεί πολλά βήματα για το σχηματισμό του. Αν και το δέσιμό του ξεκινάει αντίστροφα απ’ ότι στους υπόλοιπους κόμπους, επιτυγχάνεται εύκολα ακολουθώντας τις οδηγίες.

Tο “alter ego” της γραβάτας… το μαντιλάκι στην άνω τσέπη του σακακιού, το ακαταμάχητο και ριψοκίνδυνο “pochette” το οποίο δεν πρέπει ποτέ να έχει ίδιο χρώμα με τη γραβάτα.

Μαντήλι στο πέτο! και 3 τρόποι διπλώματος για την εμφάνιση του.

Το μαντήλι δεν είναι για μετριότητες… για να το φορέσεις αξιοπρεπώς, θα πρέπει να το στηρίζεις!  Εκφράζει τα άκρα… την ελαφρότητα και τον έντονο δυναμισμό μαζί!

PUFF

μαντήλι στο πέτοΦόρεσέ το επιμελώς ατημέλητα: πιάσ’ το από το κέντρο του, δίπλωσέ το στη μέση και χώστ’ το στη τσέπη!

TWO POINTS

μαντήλι στο πέτο

THREE POINTS

μαντήλι στο πέτο

Extra tips

  • To σημείο της πρώτης τομής των 2 πλευρών της γραβάτας, κατά το δέσιμο του κόμπου, είναι η λοξή ραφή στο λεπτό άκρο της.
  • Μέγα ατόπημα: γραβάτα με “sport” πουκάμισο. Δεν είναι όλα τα πουκάμισα κατάλληλα για γραβάτα. Τα “sport” πουκάμισα έχουν μαλακό γιακά και εμφανή τα κουμπιά, ενώ τα γραβατο-πουκάμισα διαθέτουν σκληρό/κολαριστό γιακά και ως επι το πλείστον, χωρίς κουμπιά. Οι ελάχιστες εξαιρέσεις που “συγχωρούνται”, αφορούν πλεχτές και μάλλινες γραβάτες (για πιο “casual” εμφανίσεις φυσικά, και όχι για κοστούμι).
  • Τα 2 πρώτα απαραίτητα βήματα για το δέσιμο της γραβάτας είναι: α) σηκώνουμε τον γιακά και τον κατεβάζουμε μόνο όταν έχουμε ολοκληρώσει τον κόμπο και β) δένουμε τον κόμπο μας πάντα μπροστά σε καθρέφτη και όχι σκύβοντας το κεφάλι προσπαθώντας να δούμε τις κινήσεις μας.
  • Και το λύσιμο όμως θέλει τον τρόπο του! Σ’ αυτό το σημείο οι άμαθοι διαπράττουν το “έγκλημα”… λύνουν τη γραβάτα τραβώντας την με μια απότομη κίνηση. Ο κόμπος όμως, πρέπει να λύνεται με τον ίδιο τρόπο που δέθηκε αλλά κάνοντας τα βήματα αντίστροφα. Όταν ακολουθείτε ανάποδα τα βήματα του δεσίματος δεν τσαλακώνεται το ύφασμα και εξασφαλίζετε ότι η πολύτιμη γραβάτα σας θα διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση για πολύ μεγάλο διάστημα.
  • Ο ιδανικός τρόπος να φυλάξετε τις γραβάτες σας είναι να τις τυλίξετε ελαφρά/χαλαρά γύρω από την παλάμη σας (με τη φαρδιά άκρη στο εξωτερικό της κουλούρας) και να την αφήσετε κουλουριασμένη μέσα σε ένα πάνινο/βαμβακερό κουτί (στη ντουλάπα ή στο συρτάρι). Τυλιγμένες δε θα χάνουν τη φόρμα τους γιατί θα “ξεκουράζονται”, ενώ στο υφασμάτινο κουτί θα διατηρούνται καθαρές και θα “αναπνέουν” τα υφάσματά τους. Μερικοί συνηθίζουν να κρεμάνε τις γραβάτες τους, όμως αυτό ισχύει για τις μεταξωτές γραβάτες.

Τώρα να πω ότι περιμένω σχόλια!
Τα κορίτσια πάντως ενθουσιάστηκαν με τις προτάσεις για τα δεσίματα στα μαντήλια του, σε προηγούμενο άρθρο.

Εγώ προσπάθησα αγόρια να μην σας αδικήσω!

 

 

Share Button

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

 

Βρείτε μας: