Trip & Travel

Περί μανταρινιού

mantarini

Μανταρίνι, ο μικρός χειμωνιάτικος θησαυρός!

Αν μερικές μυρωδιές είναι απόλυτα δεμένες με τις μνήμες μας , τότε το μανταρίνι διεκδικεί την καλύτερη!

Η ιστορία του φρούτου ξεκινά πριν από τρεις χιλιάδες χρόνια, στην Κίνα. Λέγεται ότι τα φρούτα πήραν το όνομά τους από τους μανδαρίνους, τους ανώτερους κρατικούς λειτουργούς της κινεζικής αυτοκρατορίας, εξαιτίας του χρώματος που είχαν οι στολές τους,  αλλά και γιατί αντάλλασσαν τα φρούτα αυτά ως δώρα.

Τα δε μανταρίνια Κλημεντίνες πήραν το όνομα τους από τον μοναχό Clement Rodier (1829 – 1904) που εντόπισε την συγκεκριμένη ποικιλία στην Αλγερία.

Πολύτιμα θρεπτικά συστατικά

Το μικρό μανταρίνι μπορεί με την πρώτη ματιά να μην εντυπωσιάζει με το αμελητέο μέγεθός του, όμως διαθέτει θρεπτικά συστατικά κάτι παραπάνω από εντυπωσιακά.
Πλούσιο σε φυτικές ίνες αλλά και βιταμίνες (Α και C), που θωρακίζουν τον οργανισμό απέναντι σε ιώσεις και λοιμώξεις, το μανταρίνι είναι επίσης πολύτιμη πηγή υδατανθράκων, σίδηρου, καροτίνης και φωσφόρου.

Αλλά τα «μαγικά» συστατικά του, δεν σταματούν εδώ. Νάτριο, πρωτεϊνες, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο αλλά και φολικό οξύ είναι μερικά ακόμη από τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, που απολαμβάνει ο οργανισμός μας  σε κάθε μπουκιά μανταρινιού.
Επίσης, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, το μανταρίνι, είναι ένα φρούτο με ιδιαίτερα ευεργετική επίδραση στην όραση, βελτιώνοντάς την αλλά και καταπολεμώντας σοβαρές ασθένειες, όπως ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας. Τέλος, το μανταρίνι, καταπολεμά την αρθρίτιδα και ενδυναμώνει τα οστά, χαρίζοντας ένα γερό και δυνατό σώμα.

Η θερμιδική αξία του μανταρινιού είναι σχεδόν αμελητέα για τον οργανισμό. Ένα φυσιολογικού μεγέθους μανταρίνι, μας επιβαρύνει μόνο 45-50 θερμίδες.

4 συνταγές με άγγιγμα μανταρινιού, μια που από εδώ και πέρα είναι στο “φόρτε” της παραγωγής του

Κέικ μανταρινιού μια ξεχωριστή λιχουδιά.

 Υλικά (για 1 μακρόστενη φόρμα του κέικ)

200 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

80-100 γρ. ζάχαρη

ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο

ξύσμα από 1 πορτοκάλι, ακέρωτο

80 γρ. βούτυρο

4 κ.σ. μαρμελάδα μανταρίνι (η συνταγή για αρωματική μαρμελάδα μανταρίνι)

125 ml φρέσκο γάλα, πλήρες

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα για κέικ.

Αναμειγνύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το ξύσμα των εσπεριδοειδών.
Σε κατσαρολάκι, σε χαμηλή φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε τη μαρμελάδα, ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το γάλα. Ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Ρίχνουμε το παραπάνω μείγμα στην μπασίνα με το αλεύρι, ανακατεύουμε με μια σπάτουλα ώστε να ενσωματωθούν όλα τα υλικά και να δημιουργηθεί μια μαλακή ζύμη, όχι πολύ ρευστή.

Τοποθετούμε τη ζύμη στη φόρμα και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά (ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει στεγνή όταν τη βυθίζουμε στο κέικ). Βγάζουμε από τη φόρμα και τοποθετούμε σε σχάρα μέχρι να κρυώσει.

marmelada mantarini

Αρωματική μαρμελάδα μανταρίνι

Υλικά:

1.600γρ (αν είναι πιο ξινά) – 1.800γρ (αν είναι πιο γλυκά) μανταρίνια με ωραία φλούδα
1 κιλό ζάχαρη λευκή
νερό

 Εκτέλεση:

Πλένετε τα μανταρίνια και τα βάζετε σε κατσαρόλα με νερό, να τα σκεπάζει, να βράσουν για μισή ώρα. Θέλουμε να μαλακώσει η φλούδα τους. Αδειάζουμε σε σουρωτήρι, πετάμε το νερό και αφήνουμε τα μανταρίνια να κρυώσουν.

Α. Αν είστε τυχερές και έχετε μανταρίνια χωρίς κουκούτσια και με γλυκειά φλούδα, θα ακολουθήσετε τη πιο σύντομη διαδρομή:

Μέσα σε βαθύ πιάτο για να μαζεύετε τα ζουμάκια, κόβετε τα μανταρίνια στη μέση (για να ελέγξετε αν υπάρχει κάποιο κουκούτσι), και αφαιρείτε -αν χρειάζεται- τις κεντρικές ίνες.

Μπορείτε να κόψετε τις φλούδες, σε κομματάκια ή λωρίδες ψιλές ή να τις αφήσετε όπως είναι και να τις αλέσετε με ένα ραδβομπλέντερ μέσα στην κατσαρόλα αργότερα.

Προσθέστε τη ζάχαρη. Αν τα υγρά δεν είναι αρκετά μπορείτε να προσθέσετε μέχρι 500ml νερό (δύο κούπες). (Δεν είναι πάντα απαραίτητο).

Βράστε σε δυνατή φωτιά για 15λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς και ξαφρίζοντας, αν χρειαστεί.

Αλέστε τις φλούδες, αν θέλετε πολτό και συνεχίστε το βράσιμο μέχρι να δέσει η μαρμελάδα για άλλα 10-15 λεπτά. Αν έχετε θερμόμετρο θα έχει δείξει 105 βαθμούς Κελσίου.

Β. Αν έχετε μανταρίνια που έχουν κουκούτσια και η φλούδα τους είναι λίγο ξινή, λίγο πικρή αλλά αρωματική, θα κάνετε μερικά βήματα παραπάνω στη συνταγή, αλλά θα έχετε μαρμελάδα μανταρίνι.

Μέσα σε βαθύ πιάτο για να μαζεύετε τα ζουμάκια, κόβετε τα μανταρίνια στη μέση, τα στίβετε ελαφρά και έτσι πέφτουν τα κουκούτσια και ο ζωμός. Αφαιρείτε -αν χρειάζεται- τις κεντρικές ίνες (θα τις νοιώσετε πιο σκληρές στα δάχτυλά σας). Με ένα πηρούνι, σπρώχνετε τα κουκούτσια σε ένα μπολάκι. Δεν πειράζει αν συμπαρασύρουν χυμό ή πολτό φρούτου. Ό,τι μαζευτεί στο μπολάκι, όταν τελειώσετε, θα μπει μέσα σε βαμβακερή γάζα και θα συμβάλλει στην επιτυχία της μαρμελάδας δίνοντας την πηκτίνη, που υπάρχει σε μεγάλη αφθονία στα κουκούτσια. Καλό είναι η γάζα να μην είναι σφικτά δεμένη, αλλά να έχει χώρο το νερό να κυκλοφορεί.

Μπορείτε να κόψετε τις φλούδες, σε κομματάκια ή λωρίδες ψιλές (αν έχετε υπομονή) ή να τις αφήσετε όπως είναι και να τις αλέσετε με ένα ραδβομπλέντερ μέσα στην κατσαρόλα προς το τέλος του δεσίματος.

Βάλτε το φρούτο μέσα σε κατσαρόλα. Αν τα υγρά δεν είναι αρκετά μπορείτε να προσθέσετε μέχρι 2 κούπες νερό (δεν είναι πάντα απαραίτητο), ώστε να είναι σκεπασμένο το φρούτο. Προσθέστε και τη γάζα με τα κουκούτσια και αφήστε μια νύχτα, πάνω στον πάγκο. Αυτό το κόλπο, κάπως δουλεύει και κάνει λιγότερο πικρές τις μαρμελάδες των εσπεριδοειδών.

Την επόμενη μέρα, ανοίξτε τη γάζα με τα κουκούτσια και βάλτε την σε ένα μπολ με 1 κούπα νερό ή λίγο παραπάνω, ανάλογα με την ποσότητα των κουκουτσιών, για να ξεπλύνετε όση πηκτίνη έχει βγει ανάμεσα στα κουκούτσια. Προσθέστε αυτό το νερό στην κατσαρόλα, σουρώνοντας και πετώντας τα κουκούτσια, προσθέστε τη ζάχαρη και βράστε σε δυνατή φωτιά για 15λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς και ξαφρίζοντας, αν χρειαστεί. Αλέστε τις φλούδες με ένα ραβδομπλέντερ μέσα στην κατσαρόλα(αν είναι ολόκληρες οι κούπες) και συνεχίστε το βράσιμο μέχρι να δέσει η μαρμελάδα για άλλα 10-15 λεπτά. Αν έχετε θερμόμετρο θα έχει δείξει 105 βαθμούς Κελσίου.

Οι παραπάνω συνταγές είναι της Β Κουμάντου από http://tastefull.gr ή (http://goo.gl/sdneZ5)

creme mantarini

 Αρωματική κρέμα μανταρινιού

Η συγκεκριμένη κρέμα έχει τέλεια υφή και είναι ιδανική για κουτάλισμα αλλά και επάλειψη στα κέικ και τα μπισκότα, αλλά και το ψωμί αντί μαρμελάδας.

Υλικά

6  μέτρια αβγά
1 και 1/2 κούπα(ες) έξτρα ψιλή ζάχαρη
3/4 κούπα(ες) ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε κυβάκια
3  μεγάλες κλεμεντίνες, ξύσμα και χυμός
1  λεμόνι, ξύσμα και χυμός

 Διαδικασία

Σε ένα μπολάκι χτυπάω τα αβγά, ζωηρά με ένα πιρούνι ή με το σύρμα, να φύγει η πολλή αβγουλίλα και να ασπρίσουν. Σε μπεν μαρί ζεσταίνω σε χαμηλή φωτιά το βούτυρο και προσθέτω τα αβγά, τη ζάχαρη λίγη-λίγη, το ξύσμα και το χυμό από τα μανταρίνια και τα λεμόνια. Ζεσταίνω και συνεχίζω το ανακάτεμα για περίπου 15′-20′, μέχρι να σχηματιστεί μια σχετική πηχτή κρέμα.

Μεταφέρω την κρέμα και τη μοιράζω σε αποστειρωμένα βαζάκια. Αφήνω να πέσει λίγο η θερμοκρασία και διατηρώ την κρέμα μανταρίνι στο ψυγείο.

Κρέμα βουτύρου με μανταρίνι

Η κλασική κρέμα βουτύρου διανθίζεται με χρώμα, άρωμα και γεύση μανταρινιού!
Περνάω την κρέμα βουτύρου με μανταρίνι σε ίσιο κορνέ και διακοσμώ τα μάφιν και τα cupcakes μου ή με κουτάλι ενώνω μπισκότα και μακαρόν!

Υλικά

100 γρ. ανάλατο βούτυρο
250 γρ. άχνη ζάχαρη
2-3 κ.γλ. χυμός λεμονιού
3-4 κ.γλ. χυμός μανταρινιού
2/3 κ.γλ. ξύσμα από κλεμεντίνες
2 κ.σ. γάλα

 Διαδικασία

Στον κάδο του μίξερ χτυπάω με το φτερό το βούτυρο με την άχνη, μέχρι να σχηματιστεί μια κρέμα. Προσθέτω τους χυμούς και το ξύσμα, μέχρι να ενωθούν καλά. Μπορώ να αυξομειώσω τη δόση των χυμών, αναλόγως πόσο έντονη θέλω τη γεύση λεμονιού και μανταρινιού. Χύνω το γάλα και χτυπάω να ενσωματωθεί. Αν η κρέμα βουτύρου μου είναι σχετικά ασταθής, την αφήνω λίγη ώρα στο ψυγείο να σφίξει.

Συνταγές από το http//: www.pastrychef.gr

Θα χαρώ πολύ να έχω σχόλια σας.

Σχετικά άρθρα:

Exit mobile version