Trip & Travel

Βενετσιάνικο καρναβάλι 2013

Το καρναβάλι Βενετίας, σε χρυσοποίκιλτα Palazzi, με παραστάσεις δρόμου και με πολύ χρώμα και κέφι.

 Ο όρος «Carneval» στα ιταλικά,  βρίσκεται στην κατανάλωση κρέατος -Carne Vale- που χαρακτηρίζει ακόμα την Αποκριά.

Μέρες καρναβαλιού για τη Βενετία που μετατρέπεται απ’ άκρη σ’ άκρη -και με τα νησιά της λιμνοθάλασσας Μουράνο, Μπουράνο, Τορτσέλο, Λίντο- σε ένα απέραντο σκηνικό θεάτρου!

Το Βενετσιάνικο καρναβάλι και η ιστορία του

Λέγεται ότι το Καρναβάλι της Βενετίας ξεκίνησε από μια νίκη της «Repubblica della Serenissima”, προηγούμενο όνομα της Βενετίας, κατά του Πατριάρχη της Aquileia, το έτος 1162. Μετά τη νίκη, οι άνθρωποι άρχισαν να χορεύουν και να κάνουν συγκεντρώσεις στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, όπως μπορεί να δει κανείς στις τοιχογραφίες του διάσημου καφέ Quadri, ενώ πολλά χρήματα σπαταλούνταν κάθε βράδυ της Αποκριάς στο καζίνο Gambling Ridotto.

Το 18ο αιώνα το καρναβάλι κατέρρευσε ως θεσμός, με τους  Αυστριακούς και ύστερα με τους Γάλλους και τον Ναπολέοντα.

Αρκετά χρόνια μετά, περίπου το 1970, μια ομάδα ανθρώπων, ιδιωτική πρωτοβουλία φυσικά, προσπαθούν και επιστρέφει η χαμένη ιστορική αίγλη της Βενετίας, με το καρναβάλι.

Φέτος, το Καρναβάλι της Βενετίας είναι αφιερωμένο στα χρώματα: VIVI I COLORI – LIVE IN COLOUR. Ξεκίνησε την 26η Ιανουαρίου και θα τελειώσει την 12η Φεβροαυρίου.

Μάσκες καρναβαλιού – στολές καρναβαλιού

Το Βενετσιάνικο καρναβάλι διαρκούσε από έξι μήνες έως ένα χρόνο. Όλα επιτρέπονταν στην πόλη της χλιδής και του πλούτου, με τις «ευλογίες» της θρησκευτικής και κοσμικής εξουσίας, των δόγηδων, που είχαν επιτρέψει και τη χρήση της μάσκας από το 1268.

Για την ιστορία της μάσκας λέγονται πολλά. Λένε ότι οι  Βενετσιάνοι φορούσαν μάσκες για πολλούς μήνες κατά τη διάρκεια του έτους προκειμένου να κρατούν μακριά από τις ιδιωτικές τους στιγμές, τα αδιάκριτα βλέμματα. Λέγεται επίσης ότι η μάσκα πρωτοφορέθηκε από τους ευγενείς, για να μπορούν να μπαινοβγαίνουν ανενόχλητοι σε λαϊκές γειτονιές και στέκια, θέατρα και μοναστήρια. Γνωστοί και οι καρδιοκατακτητές της Ευρώπης, σαν τον Τζάκομο Καζανόβα, που έγραψε ιστορία στη Βενετία ξελογιάζοντας το «αδύναμο φύλο» – ειδικά τις καλόγριες, αφού τα μοναστήρια φιλοξενούσαν και χορούς!

Σε τέτοιο βαθμό τους είχε κυριεύσει η φρενίτιδα της μάσκας, που οι Αρχές της πόλης αναγκάστηκαν να απαγορεύσουν διά νόμου οποιαδήποτε μεταμφίεση ακόμη και την εποχή του καρναβαλιού, καθώς η κατάσταση είχε ξεφύγει.

Ιδέες για καρναβάλι: Μάσκες αποκριάτικες και στολές καρναβαλιού.

Πιο γνωστές και με κάποια ιστορία είναι πασίγνωστη φιγούρα του Ντοτόρε (Medico della Peste), του γιατρού της φοβερής πανώλης, ντυμένου με τη μακάβρια μαύρη στολή και τη χαρακτηριστική μάσκα σε σχήμα γερακιού, μια ανάμνηση της φοβερής αυτής επιδημίας του 1630, που αφάνισε το ένα τρίτο του πληθυσμού της Βενετίας και έγινε αιτία για να χτιστούν μερικές από τις πιο όμορφες εκκλησίες, όπως η Σάντα Μαρία Ντε Λα Σαλούτε.

 Η Bauta, επίσης, μια τετράγωνη μάσκα που καλύπτει στο σύνολο το πρόσωπο, χωρίς στόμα με κλίση προς τα επάνω, για να μπορεί να φάει και να μιλήσει αυτό που τη φοράει.
Η Bauta συχνά συνοδεύεται από μια κόκκινη κάπα.
Στο 18ο αιώνα, μαζί με μια μαύρη κάπα που ονομάζεται “Tabarro”, η Bauta ηταν υποχρεωτικό να το φορούν οι πολίτες και μόνο αυτοί, σε ορισμένες λήψης πολιτικών αποφάσεων, όταν στα γεγονότα ήταν υποχρεωμένοι να ενεργούν ανώνυμα.

Οι φορεσιές διάφορες και πολλές χιλιάδες, εμπνευσμένες  κατά πολύ από την Commedia dell’ arte, τον 16ο αιώνα, κομμένες και ραμμένες σε θεατρικά εργαστήρια ή και σε σπίτια ιδιωτών, μήνες πριν, με χιλιόμετρα κλωστής και πούλιας.

Κλείνω το άρθρο με την δική τους διαφήμιση για το καρναβάλι τους.

 

Σχετικά άρθρα:

Exit mobile version