Trip & Travel

Σαλάτες δροσερές και πικάντικες

Σαλάτες

 Δροσερές και πικάντικες σαλάτες για όλες τις περιπτώσεις.

H σαλάτα είχε πάντα ένα κυριάρχο ρόλο στο φαγητό μας. Είτε στο Κυριακάτικο τραπέζι, απαραίτητο συνοδευτικό, είτε σαν την εύκολη λύση …… τι θα φάμε;  “Μια σαλάτα να βολευτούμε”  ή “κάτι απλό, μια σαλάτα” !!
Απορώ δε πως αρκετός κόσμος, δεν έχει καμιά σχέση με σαλάτες, άντε να προτιμήσει καμιά αγγουροντομάτα!

Σήμερα σας προτείνω  διάφορες σαλάτες, όλες ιδιαίτερες και ξεχωριστές.
Ξεκινάμε!!

Ετοιμασίες για πικ-νικ; Η μια σαλάτα για κύριο φαγητό.

Σαλάτα με πλιγούρι ή κριθάρι.

Σαλάτα με πλιγούρι ή κριθάρι.

Πεντανόστιμη, και απόλυτα υγιεινή, μια σαλάτα για να μπορεί να μεταφερθεί και άνετα σε μια Σαββατοκυριακάτικη εξόρμηση σας.
Οι ποσότητες φυσικά μπορούν εύκολα να διπλασιαστούν.  Τα συστατικά είναι αρκετά ευέλικτα, προσθέστε λίγο κατσικίσιο τυρί ή φέτα, μερικά ψιλοκομμένα μυρωδικά, όπως βασιλικό και μαϊντανό, ή να προσθέσετε κάποια καρότα και λαχανικά. Είναι θέμα φαντασίας και ταλέντου σας.
Για το πέστο, κάνετε μια γρήγορη ποσότητα στο μπλέντερ βασιλικό, κουκουνάρι, σκόρδο, ελαιόλαδο και τυρί παρμεζάνα.

Η συγκεκριμένη ποσότητα είναι για 15-20 άτομα.

Συνταγή

1 και 1/4 πλιγούρι ή κριθάρι
1 κόκκινη, πορτοκαλί ή κίτρινη πιπεριά
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμύδια
2 φλιτζάνια μαγειρεμένα ρεβίθια
2 φλιτζάνια μαγειρεμένα μαύρα φασόλια
1-2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο σκόρδο
½ φλιτζάνι λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες (κατα προτίμηση κονσέρβας σε λάδι)
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
¼ φλιτζάνι πέστο
½ φλιτζάνι λεμόνι βινεγκρέτ

Μαγειρεύουμε το πλιγούρι ή κριθάρι, σε μια μικρή κατσαρόλα.
Ξεκινάμε με το να καλύψουμε με νερό, αφήνουμε να πάρει βράση σε δυνατή φωτιά, στη συνέχεια, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 25 λεπτά. Ξεπλένουμε σε ένα σουρωτήρι.

Χοντροκόβουμε τις πιπεριές σε τετράγωνα κομμάτια. Τις τοποθετούμε με την έξω πλευρά προς τα κάτω σε ένα ταψί πάνω σε αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε στο γκριλ για περίπου 5 λεπτά. Προσοχή μην τις κάψετε!!

Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε καλά για να αναμιχθούν.
Το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα για να ανακατευτούν οι γεύσεις. Η σαλάτα μπορεί να ετοιμαστεί και μια μέρα πριν.

Για να εκτυπώσετε την συνταγή Σαλάτα με πλιγούρι ή κριθάρι

Λιβανέζικη Πατατοσαλάτα με λεμόνι και μέντα

Λιβανέζικη Πατατοσαλάτα με λεμόνι και μέντα

1,5 κιλό πατάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι χοντρό
Χυμός τριών μεγάλων λεμονιών
¼ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο ​​κρεμμύδι, (το λευκό και πράσινο μέρος)
¼ φλιτζάνι ψιλοκομμένο δυόσμο- μέντα.

Λιβανέζικη Πατατοσαλάτα με λεμόνι και μέντα

Βράστε τις πατάτες : βάλτε τις σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σκεπάστε τις με κρύο νερό. Προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι και αφήνουμε να πάρει βράση. Μετά απο λίγο αφαιρούμε το καπάκι και με την άκρη ενός μαχαιριού δοκιμάζουμε εάν βράσουν οι πατάτες. Οι πατάτες μαγειρεύονται σε περίπου 13 λεπτά.

Στραγγίξτε τις πατάτες και τοποθετήστε τα σε ένα μέτριο μπολ. Όσο οι πατάτες είναι ζεστές προσθέτουμε το αλάτι, το λεμόνι και το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας πολύ απαλά.  Όταν οι πατάτες έχουν κρυώσει σχεδόν σε θερμοκρασία δωματίου, προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και το δυόσμο, ανακατεύοντας απαλά.

Για να εκτυπώστε την συνταγή για: Λιβανέζικη Πατατοσαλάτα με λεμόνι και μέντα

Λιβανέζικη σαλάτα με Fattoush

Λιβανέζικη σαλάτα με Fattoush, η αγαπημένη!!

Σκεφτείτε αυτή τη σαλάτα, όπως θα ήταν και οποιαδήποτε άλλη σαλάτα που περιλαμβάνει κρουτόν. Η διαφορά εδώ είναι ότι μιλάμε για τα αραβικά πιτάκια που ψήνονται. Μπορεί να είναι και φέτες ψωμιού, λεπτές και τραγανές, τόσο ώστε  να απορροφήσουν τους χυμούς της σαλάτας .

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150° C. Κόβουμε οριζόντια κάθε πίτα με ένα μαχαίρι, για να κοπεί σε δύο δισκάκια.
Αλείφουμε όλες τις πίτες και από τις δύο πλευρές με το ελαιόλαδο και τις πασπαλίζουμε με ζατάρ ή σουμάκ, αλάτι και πιπέρι. Τις βάζουμε σε μεγάλο αντικολλητικό ταψί ή σε μια λαμαρίνα του φούρνου στρωμένη με λαδόκολλα, σε μονή στρώση και τις ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, στο μεσαίο ράφι του φούρνου, ώσπου να ροδίσουν (θα χρειαστεί να το κάνουμε αυτό σε 2 – 3 δόσεις).
Τις βγάζουμε και τις κόβουμε σε οκτώ τριγωνικές φέτες την καθεμία.

Λιβανέζικη σαλάτα με Fattoush

Για τη σαλάτα:

1 μαρούλι, πλυμένο και κομμένο σε μεγάλες μπουκιές
1 φλιτζάνι ντομάτες, χοντροκομμένες
1 φλιτζάνι φέτες αγγούρι
1 μικρό γλυκό κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
1 κουταλιά της σούπας σουμάκ

Για τη βινεγκρέτ :

1 κουταλιά της σούπας φρέσκο ​​χυμό λεμονιού
3 κουταλιές σούπας ελαφρύ ελαιόλαδο,
½ κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου,
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι χοντρό
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Σε ένα μεγάλο μπολ σαλάτας, ρίχνουμε το μαρούλι, τη ντομάτα,το αγγούρι και το κρεμμύδι.
Κάνουμε τη βινεγκρέτ: ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, σκόρδο σε σκόνη, το αλάτι και το πιπέρι σε ένα μικρό μπολ. Χτυπάμε και στη συνέχεια βουτάμε τα κομμάτια του μαρουλιού στη βινεγκρέτ, παίρνοντας γεύση και ρυθμίζοντας ανάλογα προσθέτοντας περισσότερο λεμόνι ή μπαχαρικά.

Προσθέστε τις μισές πιτούλες στη σαλάτα , ρίχνουμε το βινεγκρέτ και ανακατεύουμε.  Αφού τοποθετήσετε τις υπόλοιπες πίτες  στην κορυφή της σαλάτας, πασπαλίστε κατά βούληση με σουμάκ.

Όταν η σαλάτα έχει τελειώσει, θα δείτε τους χυμούς στο κάτω μέρος του μπολ. Αυτό είναι το καλύτερο μέρος! Μια πιτούλα και βούρ!!!! στην βούτα για να απολαύσετε.

Για να την εκτυπώστε την συνταγή για Λιβανέζικη σαλάτα με Fattoush

http://www.maureenabood.com/

Θα χαρώ πολύ να πάρω σχόλια σας!

Σχετικά άρθρα:

Exit mobile version