Trip & Travel

Γυμνισμός: Ο εναλλακτικός τουρισμός για… διακριτικούς τουρίστες

Ο γυμνισμός δεν είναι ένα φαινόμενο της εποχής μας.

Ο γυμνισμός άρχισε να εμφανίζεται και να εφαρμόζεται στην Ευρώπη και την Αμερική, παρά τις προκαταλήψεις και αντιδράσεις που υπήρξαν από την κοινωνία ,από τις αρχές του περασμένου αιώνα. Χρειάστηκε όμως να περάσουν αρκετές δεκαετίες, μέχρι να πάρει μια οργανωμένη μορφή και να ασκείται σήμερα ελεύθερα, αλλά και διακριτικά.
Η πρώτη αποικία γυμνιστών ιδρύθηκε στο Αμβούργο το 1903, αλλά η άνοδος του Χίτλερ  στην Γερμανία το 1933 διέκοψε τις δραστηριότητες του κινήματος. Το 1930 δημιουργήθηκαν οι πρώτες κοινότητες γυμνιστών στις Η.Π.Α. και εξελίχθηκαν κυρίως μετά το 1960.

Τι είναι ο γυμνισμός

Ο γυμνισμός αποτελεί την πρακτική της έκθεσης του γυμνού σώματος και ονομάζεται επίσης κοινωνική γυμνότητα ή naturism(nudism).
Στηρίζεται σε μία φιλοσοφία και τρόπο ζωής που θεωρεί το γυμνό ανθρώπινο σώμα ως κάτι απόλυτα φυσιολογικό και αποδεκτό, σε μια ευρύτερη προσέγγιση της φύσης και της ζωής μέσα σε αυτή. Στο πλαίσιο αυτό ή σεξουαλικότητα δεν αποτελεί το κίνητρο της πρακτικής του γυμνισμού, αλλά η φυσική ζωή.

Ο γυμνισμός μια απο τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού

Ο γυμνισμός ή γυμνιστικός τουρισμός  αναφέρεται στην αγγλική τουριστική ορολογία ως naturism tourism ή naturist tourism ή nudism tourism.

Αποτελεί μια κοινωνική ή ακόμα και οικογενειακή δραστηριότητα. Εξ ου και ο όρος κοινωνική γυμνότητα.
Η άσκηση της δραστηριότητας αυτής απαιτεί την ύπαρξη υποδομών, ώστε να τηρείται η απαραίτητη διακριτικότητα και από την μεριά των τουριστών, αλλά και από την πλευρά της υπόλοιπης κοινωνίας, χωρίς να περιορίζεται όμως ο χαρακτήρας αναψυχής αυτής της μορφής τουρισμού. Προϋποθέσεις αυτής της διακριτικότητας είναι η αποδοχή και ο σεβασμός και των δύο πλευρών.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια μεγαλύτερη αποδοχή του γυμνισμού, με αποτέλεσμα να ασκείται μερικώς και σε παραλίες, οι οποίες δεν χαρακτηρίζονται ως αυστηρά γυμνιστικές. Υπάρχουν όμως, όπως φαίνεται και στον χάρτη, περιοχές στην Ελλάδα, οι οποίες έχουν χαρακτηρισθεί ως γυμνιστικές, όπου ο γυμνισμός ασκείται πλήρως , όχι όμως πάντα ανενόχλητα. Οι τουριστικές υποδομές για τον γυμνισμό δεν διαφέρουν από τις κλασικές. Άλλωστε, παρά τον ειδικό χαρακτήρα της, αυτή η μορφή τουρισμού παραμένει τουρισμός αναψυχής.

Οι πιο γνωστοί παγκοσμίως  γυμνιστικοί σύλλογοι είναι δύο, στην Ευρώπη ο INF-FNI (International Naturist Federation) και στην Αμερική ο AANR (American Association for Nude Recreation).  Αυτοί οι σύλλογοι έχουν θέσει κάποιους κανόνες και όποιοι συμφωνούν με αυτούς μπορούν να γίνουν μέλη και συνδρομητές σε κάποια γυμνιστικά περιοδικά, διαφημιστικά, να συμμετέχουν σε διάφορες εκδηλώσεις, συνέδρια, κ.λ.π.

Ο γυμνισμός στην υπηρεσία της… Τέχνης

Το γνωστό μουσείο Leopold της Βιέννης, στα πλαίσια της έκθεσης “Γυμνοί άνδρες – Από το 1800 έως σήμερα”, προσκάλεσε τους γυμνιστές, να επισκεφθούν στις 18 Φεβρουαρίου 2013 την έκθεση αυτή γυμνοί. Στη σχετική ιστοσελίδα του μουσείου αναφέρεται ότι το ανθρώπινο γυμνό αποτέλεσε πάντα έμπνευση για την Τέχνη, από τους αρχαίους χρόνους μέχρι σήμερα. Η πρόσκληση αυτή του μουσείου προς τους γυμνιστές δείχνει το εύρος των εκδηλώσεων που μπορεί να καλύψει αυτή η ειδική μορφή τουρισμού.

Ο γυμνισμός στην Ελλάδα

Στο διάστημα του Μεσοπολέμου εμφανίστηκε το γυμνιστικό κίνημα στην Ελλάδα, όμως δεν μπόρεσε να εδραιωθεί. Μετά το 1950, η Ελλάδα προσέλκυσε γυμνιστές από το εξωτερικό, αλλά η αποδοχή τους υπήρξε δύσκολη.

Στη χώρα μας δεν υπάρχουν στην ουσία νόμιμες παραλίες γυμνιστών. Οι περισσότερες λειτουργούν με την ανοχή των τοπικών κοινωνιών, όχι όμως πάντα χωρίς προβλήματα. Η φήμη και η ομορφιά των παραλιών αυτών αποτελούν τους λόγους έλξης των γυμνιστών. Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό παρατηρείται η αύξηση αντιδράσεων από τοπικούς παράγοντες και κατοίκους, με αποτέλεσμα την εκδίωξη των γυμνιστών και την μείωση του τουριστικού εισοδήματος.

Στη σύγχρονη ελληνική νομοθεσία περί ίδρυσης και λειτουργίας τουριστικών κέντρων παραθερισμού γυμνιστών (ΚΠΓ), ισχύει (εν έτη 2013) ο νόμος που ψηφίστηκε το 1983 και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 718 στις 13 Δεκεμβρίου 1983.
Πολλές δράσεις έχουνε γίνει έκτοτε για την τροποποίηση ή και κατάργηση αυτού του νόμου, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα.
Το αναμενόμενο χωροταξικό σχέδιο του τουρισμού θα πρέπει να προβλέπει την αξιοποίηση χώρων για ειδικές μρφές τουρισμού, μεταξύ των οποίων και του γυμνισμού, προκειμένου να αυξηθεί η προσέλκυση επισκεπτών υψηλής ποιότητας και εισοδήματος, καθώς ο γυμνισμός αποτελεί στην ουσία μία κοινωνική και οικογενειακή δραστηριότητα.

Κάνετε γυμνισμό; Θα σας άρεσε η ιδέα να βρεθείτε σε παραλία γυμνιστών;

Περιμένω σχόλια σας.

 

Σχετικά άρθρα:

Exit mobile version