Trip & Travel

9 λόγοι για να τρώμε μήλα, αυτά τα υπέροχα φρούτα εποχής

Χειμώνας και μήλα, τα ελληνικά φρούτα εποχής!

Ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα…… λέγεται παγκοσμίως, για αυτό το super!!! φρούτο.

Μήλα ωμά, μήλα στη σαλάτα, μήλα κομπόστα, μήλα τριμμένα, μηλόπιτα και δεν τελειώνουν οι τρόποι που μπορεί να φαγωθεί το μήλο.

Πώς πρέπει όμως να τρώγεται και ποιοι είναι οι λόγοι που κάνουν αυτό το φρούτο τόσο σημαντικό;

1) Τα μήλα για την καταπολέμηση του κρυολογήματος

Αν και δεν μπορούν να συγκριθούν με τα  πορτοκάλια, τα μήλα θεωρούνται μια καλή πηγή της βιταμίνης C, για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Πάνω από 8 mg βιταμίνη C υπάρχει σε ένα μεσαίου μεγέθους φρούτο, η οποία ανέρχεται σε περίπου 14% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης μας.

2) Τα μήλα δημιουργούν αίσθημα πληρότητας φαγητού

Τρώγοντας ένα μήλο, ο πλούτος των φυτικών ινών που υπάρχουν σε αυτό, μπορεί να σας κρατήσει  με το αίσθημα πληρότητας φαγητού, για μεγάλο  χρονικό διάστημα.  Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα μας χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να χωνέψει τις ίνες  από διάφορες άλλες τροφές, όπως η ζάχαρη ή τα επεξεργασμένα δημητριακά. Θετικό επίσης είναι ότι υπολογίζεται περίπου 95 θερμίδες,  σε ένα μεσαίου μεγέθους φρούτο.

3) Τα μήλα εναντίον της κακής χοληστερόλης

Ένα μεσαίου μεγέθους μήλο περιέχει περίπου 4gr φυτικές ίνες . Ένας τύπος διαλυτής  ίνας που ονομάζεται πηκτίνη, έχει συνδεθεί με τα χαμηλότερα επίπεδα της LDL ή «κακής» χοληστερόλης.
Αυτό συμβαίνει επειδή εμποδίζει την απορρόφηση της χοληστερόλης, βοηθώντας το σώμα να τη χρησιμοποιήσει  αντί να την αποθηκεύσει.

4) Τα μήλα απέναντι στην παχυσαρκία

Η φλούδα του μήλου (η οποία έχει και το μεγαλύτερο μέρος της ίνας) περιέχει ένα στοιχείο  που ονομάζεται ουρσολικό οξύ, το οποίο συνδέεται με το χαμηλότερο κίνδυνο της παχυσαρκίας (σε μια πρόσφατη μελέτη σε ποντίκια). Αυτό συμβαίνει επειδή ενισχύει την καύση θερμίδων και αύξηση των μυών.

5) Τα μήλα υπέρ της δημιουργίας μυών, βοήθεια στα ηλικιωμένα άτομα

Σε πείραμα που πραγματοποίησαν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Αϊόβα  σε ποντίκια διαπίστωσαν ότι η συχνή κατανάλωση ουρσολικού οξέως οδηγούσε στην ανάπτυξη της μυϊκής τους μάζας κατά 15% και στην μείωση του σωματικού λίπους κατά περισσότερο από 50%.
Οπότε ένα σημαντικό πλεονέκτημα του συγκεκριμένου φρούτου, όπως οι ερευνητές υποστηρίζουν, ότι τα συγκεκριμένα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν κυρίως ηλικιωμένα άτομα, στα οποία παρατηρείται μείωση της μυϊκής μάζας με την πάροδο των ετών – γνωστή και ως μυϊκή ατροφία.

«Το ουρσολικό οξύ, του οποίου υψηλές συγκεντρώσεις εντοπίζονται στη φλούδα των μήλων, παρουσίασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον» εξηγεί ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας,  δρ. Άνταμς .

6) Τα Μήλα στην πρόληψη των αναπνευστικών προβλημάτων

Μια άλλη ουσία η οποία βρίσκεται και αυτή στη φλούδα, ονομάζεται κερκετίνη. Η κερκετίνη είναι ένα αντιοξειδωτικό, ανήκει στα φλαβονοειδή και εκτός των μήλων βρίσκεται στα μούρα, στο πράσινο και στο μαύρο τσάι, στο λάχανο, στο μπρόκολο στο γκρέιπφρουτ, στα φασολάκια και στο κρεμμύδι.

Πέντε ή περισσότερα μήλα την εβδομάδα ( λιγότερο από ένα μήλο την ημέρα!) έχουν συνδεθεί με την καλύτερη λειτουργία των πνευμόνων, πιθανότατα λόγω αυτού του αντιοξειδωτικού .

7) Τα μήλα μπορεί να καταπολεμήσουν τον καρκίνο

Το 2004, μια γαλλική έρευνα διαπίστωσε ότι μια χημική ουσία στα μήλα, βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Και το 2007, μια άλλη μελέτη βρήκε κάποιες ενώσεις  που ονομάζονται τριτερπενοειδή και φαίνεται να καταπολεμούν τον καρκίνο του ήπατος, του παχέος εντέρου και του μαστού.

8) Τα Μήλα στη μείωση εμφάνισης του διαβήτη

Το 2012 μια μελέτη,  που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition, διαπίστωσε ότι τα μήλα, καθώς και τα αχλάδια και τα βατόμουρα, συνδέονταν με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, λόγω μιας κατηγορίας φλαβονοειδών – αντιοξειδωτικών, τις  ανθοκυάνες, που είναι επίσης υπεύθυνες  για το κόκκινο, μωβ και μπλε χρώμα στα φρούτα και τα λαχανικά.

9) Τα Μήλα βοηθούν τη μνήμη και τη μείωση της νόσου του Alzheimer.

Η διατροφική αξία του μήλου  έχει συνδεθεί με την άνοδο στην παραγωγή της ακετυλοχολίνης. Η ακετυλοχολίνη είναι ένας από τους νευροδιαβιβαστές.

Κορυφαίος καθηγητής νευροεπιστήμης στο πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ ο Γουέλτερ Φρήμαν, αναφέρει, ότι  η ακετυλοχολίνη παίζει σημαντικό ρόλο στη μνήμη.
Ετσι η κατανάλωση από αυτά τα  σημαντικά φρέσκα φρούτα,  μπορεί να βοηθήσει τη μνήμη μας και να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου του Alzheimer.

Περιμένω τα σχόλια σας και τυχόν πληροφορίες σας για αυτό το φρούτο.
Μπορείτε επίσης, να μου στείλετε συνταγές με μήλα.

Σχετικά άρθρα:

Exit mobile version