Αθλητικός τουρισμός μια άλλη μορφή του εναλλακτικού τουρισμού
Δεν θέλω να ξεκινήσω με γκρίνια! το ξέρουμε όλοι, δεν υπάρχει κανένας Ελληνας που να μην αναρωτιέται γιατι αυτός ο όμορφος τόπος δεν εκμεταλλεύτηκε τουριστικά, κάπως διαφορετικά.
Και φυσικά δεν θα πω τίποτα άλλο, αλλά θα ξεκινήσω να παρουσιάσω τις τρομερές προκλήσεις του τόπου μας.
Είμαστε στον Οκτώβριο, βουρ!! να προλάβετε τις ωραίες ημέρες του φθινοπώρου.
Αθλητικές δραστηριότητες στη φύση (που χαρακτηρίζονται και ως εναλλακτικός φυσιολατρικός τουρισμός), σε επιλεγμένες τοποθεσίες της Ελλάδας.
Ορεινή Ποδηλασία
Τι θα λέγατε για μια αθόρυβη περιήγηση ποδηλατώντας στο δάσος;
Τα στενά χωμάτινα μονοπάτια, τα πανύψηλα έλατα, οι τεράστιοι θάμνοι, ο καθαρός γεμάτος οξυγόνο αέρας, δεν είναι ένα περιβάλλον γεμάτο ζωή;
Το ποδήλατο βουνού (MTB συντομογραφία) είναι ένα ποδήλατο που δημιουργήθηκε για ποδηλασία εκτός δρόμου.Στα ποδήλατα βουνού χρησιμοποιούνται οζώδης λάστιχα για καλή πρόσφυση σε ανώμαλο έδαφος και απορρόφηση των κραδασμών.
Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, η εμπρός ανάρτηση έχει γίνει ο κανόνας και απαραίτητη για το ποδήλατο βουνού.
Σε απόσταση αναπνοής απο την Αθήνα . Ορεινή ποδηλασία στην Πάρνηθα!
Στην Πάρνηθα μια διαδρομή 3 ωρών έχει κόστος 18 ευρώ. Παρέχεται ο απαραίτητος εξοπλισμός με αυτοκίνητο υποστήριξης ή συνοδό. (www.trekking.gr)
Rafting (ράφτινγκ)
Το rafting (ράφτινγκ) ξεκίνησε πριν από σαράντα και πλέον χρόνια από τα ποτάμια της Αμερικής και το φημισμένο Grand Canyon. Στην αρχή σαν ανάγκη προσπέλασης δύσβατων περιοχών με μόνο τρόπο διέλευσης μέσα απ το ποτάμι και σιγά – σιγά με την πάροδο του χρόνου εξελίχθηκε σε ένα εντυπωσιακό σπορ.
Σήμερα είναι αρκετά γνωστό σπορ σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι δημοφιλέστεροι προορισμοί για rafting εκτός από της Ηνωμένες Πολιτείες και το Grand Canyon είναι η Λατινική Αμερική με την Κόστα Ρίκα και την Χιλή να διαθέτουν μάλλον τα εντυπωσιακότερα ποτάμια στον κόσμο, το Νεπάλ και η περιοχή των Ιμαλαΐων καθώς και ο ποταμός Ζαμβέζης στην Αφρική.
Στην Ευρώπη το rafting είναι πολύ γνωστό και ιδιαίτερα δημοφιλές σε όλες σχεδόν τις χώρες που συνορεύουν με τις Άλπεις όπως Γαλλία, Αυστρία, Ελβετία και Ιταλία αλλά και σε περιοχές όπως η Σλοβενία και τα Πυρηναία στην Ισπανία.
Στην Ελλάδα τα πιο δημοφιλεί ποτάμια που μπορεί να γίνει όλο το χρόνο δραστηριότητα ράφτινγκ είναι ο Λούσιος και Αλφειός στην Πελοπόννησο. Άλλα ποτάμια που μπορεί να γίνει ράφτινγκ κάποιες περιόδους είναι ο Άραχθος, ο Εύηνος, ο Τρικεριώτης, ο Βενέτικος, ο Ταυρωπός και ο Βοϊδομάτης.
Διαδρομές rafting
Λάδωνας: Mια καταπράσινη πεδινή διαδρομή στον ποταμό Λάδωνα, στα σύνορα Αρκαδίας και Αχαϊας. Εύκολη και ιδανική για αρχάριους. Η διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 1,5 ώρα ανάλογα την στάθμη του νερού. Μπορούν να συμμετέχουν παιδιά απο 6 ετών ανάλογα τις συνθηκες και την εποχή.
Βοϊδομάτης: Ελάτε να διασχίσουμε το πιο καθαρό ποτάμι της Ελλαδας και της Ευρώπης! Ο Βοϊδομάτης είναι ένα ήπιο ποτάμι με πρωτόγνωρες ομορφιές ιδανικό ποτάμι για όλους όσους θέλουν να γνωρίσουν το Rafting! Η διαδρομή είναι περίπου 1,5 με 2 ώρες. Ξεκινάει από την γέφυρα Αρίστης και τελειώνει στην παλιά γέφυρα Κλειδωνιάς. Ο Βοϊδομάτης έχει χαρακτηριστεί ως εθνικός δρυμός. Ο Βοϊδομάτης βρίσκεται στα Ζαγοροχώρια.
Άραχθος: Ένα από τα πιο όμορφα ποτάμια στην Ελλάδα για Rafting είναι ο Άραχθος!
Υπάρχουν 2 διαδρομες για Rafting.
Πρωτη διαδρομη του Rafting ξεκιναει απο την γεφυρα Πολίτσας στα Λάζαινα και τερματίζει στο γεφύρι τις πλάκας. Η διαδρομή διαρκεί περίπου 2 ώρες, ο βαθμός δυσκολίας είναι 3 και συνίσταται σε θέλουν να γνωρίσουν το Rafting!
Η δεύτερη διαδρομή ξεκινάει από την γέφυρα Τσιμποβου στο χωριό Χαροκόπι τελειώνει στο γεφύρι τις Πλάκας, είναι μια διαδρομή 4 ωρών και απευθύνεται σε άτομα με κάποια σχετική εμπειρία στο Rafting και με μια μέτρια φυσική κατάσταση δινοντας έναν πιο extreme χαρακτηρα στην διαδρομη του ποταμου 4 βαθμου δυσκολίας.
Καλαρύτικος: Ο Καλαρύτικος πηγάζει κοντά στο χωριό Καλαρύτες στα Τζουμέρκα. Η διαδρομή του Rafting ξεκινά από την γέφυρα Γκόγκου κοντά στο χωριό Πράμαντα. Το Rafting διαρκεί περίπου 3,5 με 4 ώρες, διασχίζει ένα πανέμορφο φαράγγι και ενώνεται με τον Άραχθο όπου η διαδρομή συνεχίζει και καταλήγει γεφύρι τις Πλάκας. Τα άτομα που θα το διασχίσουν θα πρέπει να έχουν κάποια σχετική εμπειρία στο Rafting και μια μέτρια φυσική κατάσταση, δινοντας έναν πιο extreme χαρακτηρα στην διαδρομη του ποταμου, 4 βαθμου δυσκολίας.
Λούσιος και Αλφειός: Rafting στο Λούσιο και Αλφειό στην Ορεινή Αρκαδία. Θαυμάστε όμορφα τοπία, καταπράσινη φύση και πεντακάθαρα νερά σε διαδρομές που μόνο με μια βάρκα του ραφτινγκ μπορείτε να επισκεφτείτε!
Kayak wildwater για τους σκληρούς και όχι μόνο
Το kayak wildwater είναι σκάφος μονοθέσιο φτιαγμένο απο ανθεκτικό πολυαιθυλένιο και το μήκος της βάρκας ξεκινάει από τα 2.2m εως και 3.20m και είναι σχεδιασμένο για ορμητικά νερά(ποτάμια).
O kayaker κωπηλατεί καθισμένος στο kayak με κουπί το οποίο εχει στις άκρες του 2 κουτάλες, στο σκάφος χρησιμοποίουμε ένα ειδικό κάλυμα neoprene (spraydeck) για να μην γεμίζει νερά το kayak.
Το kayak είναι πολύ πιο ευέλικτο από μια βάρκα του rafting. Το ρεύμα του ποταμού είναι αυτό που καθορίζει τη πορεία μας καθώς εμείς με το κουπί αποφεύγουμε πιθανά φυσικά εμπόδιαπου θα βρεθούν στην πορεία μας. Ενα απόλυτα extreme σπόρ καθώς η ταχύτητα του νέρου και οι κυματισμοί αυξάνουν την ανδρεναλίνη. Λάβετε υπ όψη σας ότι αυτή η εξαιρετικά ευχάριστη περιήγηση, χρειάζεται πολύ καλή φυσική κατάσταση!
Απαραίτητος εξοπλισμός: στολή neoprene, κράνος, σωσίβιο, παπούτσια neoprene, αδιάβροχο.
Το kayak είναι πιο extreme από το rafting και χρειαζεται ειδική εκπαίδευση για να μπορέσει κάποιος να κατέβει το ποτάμι με ασφάλεια. Η εκπαίδευση παρέχεται μέσα από πιστοποιημένες σχολές και τα μαθήματα περιλαμβάνουν πρακτικό και θεωρητικό κομμάτι.
Canyoning
Η λέξη canyoning είναι αγγλική και σημαίνει «διάσχιση φαραγγιού». Περιγράφει μια σύνθετη δραστηριότητα (extreme) που συνδυάζει πεζοπορία, αναρρίχηση, κατάβαση βράχων, πέρασμα ποταμού και κολύμπι. Όταν απαντώνται καταρράκτες, περιλαμβάνει και άλματα από ύψος στο νερό.
Στην Ελλάδα, το canyoning είναι μία σχετικά νέα δραστηριότητα που όμως αναπτύσσεται γρήγορα, κερδίζοντας πολλούς και φανατικούς οπαδούς.
Προϋποθέσεις για τη διάσχιση φαραγγιού (canyoning):
Γίνεται πάντα από μικρές ομάδες με επικεφαλής έναν έμπειρο οδηγό και έπειτα από σωστό προγραμματισμό.
Τα άτομα που συμμετέχουν πρέπει να έχουν καλή φυσική κατάσταση, να γνωρίζουν κολύμπι.
Πώς γίνεται η διάσχιση φαραγγιού (canyoning):
Ξεκινά στην είσοδο του φαραγγιού, που είναι συνήθως και το ψηλότερο σημείο. Η έξοδος είναι στο χαμηλότερο σημείο του φαραγγιού, ακολουθώντας τη ροή του ποταμού. Πολλές φορές χρειάζεται να βαδίσουμε μέσα στο ποτάμι, ακόμα και να κολυμπήσουμε. Υπάρχουν φυσικά εμπόδια, όπως, π.χ., μικροί καταρράκτες και βάραθρα, τα οποία κατεβαίνουμε με τη βοήθεια ορειβατικού εξοπλισμού και σχοινιών. Το ύψος τους κυμαίνεται από 5 έως και 50 μέτρα.
Διαδρομές υπάρχουν πολλές, άλλες εύκολες, άλλες δύσκολες.
Θα αναφέρω τη διαδρομή Canyoning στη Νέδα, το μοναδικό “θnλυκό” ποτάμι της Ελλάδας.
Σε ένα από τα πιο επιβλητικά φαράγγια της Πελοποννήσου αλλά και ολόκληρης της Ελλάδος, στη Νέδα, η δραστηριότητα του Canyoning είναι μια καταπληκτική εμπειρία.
Εδώ η φύση έχει φτιάξει ένα μικρό θαύμα με πολλά στενά περάσματα που διασχίζονται από τα πεντακάθαρα τρεχούμενα νερά των τριάντα και πλέον πηγών που συναντάμε στην διαδρομή μας. Οι αμέτρητες μικρές λίμνες που σχηματίζονται δίπλα στους ψηλούς καταρράκτες του φαραγγιού καθώς και τα τούνελ μέσα από τα οποία περνά το ποτάμι δίνουν στο τοπίο μια μοναδική επιβλητικότητα.
Τrekking
Η πεζοπορία ( trekking) διακρίνεται σε απλή και ορεινή. Στην πρώτη κατηγορία, η ελάχιστη διανυόμενη απόσταση είναι 5 χλμ. (περίπου μια-δύο ώρες) και πραγματοποιείται σε εδάφη με πολύ μικρή κλίση (χωρίς μεγάλη υψομετρική διαφορά) κι ελαφρύ εξοπλισμό.
Στη δεύτερη κατηγορία, η απόσταση των 15-20 χλμ. και οι 5-8 ώρες πορείας αποτελούν τον κανόνα. Ο εξοπλισμός είναι εξειδικευμένος και ιδιαίτερα τη χειμερινή περίοδο επιβάλλεται να είναι ο κατάλληλος. Η ορεινή πεζοπορία μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε βουνό.
Χαρακτηριστικά
Τα βασικά χαρακτηριστικά της πεζοπορίας είναι η υψομετρική διαφορά της διαδρομής, που μπορεί να φθάσει τα 500-600 μ. και το γεγονός ότι η πορεία γίνεται συνήθως σε υψόμετρα μεγαλύτερα των 500 μ.
Διαδρομές
TREKKING ΠΟΤΑΜΟΣ ΒΟΙΔΟΜΑΤΗΣ: Αρχή της διαδρομής της πεζοπορίας ορίζεται από το γεφύρι της ΑΡΙΣΤΗΣ(Βoϊδομάτης). Η διαδρομή που διασχίζουμε είναι δίπλα από το πιο καθαρό ποτάμι της Ευρώπης! Όλη η διαδρομή βρίσκεται στο πυρήνα του εθνικού δρυμού Βίκου-Αώου, στη μέση της διαδρομής συναντάμε το μοναστήρι των Αγίων –Αναργύρων, και τερματίζουμε στο παλαιό γεφύρι Κλειδωνιάς. Η διαδρομή διαρκεί από 1΄30-2΄00 ώρες και χαρακτηρίζεται εύκολη και προσβάσιμη για όλους!
TREKKING ΦΑΡΑΓΓΙ ΒΙΚΟΥ: Αρχή της διαδρομής της πεζοπορίας ορίζεται από το χωριό Μονοδένδρι. Η διαδρομή που διασχίζουμε βρίσκεται μέσα στο φαράγγι του Βίκου, ένα από τα πιο όμορφα και μεγαλύτερα φαράγγια της Ελλάδας! Η διαδρομή διαρκεί 5΄00 ώρες και στο τέλος της διαδρομής συναντάμε τις πήγες του Βοϊδομάτη, και τερματίζουμε στο χωριό Βίκο. Η διαδρομή χαρακτηρίζεται μέτρια .
TREKKING ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΗ ΤΥΜΦΗΣ: Αρχή της διαδρομής της πεζοπορίας ορίζεται το μικρό Πάπιγκο. Η διαδρομή προς την Δρακόλιμνη και ο γυρισμός διαρκεί 9-10 ώρες για μονοήμερη πεζοπορία . Έχουμε όμως την δυνατότητα για διανυκτέρευση στο καταφύγιο Αστράκας κάνοντας την πεζοπορία πιο εύκολη από διάρκεια ώρας και κούρασης. Η διαδρομή χαρακτηρίζεται μέτρια.
TREKKING ΛΥΓΓΙΑΔΕΣ-ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΜΙΤΣΙΚΕΛΙΟΥ: Αρχή της διαδρομής της πεζοπορίας ορίζεται από το Μαρτυρικό χωριό Λυγγιάδες. Η διαδρομή που διασχίζουμε στο βουνό Μιτσικέλι , έχοντας θέα την πόλη των Ιωαννίνων. Η διαδρομή διαρκεί 3 ώρες και χαρακτηρίζεται εύκολη.
Σπηλαιολογία
Η ιστορία της σπηλαιολογίας αρχίζει από τότε που η περιέργεια του ανθρώπου τον έφερε κοντά σε υπόγειους κόσμους μοναδικής ομορφιάς αλλά και αρχαιολογικού, ιστορικού και γεωλογικού ενδιαφέροντος.
Η σπηλαιολογία από τη φύση της εμπεριέχει ένα πλήθος φυσιολατρικών δραστηριοτήτων (όπως πεζοπορία, ορειβασία, κατασκήνωση, αναρρίχηση, τεχνητή και ελεύθερη), οι οποίες προσεγγίζουν τον κύριο σκοπό, δηλαδή την εξερεύνηση κάποιου σπηλαίου ή βαράθρου.
Από τη στιγμή της εισόδου των σπηλαιολόγων στον υπόγειο κόσμο, η αίσθηση είναι τελείως διαφορετική καθώς εκεί κυριαρχεί το σκοτάδι, η υγρασία και η απόλυτη ησυχία. Ταυτόχρονα όμως σε παρασύρει η γοητεία του αγνώστου και η φιλοδοξία μιας καινούργιας (μικρής ή μεγάλης) ανακάλυψης.
Στην Ελλάδα μας έχουν καταγραφεί περίπου 11.000 σπήλαια ενώ έχει εξερευνηθεί επαρκώς πολύ μικρός αριθμός από αυτά.
Ζούμε σε έναν παράδεισο για σπηλαιολόγους, γεμάτο ανεξερεύνητα, αρκετά ασφαλή και κυρίως καθαρά σπήλαια.
Parapente (αλεξίπτωτο πλαγιάς)
Όσοι θέλουν να αντισταθούν στο βαρυτικό πεδίο και να κάνουν συνταξιδιώτες τα πουλιά, τους προτείνουμε να ξεκινήσουν τις πρώτες πτήσεις.
Θα μπορούσαμε να περιγράψουμε τις εντυπώσεις από μία πτήση, αλλά αυτό είναι κάτι μοναδικό για κάθε άνθρωπο.
Στο τέλος κάθε εξόρμησης μπορείτε να απολαύσετε παραδοσιακά γεύματα ή ένα καφέ δίπλα στο αναμμένο τζάκι της ταβέρνας του χωριού.
Ετσι συνδυάζοντας τον αθλητισμό με τη μαγεία της φύσης, θα γοητευτείται από τους τόπους που θα γνωρίσετε, θα περιπλανηθείτε και θα αποκαλύψετε κρυμμένα μυστικά, πολιτισμού, γεύσεων, συνήθειες ανθρώπων.
Η φύσις μηδέν μήτε ατελές ποιεί μήτε μάτην.
Αριστοτέλης, 384-322 π.Χ., Αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος
Καλά ταξίδια!!