Trip & Travel

Η Ολιστική ιατρική είναι η εναλλακτική θεραπεία;

Μια αναφορά στην ολιστική ιατρική και στις πρακτικές – εναλλακτικές θεραπείες  που αποκλίνουν και δεν θεωρούνται τμήμα της σύγχρονης συμβατικής ιατρικής.

Κατ αρχάς, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Εναλλακτικής Ιατρικής (National Center of Complementary and Alternative Medicine, NCCAM), ο όρος «Συµπληρωµατική και Εναλλακτική θεραπευτική» (Complementary and Alternative Medicine – CAM), είναι ο πιο εύστοχος με δεδομένο ότι αυτές οι θεραπείες δεν υποκαθιστούν ή αντιµάχονται τη συµβατική ιατρική.

Αξίζει δε να αναφερθεί ότι από τις αρχές του 2010, ξεκίνησε η πρώτη μεγάλη προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να τεθούν οι βάσεις για την έρευνα στις “Συμπληρωματικές και Εναλλακτικές Θεραπείες” με το πρόγραμμα Cambrella.
Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια 3 ετών και συμμετέχουν σύλλογοι, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα από διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Μιλήσαμε με την  κα Ξανθίππη Κουσούλη -Διπλωματούχο Ρεφλεξολόγο, η οποία μας περιέγραψε δύο σημαντικές εναλλακτικές θεραπείες και μας εξήγησε τη σχέση της ολιστικής ιατρικής και της εναλλακτικής θεραπείας.

Οι εναλλακτικές θεραπείες  όπως περιγράφονται με τον «όρο»  είναι η ομοιοπαθητική, η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, η ιριδολογία, η ρεφλεξολογία, η αγιουρβεδική ιατρική, η χειροπρακτική και η βοτανοθεραπεία.
Η πλειονότητα από αυτές τις εναλλακτικές θεραπείες αναφέρονται ως Ολιστικές, και ο λόγος είναι ότι η Ολιστική ιατρική χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια να ασχοληθεί  με τον άνθρωπο ως “Ολον”. «Βλέπει» τον άνθρωπο και στα τρία επίπεδα: Ψυχή-σώμα-πνεύμα. Αυτό έρχεται σε σύμφωνη γνώμη με τον πατέρα της ιατρικής, Ιπποκράτη, που αναφέρει τη «φύση του όλου» του σώματος και την «αυτόματη ίαση».

Η ρεφλεξολογία είναι μια ολιστική θεραπεία.

Η Ρεφλεξολογία είναι μία φυσική θεραπευτική τέχνη πολλών χιλιάδων ετών που επιτυγχάνει άμεσα ηρεμία και ευεξία, εξισορροπώντας την ενέργεια και τονώνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα του πάσχοντος.

Εφαρμόζεται κυρίως στα πέλματα διότι εκεί βρίσκονται οι περισσότερες απολήξεις των νεύρων, τα οποία ξεκινούν από τον εγκέφαλο και διανύουν όλο το σώμα. Βρίσκει επίσης εφαρμογή και στα υπόλοιπα άκρα (κεφάλι, αυτιά, χέρια), αφού κάθε περιοχή των ανθρωπίνων άκρων είναι ένας ζωντανός καθρέπτης, που αντανακλά τα εσωτερικά όργανα αλλά και το ίδιο το σώμα.

Σκοπός της είναι να ενισχύσει την αυτοθεραπευτική ικανότητα του οργανισμού, για αυτό το λόγο βοηθάει στην θεραπεία ακόμη και αυτοάνοσων ή και χρόνιων ασθενειών αφού λύνει το πρόβλημα, μέσω της αιτίας του.

Η ρεφλεξολογία εφαρμοζόταν και σαν ιατρική στην αρχαία Ελλάδα.
Σύμφωνος με τον Ιπποκράτη ηταν και ο Δημόκριτος, ο οποίος μιλάει για την «Ενότητα των Πάντων». Στο Συμπόσιο του Πλάτωνα αναφέρεται ότι η εκγύμναση των Σπαρτιατών στρατιωτών γινόταν χωρίς πέδιλα, τα οποία τα φορούσαν μόνο κατά την διάρκεια της μάχης. Επίσης ο Αριστοτέλης αναφέρεται στις ακούσιες και εκούσιες αντανακλαστικές κινήσεις. Η αναφορά αυτή έρχεται σε παραλληλισμό με τον νόμο του Νεύτωνα που αφορά δράση-αντίδραση.

Υπάρχουν αναφορές ότι στα πιο ονομαστά Ασκληπιεία της αρχαιότητας όπως αυτά της Τρίκκης, Τιθορέας, Κω Ιερού, Αμφιάρειου και Επιδαύρου εφαρμοζόταν μια μορφή πιεσοθεραπείας όμοια με αυτή της ρεφλεξολογίας. Όπως έλεγε και ο Ιπποκράτης, «Ο γιατρός πρέπει να έχει πολλές ιδιότητες, αλλά πρέπει κυρίως να έχει ταλέντο στη μάλαξη και την εντριβή».

Rejuvance, το Φυσικό Lifting, η δεύτερη ολιστική θεραπεία.

Το Rejuvance αποτελεί την πιο σύγχρονη μέθοδο «Φυσικού Lifting» στον τομέα της Ολιστικής Φυσικής Αισθητικής. Είναι μία ήπια και αποτελεσματική θεραπεία που αναζωογονεί και ομορφαίνει το πρόσωπο, ενώ συγχρόνως χαλαρώνει βαθιά το σώμα, το νου και το πνεύμα, χωρίς να χρησιμοποιεί επεμβάσεις, καλλυντικά, χημικά ή φάρμακα.

Προέρχεται από την μέθοδο που δημιούργησε πριν από περίπου 30 χρόνια ο σωματοθεραπευτής S. Rojemberg ο οποίος συνεργάζεται με ηθοποιούς και ανθρώπους του θεάματος, που ταλαιπωρούν το πρόσωπό τους με συσπάσεις λόγω των ρόλων που παίζουν.

Για να πετύχει την αναζωογόνηση και την ανανέωση του προσώπου, τo Rejuvance βασίζεται σε δύο τεχνικές που ολοκληρώνονται σε 6 συνεδρίες. Πιο αναλυτικά, ο εξειδικευμένος θεραπευτής εφαρμόζει λεπτομερώς εκτός από απαλές μαλάξεις με τις άκρες των δακτύλων στον συνδετικό ιστό του προσώπου, βιοενεργειακό θεραπευτικό μασάζ σε όλες τις ομάδες των μυών και περιτονιών, στο πρόσωπο, το κεφάλι, το ντεκολτέ, τον αυχένα, το λαιμό, τους ώμους και την πλάτη. Έτσι, επιτυγχάνεται απελευθέρωση του υποδόριου συνδετικού ιστού και καθαρισμός από τις τοξίνες που έχουν συσσωρευτεί εκεί, ενώ βελτιώνεται η μικροκυκλοφορία βοηθώντας τη μεταφορά νερού, οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών στα κύτταρα. Το αποτέλεσμα είναι, η επιδερμίδα να ενυδατώνεται σε βάθος, να αποκτά άμεσα σφρίγος και ελαστικότητα, να λειαίνονται οι ρυτίδες, τα μάτια ξεκουράζονται και γίνονται πιό φωτεινά, και όλο το πρόσωπο να επανέρχεται στο φυσικό νεανικό του σχήμα.

Παράλληλα, οι μύες γυμνάζονται και ξεκουράζονται, οξυγονώνεται ο εγκέφαλος, τονώνεται η μνήμη, καταπολεμάται η αϋπνία, οι μαύροι κύκλοι, το κροταφογναθικό σύνδρομο (σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών), ανακουφίζονται τα ιγμόρεια, βελτιώνεται η αναπνοή, τονώνεται η ρίζα στο τριχωτό της κεφαλής, οι ημικρανίες απαλύνονται ή και εξαφανίζονται. Εκτός των άλλων, το Rejuvance είναι ιδανικό για ανθρώπους που έχουν υποστεί εγκεφαλικά, ψύξεις, παραμόρφωση μυών από ατυχήματα, αλλά και για επαγγελματίες του καλλιτεχνικού χώρου που χρειάζεται να φωτογραφηθούν, να αποστηθίσουν κείμενα και κινήσεις, σπουδαστές που δίνουν εξετάσεις, ή όποιον καταβάλλει πνευματική προσπάθεια.

Ξανθίππη Κουσούλη
Διπλωματούχος Ολιστική Αισθητικός, Θεραπεύτρια Rejuvance
Διπλωματούχος Ρεφλεξολόγος, Μέλος Σωματείου Ελλήνων Ρεφλεξολόγων
Εκπαιδευτικός Συνεργάτης του Ανοικτού Ιδρύματος Εκπαίδευσης

 


 

Σχετικά άρθρα:

Exit mobile version