Trip & Travel

Μια γαλλική συνταγή για Μακαρόνς(macarons)

χαντρες

Ως ποιά Παγκόσμια Ημέρα, θα μπορούσατε να φανταστείτε την 20η Μαρτίου;

Και όμως ναι! οι Νεοϋορκέζοι ενθουσιάστηκαν τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια με την άφιξη των Μακαρόνς στην πόλη τους, που αποφάσισαν να ανακηρύξουν την 20η Μαρτίου ως “Παγκόσμια Ημέρα Μακαρόν”!
Εμένα προσωπικά με ενθουσιάζει η ιδέα! γιατί τρελαίνομαι με αυτά τα μικρά πολύχρωμα γλυκά και σας παροτρείνω να τα δοκιμάσετε να φουρνίσετε τα δικά σας, με συνταγές που βρήκα στο διαδίκτυο.
Ας προσπαθήσουμε και καλή μας επιτυχία!

Ποιά είναι η ιστορία του μακαρόν;

Στο Larousse Gastronomique, αναφέρεται οτι το Μακαρόν,γεννήθηκαν το 1791, σε ένα μοναστήρι κοντά στο Cormery της κεντρικής Γαλλίας. Λέγεται επίσης ότι ήταν τα αγαπημένα γλυκά της Μαρίας Αντουανέτας.
Άλλη εκδοχή μας γυρνά πίσω στο 1533, όταν η Αικατερίνη των Μεδίκων, φτάνοντας στο Παρίσι ως  νύφη του Ερρίκου του 2ου, Δούκα της Ορλεάνης, μπολιάζει με την φίνα κουζίνα της Φλωρεντίας, την βασιλική κουζίνα της Γαλλίας; λέγεται ότι για πρώτη φορά παρασκευαστήκαν ακριβώς για να τιμήσουν τους γάμους της Αικατερίνης των Μεδίκων με τον Ερρίκο.
Το σίγουρο είναι ότι το Μακαρόν, που γνωρίζουμε σήμερα, δημιουργήθηκαν στην αρχή του εικοστού αιώνα από τον Pierre Desfontaines, του Παριζιάνικου ζαχαροπλαστείου Ladurèe, που είχε την έμπνευση να ενώσει δυο μαρέγκες αμυγδάλου με μια  “ganache” με κρέμα και σοκολάτα.

Οι συνταγές

Οι συνταγές είναι λίγο πολύ οι ίδιες αλλάζουν μόνο τα χρώματα ζαχαροπλαστικής που θα χρησιμοποιηθούν και το γέμισμα των Μακαρόνς.
Δεν σας υπόσχομαι τη συνταγή του Ladurèe, γιατί είναι λίγο δύσκολο να τους ανταγωνιστούμε!

Υλικά

Για τα καπάκια μαρέγκας:

90 γρ ασπράδια αυγών (περίπου 3)
30 γρ κρυσταλλική ζάχαρη
200 γρ ζάχαρη άχνη
110 γρ αμύγδαλα

Χωρίστε τα αυγά σας μια ημέρα πριν (24 ώρες) και τοποθετήστε τα σε θερμοκρασία δωματίου σε ένα καλυμμένο τάπερ. Σε ένα μίξερ χτυπήστε ελαφρά τα ασπράδια μέχρι να γίνουν αφρός και σταδιακά προσθέστε τη ζάχαρη μέχρι να γίνει μια γυαλιστερή μαρέγκα. Χτυπήστε τα αμύγδαλα και τη ζάχαρη άχνη σε έναν μπλέντερ μέχρι να γίνει ένα πολύ λείο μείγμα. Προσθέστε τα και αυτά στην μαρέγκα προσεκτικά και χτυπήστε τα μαλακά μέχρι να φτιάξετε ένα μείγμα που ρέει σαν μια παχιά κορδέλα.
Η όλη διαδικασία δεν χρειάζεται περισσότερο από 50 κινήσεις. Για να ελέγξετε αν στέκονται δοκίμασε μια μικρή ποσότητα σε ένα πιάτο: αν οι κορυφές στέκονται τότε είναι έτοιμα. Απλώστε πάνω σε λαδόκολλα (μικρές μπαλίτσες από τη ζύμη με διάμετρο που δεν ξεπερνά το 1,5 εκατοστό) ή πατάκια σιλικόνης με επένδυση φύλλα ψησίματος και αφήστε τα μακαρόνς για τουλάχιστον 30 λεπτά, για να σκληρύνει η επιφάνεια τους.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου. Ψήστε τα macarons σε προθερμασμένο φούρνο,  στους 160 για 15-25 λεπτά. Στη δεύτερη φουρνιά θέλει πιο λίγο χρόνο πάντα.
Μόλις ψηθούν και αν δεν τα χρησιμοποιήσετε όλα αμέσως, μπορείτε να τα αποθηκεύσετε σε ένα αεροστεγές δοχείο έξω από το ψυγείο για μερικές ημέρες ή στην κατάψυξη.

Black tie macaron
Τα μακαρόν είναι το νέο μαύρο χρώμα! Πρώτη φορά εμφανίστηκαν στο πάγκο του περίφημου γαλλικού Ladurée με άρωμα βιολέτας! H εμφάνιση τους επρόκειτο να ήταν σύντομη αφού ήταν κομμάτι μια προσωρινής συλλογής γεύσεων! Ο ενθουσιασμός όμως του κοινού τα κράτησε παραπάνω και έτσι βρήκαν μια μόνιμη θέση στη βιτρίνα του καταστήματος.
Τα μαύρα μακαρόν, που ονομάζονται και “black tie macarons” – μια και έχουν γίνει must για τα catering των επίσημων events – είναι στην ουσία τα ίδια με όλα τα άλλα με μόνη διαφορά το χρώμα.

Συνταγές για το γέμισμα των Μακαρόνς.

Λευκή σοκολάτα ganache

Η κρέμα ganache θεωρείται μία από τις βασικές κρέμες για τη ζαχαροπλαστική.
Η βασική συνταγή είναι σοκολάτα καλής ποιότητας και κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά. Οι αναλογίες μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη χρήση, αλλά η βασική συνταγή  έχει ίσες ποσότητες από τα βασικά υλικά.
1/2 φλιτζάνι καλής ποιότητας λευκή σοκολάτα, που τεμαχίζεται
1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
1 βανίλια και χρώμα ζαχαροπλαστικής ανάλογα με τη απόχρωση θέλετε  να δώσετε.

Τοποθετήστε την λευκή σοκολάτα σε ένα μέσο κύπελλο. Σε ένα μέτριο τηγάνι, ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να αρχίσει να σιγοβράζει. Αφαιρέστε την κρέμα από τη φωτιά και περιχύνουμε με αυτό τη λευκή σοκολάτα. Αφήστε το για 3 λεπτά. Προσθέστε τα ξύσματα της βανίλιας και το χρώμα ανακατέψτε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς μέχρι το μίγμα να γίνει αρκετά πυκνό.

Ελβετική μαρέγκα Buttercream για τη γέμιση

Υλικά:

1/2 φλιτζάνι (100γρ) ζάχαρη
2 μεγάλα ασπράδια αυγών
180 γρ ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Βάλτε τα ασπράδια των αυγών και τη ζάχαρη σε ένα μεγάλο πυρίμαχο μπολ πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει και χτυπήστε ελαφρά συνεχώς, διατηρώντας το μείγμα πάνω από τη φωτιά, μέχρι να ζεσταθεί, δηλαδή περίπου για 3 λεπτά. Η ζάχαρη θα πρέπει να διαλυθεί και το μείγμα θα μοιάζει με κρέμα marshmallow. Ρίχνουμε το μείγμα στο μπολ του μίξερ και χτυπάμε ελαφρά σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να κρυώσει και να σχηματιστεί μια γυαλιστερή μαρέγκα, δηλαδή περίπου για 5 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το βούτυρο, μια κουταλιά της σούπας κάθε φορά και χτυπάμε. Μόλις προσθέσετε όλο το βούτυρο, χτυπήστε το buttercream σε μέτρια ταχύτητα για 6-10 λεπτά. Προσθέστε τη βανίλια και χτυπήστε για άλλα 10 δευτερόλεπτα. Χρησιμοποιήστε αυτό το μείγμα ως γέμιση για τα μακαρόνς σας.

Ελπίζω σε επιτυχίες!
Ετσι και αλλιώς μετράει η προσπάθεια. Περιμένω τα σχόλια σας!

 

Σχετικά άρθρα:

Exit mobile version